Zaloguj się Koszyk (0)

Przepyszny wegański makaron z kremowym sosem bez sera

7 kwietnia, 2020
spaghetti kremowy sos z ciecierzycą paliwo z roślin

Czas przygotowania: 20 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 602 kcal
Białko: 28,9 g
Tłuszcze: 21,2 g
Węglowodany: 83,6 g

SKŁADNIKI:

80 g ugotowanej ciecierzycy
50 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
200 g szpinaku
8 g oliwy z oliwek
90 g hummusu (polecam gotowca z Lidla)
18 g sosu sojowego
sól, pieprz, kumin, wędzona papryka, kurkuma - do smaku i wedle uznania

Kremowy sos bez użycia sera? Odpowiecie niemożliwe! Hmmm… a możliwe! Wystarczy troszkę pokombinować.

Pamiętacie zagadkę na moim fanpegu na facebooku? Pod zdjęciem omawianego dania pytałam Was o składniki użyte do makaronu… Nikt nie zgadał, a więc już zdradzam Wam „tajemnicę” 🙂

Jak wiecie moja kuchnia to totalne zerowaste. Rzadko korzystam z gotowych przepisów, czasami się nimi inspiruję. Moją ciekawość jednak zawsze wzbudzają innowacyjne połączenia składników, które często sama tworzę, kombinuję… ale nie, nie zawsze smakuje i wychodzi (tak rodzi się talent podobno).

Oczywiście wszystko to, co się uda i smakuje i zachwyca, laduję tutaj – na moim blogu kulinarnym, po to by mogło również Was inspirować 🙂

 

Do rzeczy! Kremowy sos do spaghetti uzyskałam dzięki użyciu hummusu. Wystarczy go podsmażyć na oliwie, dodać sos sojowy i mieszać. Oczywiście kluczową kwestią są przyprawy, ale tego nie muszę Was uczyć – zawsze odgrywają kluczową rolę.

 

Zapraszam po przepis na:

Szpinakowe spaghetti z kremowym sosem i ciecierzycą

 

WYKONANIE:

  1. Ugotuj makaron aldente

  2. W czasie gotowania makaronu na patelni rozgrzej oliwę i dodaj hummus

  3. Podsmaż 2-3 minuty i dodaj sos sojowy, przełóż do miseczki

  4. Na już rozgrzanej patelni podsmaż (nie dodaj już oliwy) czosnek do momentu jego zarumienienia, a potem dodaj szpinak i smaż ok 5 minut

  5. Dodaj do szpinaku przełożony do miseczki hummus, ugotowaną ciecierzycę i wymieszaj razem, podsmaż 2-3 minutki

  6. Dopraw całość: sól, pieprz, kumin, wędzona papryka, kurkuma

 

Smacznego!

PS. A jakie Wy macie patenty w kuchni, które powstały w wyniku kombinacji? 🙂

 

 





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY