Wegańskie placki z cukinii
10 marca 2018
Czas przygotowania: 45 minut, 6 placuszków
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 250 kcal |
Białko | 4,75 g |
Tłuszcz | 9,65 g |
Węglowodany | 35 g |
Składniki
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- ciepła woda
- sól
- pieprz
- tymianek
- oliwa z oliwek - do smażenia
- jogurt sojowy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Bardzo prosty i szybki pomysł na pożywny i przepyszny obiad. W pełni roślinny, bezmięsny i bezlaktozowy. Może stanowić kompletne danie bądź służyć jako dodatek, wszystko zależy od pozostałych składników – placki możesz wykorzystać również do mięsa – idealnie połączy się z rybą
WYKONANIE:
- Cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą i odstaw na 30 minut
- Zmiel siemię lniane i zalej ciepłą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw
- Odciśnij cukinię z nadmiaru wody, dodaj mąki, przyprawy i żelek z siemienia lnianego
- Połącz masę i smaż na patelni z rozgrzanym oliwą z oliwek
- Odłóż na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru oliwy
- Do jogurtu sojowego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszaj
SMACZNEGO