Mam dla Ciebie wspaniały przepis na hiszpański omlet – czyli tortilla de patatas ze szparagami.
Gdy próbujesz tego wspaniałego hiszpańskiego specjału, marzysz by odtworzyć identyczny smak w domu… wydaje się trudne? Ależ skąd! Spróbuj mojej, prostej w wykonaniu wersji. Najtrudniejszym momentem jest odwracanie tortilli na patelni, a cała reszta to pestka!
Moja wersja jest ze szparagami, jednak śmiało poza sezonem możesz zamienić je na bób, zielony groszek, kukurydzę, paprykę czerwoną, fasolkę szparagową, pomidory – świeże lub suszone, jarmuż czy szpinak – pełna dowolność.
TORTILLA DE PATATAS ZE SZPARAGAMI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ
WYKONANIE:
- Cebule obierz i pokrój na drobne piórka. Czosnek obierz i pokrój w malutkie plasterki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobne plastry.
- Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj cebulę, podsmaż do momentu uzyskania złotego koloru, dodaj czosnek i ziemniaki, przemieszaj całość.
- Przykryj pokrywką patelnię i smaż ok 15-18 minut aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się.
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj przyprawy, ubij jajka do momentu aż zaczną się pienić. Odstaw.
- Zdejmij z ognia cebulkę z czosnkiem i ziemniakami, przełóż do masy jajecznej, a na patelnię dodaj pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, podsmaż je przez 3-4 minuty, dodaj do masy jajecznej.
- Wymieszaj dokładnie całą masę jajeczną z ziemniakami, cebulką, czosnkiem i szparagami, przelej z powrotem na patelnię. Przykryj pokrywką i smaż do momentu ścięcia się góry tortilli. Podważaj od czasu do czasu jej brzegi za pomocą szpatułki, tak by masa nie przywierała do patelni.
- Teraz najtrudniejszy moment, musisz przełożyć tortillę na naczynie. Najlepiej zrobić to przykładając od góry do patelni talerz o większej niż patelnia średnicy i przerzucić tortillę na talerz, a potem zsunąć ją z powrotem na patelnię.
- Przykryj ponownie tortillę pokrywką i smaż przez kilka minut, aż tortilla będzie całkowicie zwarta.
Wskazówki:
- Przepis na patelnię o średnicy 24 cm – możesz użyć mniejszej i zrobić dwie tortille, które na pewno będzie łatwiej Ci obrócić na drugą stronę
- Zamiast szparagów możesz dodać zielony groszek (świeży, nie konserwowy) pomidory – świeże lub suszone, a także ugotowaną fasolkę szparagową.
- Oryginalna tortilla jest tylko z cebulką, ziemniakami i jajkiem, ale nie musisz się ograniczać.
- Poza sezonem szparagowym możesz wykorzystasz groszek, brukselkę, fasolkę, kalafior, brokuły, bób i każde inne warzywo, na które masz ochotę