Przepyszny wegański makaron z kremowym sosem bez sera
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 602 kcal |
Białko | 28,9 g |
Tłuszcz | 21,2 g |
Węglowodany | 83,6 g |
Składniki
- 80 g ugotowanej ciecierzycy
- 50 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 200 g szpinaku
- 8 g oliwy z oliwek
- 90 g hummusu (polecam gotowca z Lidla)
- 18 g sosu sojowego
- sól, pieprz, kumin, wędzona papryka, kurkuma - do smaku i wedle uznania
Kremowy sos bez użycia sera? Odpowiecie niemożliwe! Hmmm… a możliwe! Wystarczy troszkę pokombinować.
Pamiętacie zagadkę na moim fanpegu na facebooku? Pod zdjęciem omawianego dania pytałam Was o składniki użyte do makaronu… Nikt nie zgadał, a więc już zdradzam Wam „tajemnicę” 🙂
Jak wiecie moja kuchnia to totalne zerowaste. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, czasami się nimi inspiruję. Moją ciekawość jednak zawsze wzbudzają innowacyjne połączenia składników, które często sama tworzę, kombinuję… ale nie, nie zawsze smakuje i wychodzi (tak rodzi się talent podobno).
Oczywiście wszystko to, co się uda i smakuje i zachwyca, laduję tutaj – na moim blogu kulinarnym, po to by mogło również Was inspirować 🙂
Do rzeczy! Kremowy sos do spaghetti uzyskałam dzięki użyciu hummusu. Wystarczy go podsmażyć na oliwie, dodać sos sojowy i mieszać. Oczywiście kluczową kwestią są przyprawy, ale tego nie muszę Was uczyć – zawsze odgrywają kluczową rolę.
Zapraszam po przepis na:
Szpinakowe spaghetti z kremowym sosem i ciecierzycą
WYKONANIE:
- Ugotuj makaron aldente
- W czasie gotowania makaronu na patelni rozgrzej oliwę i dodaj hummus
- Podsmaż 2-3 minuty i dodaj sos sojowy, przełóż do miseczki
- Na już rozgrzanej patelni podsmaż (nie dodaj już oliwy) czosnek do momentu jego zarumienienia, a potem dodaj szpinak i smaż ok 5 minut
- Dodaj do szpinaku przełożony do miseczki hummus, ugotowaną ciecierzycę i wymieszaj razem, podsmaż 2-3 minutki
- Dopraw całość: sól, pieprz, kumin, wędzona papryka, kurkuma
Smacznego!
PS. A jakie Wy macie patenty w kuchni, które powstały w wyniku kombinacji? 🙂