Od premiery omawianej pozycji minął już prawie rok. Od tego czasu przeczytałam ją od deski do deski i wielokrotnie powracam w celu sprawdzenia szczegółów.
Jest to zdecydowanie najlepsza pozycja literacja na rynku dotycząca dietetyki sportowej.
Dlaczego? Jakość treści, którą zapewnili bardzo dobrzy autorzy, merytoryka i obszerne zagadnienia decydują o jej jakości. Dietetyka Sportowa powstała pod redakcją Barbary Frączka, Jarosława Krzywańskiego oraz Huberta Krzysztofiaka.
Autorami poszczególnych działów są badzo dobrze znanami osobom interesującym się zagadanieniami dotyczącymi odżywiania sportowców m.in. prof. dr Hab. n. med. Artur Mamcarz, dr n. med. Daniel Śliż, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Łukasz Jaśkiewicz, mgr Urszula Somow, mgr Wojciech Zep.
Tak, książka jest duża. Tak, książka jest ciężka. Jednak nie po wielkości i ciężarze oceniamy jej zawartość. Wzbogacona o wiele grafik, tabel, wykresów i innych wizualmnych pomocy ułatwiających interpretację poszczególnych informacji. Bardzo bogata merytorycznie, przekazująca najświeższe dane potwierdzone badaniami naukowymi.
Moim zdaniem powinna znaleźć się na półce wszystkich dietetyków sportowych, lekarzy pracujących ze sportowcami, a także trenerów personalnych i sportowców poważnie podchodzących do swojego rozwoju, odżywiania i treningów.
Wspominając w swocial mediach, o tym że obecnie ją czytam, dostałam kilka zapytań o działy. Tak, omówiono dietę roślinną w sporcie i tak, omówiono dokładnie najpotrzebniejsze suplementy.


Nawet jeżeli któryś z działów Was nie interesuje, to możecie śmiało przewertować publikację poszukując tego, który zaspokoi Wasz głód literacki.
Mogłabym długo o niej pisać, jednak wolę odesłać Was do profesjonalnego opisu ksiązki – DIETETYKA SPORTOWA pochodzącego ze strony PZWL. To naprawdę dobrze wydane pieniądze, więc nawet nie zastanawiajcie się nad zakupem.
Poniższy opis pochodzi ze strony https://pzwl.pl/Dietetyka-sportowa,78924837,p.html
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.
W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).
Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI
ŻYWIENIE
Trawienie i przemiana materii
Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
Biochemia wysiłku fizycznego
Bilans energetyczny
Planowanie aktywności fizycznej
Budowa i skład ciała
Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
Wartość odżywcza produktów spożywczych
Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
Zaburzenia odżywiania
Alkohol a sport
DIETETYKA
Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
Przygotowanie do wysiłku
Regeneracja powysiłkowa
Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
Kobieta sportowiec
Sportowiec z cukrzycą
Sportowiec wegetarianin
Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
Psychologia i odżywianie
Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała
SUPLEMENTY DIETY
Suplementy diety w sporcie
Suplementacja i żywienie, a doping
PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI
Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
Metody oceny sposobu żywienia
Monitoring medyczny sportowców
Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
Dieta osób aktywnych
Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
Ciekawostki żywieniowe