Jakie warzywa jeść jesienią?
Jesienne warzywa, które warto wdrożyć do diety
Jesień to najpiękniejsza pora roku pod względem dostępności warzyw i owoców. Możemy do woli korzystać z zasobów matki natury, która jesienią jest dla nas najbardziej łaskawa. Warzywa powinniśmy spożywać oczywiście przez cały rok, nie tylko jesienią. Latem, gdy już nasze kubki smakowe są rozpieszczone dzięki wiosennym nowalijkom warto kontynuować dobre nawyki. Owoce jagodowe i rośliny sezonowe, jak bób, czy szparagi, aż kipią od witamin i minerałów. Przygotowują nas na nadejście jesieni, a wraz z nią całej gamy warzyw.
Jesienne warzywa – dieta pełna witamin i minerałów
Warzywa, których szczyt dojrzałości przypada jesienią, są bogactwem antyoksydantów i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, witamin i minerałów.
Które warzywa warto wdrożyć do diety? Jakie wartości zawierają poszczególne grupy warzyw?
Warzywa liściaste:
- żelazo
- krzem
- wapń
- witaminy z grupy B
- witamina C
- witamina A
Te warzywa liściaste dodaj do diety: sałata rzymska, szpinak, roszponka, rukola
Jesienne warzywa dyniowate
Warzywa dyniowate to nie tylko dynia. Jesienią mamy sezon na cukinię, ogórki, patisony i kabaczki. Wszystkie warzywa dyniowate warto umieścić w swojej diecie. Ogórki są wyśmienite na surowo i w wersji kiszonej. Surowe ogórki są bogate w wodę (ok. 90% swojej objętości), są niskokaloryczne i mogą stanowić dobry dodatek do wielu dań. Warto wzbogacić dietę o ogórki kiszone, które dzięki naturalnej fermentacji wzbogacą mikrobiotę usprawniając pracę przewodu pokarmowego i układu wydalniczego. Podobnie z cukinią czy kabaczkiem. Wiesz, że możesz wykorzystać cukinię to zwiększenia objętości owsianki? To dobry trick dla osób, które lubią “mieć dużo na talerzu”. Ta zasada sztuczka przyda się nie tylko jesienią, bo o linię dbasz cały rok.
Warzywa kapustne, które warto spożywać nie tylko jesienią
Warzywa kapustne to witaminowe bomby. Dzięki zawartych w nich substancjom, wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, a ich spożywanie może zapobiegać wielu chorobom. Jesienna warzywa kapustne charakteryzują się dużą ilością wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C, E, K, witamin z grupy B, luteiny i beta karotenu.
Warzywa kapustne są zasobne w błonnik, wodę i są nisko kaloryczne. Dzięki zawartości sulforafanu wykazują działanie antynowotworowe. Zawarta w warzywach luteina zatroszczy się o Twój wzrok, a duża ilośc błonnika zahamuje nadmierny apetyt. W dużej ilości warzyw kapustnych znajdziemy niewielką ilość kalorii, zatem warzywa te sprzyjają wzrokowej przyjemności pełnego talerza i pozwalają najeść się do syta.
Warzywa kapustne:
- brukselka,
- kapusta czerwona, biała, włoska,
- kalarepa,
- brokuł,
- jarmuż
Czy wiesz, że jarmuż jest warzywem o jednej z najwyższych gęstości odżywczych wśród pozostałych warzyw? To znaczy, że zawiera na 100 gramów produktu najwięcej witamin, minerałów i związków aktywnych biologicznie. W stu gramach jarmużu znajdziemy aż 150 mg wapnia i 491 mg wapnia. Nieźle prawda?
Warzywa psiankowate – skarby jesieni
Warzywa psiankowate, czyli ziemniaki, papryka, bakłażan, a także owoc uważany za warzywo, czyli pomidor, są ogromnie wartościowe dla zdrowia.
Ziemniaki są bogate w kwas foliowy, potas, magnez, witaminy z grupy b i witaminę C. Są banalnie proste w przygotowaniu. Latem smakują genialnie tylko posypane koperkiem, a jesienią i w pozostałe pory roku są świetnią bazą do wielu dań głównych, zup, zapiekanek i omletów (tortilla hiszpańska)
Pomidory zawierają likopen, będący silnym antyoksydantem. O dziwo, “zdrowsze” są pomidory przetworzone. Wybierając sok pomidorowy, passatę pomidorową, koncentrat czy ketchup, dostarczysz do organizmu więcej karotenoidów niż z surowego pomidora. Co oczywiście nie znaczy, że nie masz go spożywać na surowo. Świeży pomidor na kanapce to przysłowiowa wisienka na torcie. Zatem – jedzmy warzywa, nie tylko jesienią.
Warzywa strączkowe – bogactwo białka
Strączkowe to królowe warzyw, które warto jeść oczywiście przez cały rok, nie tylko jesienią. Jednak jako tankująca paliwo z roślin, chcę podkreślić ich ważną rolę. Warzywa strączkowe są doskonałym źródłem białka i węglowodanów. Są zasobne w żelazo, wapń, mangan, magnez, potas i szereg witamin, głównie z grupy B. Są proste w przygotowaniu, smakują wyśmienicie jako główny składnik dania. Z warzyw strączkowych przygotujesz wspaniałe sosy, zrobisz wyśmienite curry, hummus którym posmarujesz tortillę, słodką pastę (pasta z jagodami), a także zrobisz obłędne dania jednogarnkowe.
Warzywa warto jeść cały rok, nie tylko jesienią
Mamy jesień, a więc rozmawiamy o jesiennych skarbach natury. Przypominam Ci jednak o konieczności spożywania minimum 400 gramów warzyw i owoców każdego dnia. To naprawdę proste zadanie. Możesz spożywać warzywa w formie surowej, ugotowanej, zmiksowanej lub zblendowanej. Przez cały rok warzywa smakują świetnie saute, jako zupa krem czy niesamowicie odżywczy koktajl, który zabierzesz ze sobą na wynos.
Warzywa w jesiennych diety – wegańska, wegetariańska i fleksitariańska
Dobranie diety jesiennej nadal jest dla Ciebie trudnością? Sprawdź jesienne diety, które przygotowałam dla Ciebie w moim sklepie. Znajdziesz tam jesienne diety pełne warzyw, owoców, roślin strączkowych i orzechów. Zadbałam również o osoby spożywające mięso i produkty odzwierzęce – sprawdź jesienną dietę fleksitariańską i wcinaj warzywa na zdrowie!
Dieta fleksitariańska jesienna