W sklepach znajdziesz mnóstwo past i kremów do kanapek, naleśników, gofrów, tortilli czy pancake's. Wiele z nich bywa wzbogacanych odżywkami białkowymi, w celu podbicia ilości tego makroskładnika i szumnego marketingu "dla sportowca". Do innych dodaje się słodziki, orzechy, kakao.
To super wybór, gdy nie mamy czasy i lubimy próbować nowych rzeczy. Jedziemy w podróż, czy jesteśmy na wakacjach w górach gdzie raczej kilkunastugodzinne moczenie soi nie wchodzi w grę.
Gdy możesz pozwolić sobie na to, by odpowiedniego przygotować strączki, ugotować je, zmiksować i dodać wartościowych składników, to już przychodzę Ci z pomocą i przedstawiam genialny przepis.
Moje wybory:
- Dżem jagodowy - nie był za słodki. Ty wybierz taki, który preferujesz.
- Obecność ziarenek chia sprawia, że pasta jest przyjemnie chrupiąca.
- Babka jajowata uzupełnia błonnik i nadaje konsystencję kremu.
- Soja wzbogaca w białko.
- Mleko sojowe o smaku waniliowym wzbogaca o słodki, waniliowy smak.
Przepyszna pasta wysokobiałkowa z soi i dżemu jagodowego z chia
Czy możesz zamienić składniki pasty? PEWNIE!
- Soję - jeśli jej nie tolerujesz, unikasz lub po prostu nie lubisz możesz zamienić na ciecierzycę. Albo uwaga - chudy twaróg czy gęsty jogurt (lubię elastyczność w kuchni i zawsze tak tworzę wszelkie przepisy i jadłospisy
- Dżem jagodowy - możesz zamienić na wiśniowy, truskawkowy, malinowy, z czarnej porzeczki lub winogron
- Chia - możesz zamienić na ziarna konopi lub orzechy włoskie (ważne, by były źródłem omega3)
- Mleko sojowe waniliowe - możesz zamienić na ryżowe, migdałowe, a nawet i krowie
- Babka jajowata - ją możesz zamienić na "żelek" z siemienia lnianego, choć warto ją pozostawić w przepisie, sprawia, że krem jest zwarty i idealnie smaruje się nim kanapki
Wysokobiałkowa pasta krem z jagodami i chia
WYKONANIE:
- Ugotuj soję w wodzie (wcześniej mocz ją przez 10-12h w wodzie z sodą oczyszczoną).
- Zmiksuj soję dolewają przegotowane mleko i odrobinę wody z gotowania strączka.
- Dodaj dżem, ponownie zmiksuj blenderem
- Do składników dorzuć babkę jajowatą i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Na koniec dodaj ziarenka chia i przemieszaj całość.
Zapraszam Cię również po pozostałe przepisy, które znajdziesz na mojej stronie. Uwielbiam wszelkie pasty i kremy, wykorzystuję je dosłownie codziennie. Sprawdź co dla Ciebie przygotowałam i daj znać, która Ci najbardziej odpowiada.
Słodkie pasty
Wytrawne pasty na kanapki, do naleśników, gofrów, lawasza i tortilii:
- pieczonej papryki
- czerwonej fasoli
- soczewicy
- z bobu
- zielonego groszku
- Pasta z soczewicy
- z fasoli mung
- z czarnej ciecierzycy
- Hummus z czarnuszą
- wędzoną papryką

Wysokobiałkowy krem kanapkowy z jagodami i chia możesz również wykorzystać zamiennie do:
Ale się nazbierało tych przepisów! Biegnij na zakupy ;)! Smacznego!