Do naszych sklepów od dawna docierają egzotyczne owoce i warzywa, jednak często omijamy je szerokim łukiem z powodu niewiedzy dotyczącej ich właściwości, możliwości wykorzystania i przetworzenia. Na pewno do licznej grupy „zagranicznych dobroci” należy plantan. Jest on inaczej nazywany bananem warzywnym – uwaga, będąc za granicą można się nieźle nadziać (szczególnie jak jest się głodnym, a „ten dziwny banan nie pozwala się obrać ze skórki”:))
Historia o lekkim zabarwieniu humorystycznym
Co zrobić z plantana?
Po raz pierwszy z plantanami spotkałam się w Paryżu, ponad 3 lata temu. To właśnie tam trafiłam na „niedojrzałego banana, który nie chciał ze mną współpracować” – jednak dopiero później okazało się, iż był to plantan. Od tamtej pory wspomniany bohater raz na jakiś czas gości w naszej kuchni w różnej postaci, najczęściej w formie chipsów, dlatego na blogu DANIA Z ROŚLIN znajdziecie na nie przepis.
Jakie właściwości ma plantan?
Wróćmy jednak do plantana. Dlaczego warto go jeść? Albo chociaż spróbować?
Podobnie jak u zwykłych bananów, plantan również cechuje się różnymi stopniami swojej dojrzałości.
Wyróżniamy plantany:
Verde —> zielony, o twardej ciężko obierającej się skórce i bardzo jasnym miąższu, jest bardzo mączysty i mało słodki. Idealny do gotowania, duszenia, smażenia, czy pieczenia – to z niego są najlepsze chipsy
Maduros —> mięciutki, o ciemnej skórce (najlepszy gdy skórka jest czarna) i o wiele wiele słodczy. W smaku jest o wiele slodszy. Tego również warto poddać obróbce termicznej, ale w wersji na słodko – pieczony w soku z pomarańczy, czy smażony z orzechami, w formie deseru przy słodkiej przekąski.
Co plantan ma w środku?
89 kcal w 100 g (dla porównania banan ma ok 122 kcal)
- Plantany zawierają sporo błonnika,
- witaminy A,
- witaminy C
- oraz niektórych witamin z grupy B –zwłaszcza B6.
Plantan to także skarbnica potasu, magnezu i żelaza, a więc będą świetnym produktem dla osób z anemią, czy dla wegan, którzy szczególnie muszą zadbać o dostarczenie tego składnika w swoim codziennym pożywieniu.
Jak dobrać się do plantana?
No dobrze, ale jak się zabrać za tego plantanowegoczorta, który nie zawsze chce z nami współpracować?
- Odetnij oba końce
2. Natnij wdłuż w 3-4 miejscach i zdejmij skórkę
3. Pokrój w plastry
4. Rozłóż plastry plantana na papierze do pieczenia i posmaruj wybranym tłuszczem – oliwa z oliwek (gdy wybierzesz wersję na ostro) lub olejem kokosowym (gdy wybierzesz wersję na słodko) *
5. Wstaw do piekarnika na 15-18 minut i piecz w 200 stopniach – przemieszaj 4-5 razy
* do przyprawienia w wersji na słodko użyj cynamonu, a w wersji na ostro chili lub pieprzu
Dokładny przepis na chipsy z plantana —-> Chipsy z Plantana
Smacznego