Menu

Snickers z naturalnych składników – słodki, pyszny i chrupiący, łatwy w wykonaniu

29 listopada 2017
Snickers z naturalnych składników – słodki, pyszny i chrupiący, łatwy w wykonaniu
Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie, przepis na 16 batoników
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 175 kcal
Białko 8 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 18 g

Składniki

  • 200 g mąki z orzechów arachidowych
  • 40 g płatków jaglanych
  • 20 g pestek słonecznika
  • 20 g oleju kokosowego
  • woda z moczenia daktyli
  • 20 sztuk daktyli suszonych
  • 80 g masła orzechowego
  • woda z moczenia daktyli
  • 50 g orzechów arachidowych
  • szczypta soli
  • 80 g gorzkiego kakao
  • 20 g oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka sojowego

Długi czas zabierałam się za zrobienie domowego batona snickers. Przeglądałam wiele internetowych inspiracji, jednak nieustannie na tym się kończyło. Nie miałam ochoty na bawienie się czekoladą, oblewaniem batona masą i kombinowaniem nad tym by wyglądał jak prawdziwy snickers z reklamy. Wybrałam więc łatwiejszy sposób na jego wykonanie używając do tego silikonowej foremki z zaczepianymi bokami – bardzo polecam, przydaje się taki sprzęt w domu.

 

Jak zrobić zdrową słodycz w domu

 

Jako, że wczoraj miałam wolniejszy wieczór postanowiłam wykorzystać składniki znajdujące się w szafkach i wypróbować odrzuconą przez Mamę mąkę i oto powstał LEGALNY BATONY SNICKERS – bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, tylko z NATURALNYCH SKŁADNIKÓW, bez półproduktów. Przejdźmy do szczegółów – zapraszam po przepis na:

 

Snickers z naturalnych składników

 

 

 

WYKONANIE:

  1. Zalej daktyle ciepłą wodą i pozostaw na ok. 30 minut
  2. Mąkę arachidową, płatki jaglane i pestki słonecznika zmiksuj na gładko blenderem
  3. Dodaj do masy olej kokosowy, ponownie zmiksuj, w razie gdyby masa była zbyt sucha dolej wody z daktyli – masa musi się dobrze kleić
  4. Wyłóż dno foremki – u nas silikowana prostokątna foremka i dobrze dociśnij
  5. Włóż foremkę do zamrażarki i przejdź do robienia karmelu
  6. Odsączone daktyle umieść w kielichu malaksera / blendera i dodaj do nich masło orzechowe, dokładnie zmiksuj
  7. Jeżeli masa będzie zbyt sucha i zwarta dolej wody z daktyli – dolewałam na oko chcąc by masa się dobrze kleiła i lekko ciągnęła (jak karmelek)
  8. Wyłóż masę karmelową na wcześniej przygotowany i zamrożony spód, ponownie schowaj do zamrażarki
  9. Zajmij się przygotowaniem czekoladowego wierzchu (w razie potrzeby możesz roztopić gorzką czekoladę dodając do niej mleko roślinne lub olej)
  10. W kąpieli wodnej roztop olej kokosowy, dodaj do niego kakao, mleko (może być inne roślinne niekoniecznie sojowe) i odrobinę wody z daktyli (by osłodzić)
  11. Mieszaj powoli tak by wszystkie składniki się połączyły
  12. Wyjmij foremkę z zamrażarki i wysyp na nią orzechy arachidowe – lekko dociśnij łyżką
  13. Gdy masa czekoladowa będzie już gotowa wylej ją na wierzch i ponownie schowaj do zamrażarki na ok. 10 minut, później przenieś do lodówki

 

 

 

 

 

 

 

Nasz baton stał całą noc w lodówce, niestety górna warstwa popękała (pewnie czegoś za dużo lub czegoś za mało). Miał być piękny, estetyczny i jak z reklamy, ale jest przegemahiperpowerpyszniasty i to najważniejsze – a pęknięcia podobno dodają mu charakteru 🙂 aaaa, a karmel smakuje jak PRAWDZIWY KARMEL 🙂

Jest słodki – a zawiera tylko daktyle, jest chrupiący – a zawiera tylko orzechy i mąkę orzechową, jest w pełni naturalny – bo nie zawiera niepotrzebnych spulchniaczy, ulepszaczy i innych cudactw by leżeć na półce 2 lata zanim go ktoś kupi.

Przechowuj baton w lodówce, najlepiej na talerzu przykrytym papierem. Uwaga bo szybko znika – mina poczęstowanych gości bezcenna – fajnie nieść radość dając słodycz 🙂

 

 

 

 

 

SMACZNEGO wszystkim wielbicielom czekolady, batoników i orzeszków 🙂

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)