Zaloguj się Koszyk (0)

Jaglanka z owocami i ziarnami surowego kakao

22 września, 2018

Czas przygotowania: 10 minut

1 porcja
Kalorie: 366,3 g
Białko: 13,8 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 57,8 g

SKŁADNIKI

50 g suchej kaszy jaglanej
150 ml napoju sojowego
1 kiwi
100 g borówek
1 kiwi
10 g surowego kakao

Kasza jaglana podobnie jak komosa, o której pisałam tutaj KOMOSA RYŻOWA KLIK  jest wartościową bazą do wielu dań. Najbardziej powszechne to tabouleh, dodatek do zup kremów, budyń, czy po prostu jaglanka.

Kasza jest lekko strawna, a także zasadotwórcza - co oznacza, że pozwala na zachowanie równowagi zasadowo-kwasowej w naszym organizmie, jeżeli składników o właściwościach kwasotwóczych jest zbyt wiele.

Kasza jaglana jest bogata w antyoksydanty, magnez, krzem, fosfor i wapń. 

 

SkładnikKasza jaglana niegotowanaKasza jaglana gotowana
Kalorie (wartość energetyczna)378 kcal / 1582 kJ119 kcal / 498 kJ
Białko11,02 g3,51 g
Tłuszcz ogółem4,22 g1,00 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,723 g0,172 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone0,773 g0,184 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone2,134 g0,508 g
Kwasy tłuszczowe omega-30,118 mg0,028 mg
Kwasy tłuszczowe omega-62,015 mg0,480 mg
Węglowodany72,85 g23,67 g
Błonnik pokarmowy8,5 g1,3 g
Witamina A0 I.U.0 I.U.
Witamina D0 I.U.0 I.U.
Witamina E0,05 mg0,02 mg
Witamina K10,9 µg0,3 µg
Witamina C0 mg0 mg
Witamina B10,421 mg0,106 mg
Witamina B20,290 mg0,082 mg
Witamina B3 (PP)4,720 mg1,330 mg
Witamina B60,384 mg0,108 mg
Kwas foliowy85 µg19 µg
Witamina B120 µg0 µg
Kwas pantotenowy0,848 mg0,171 mg
Wapń8 mg3 mg
Żelazo3,01 mg0,63 mg
Magnez114 mg44 mg
Fosfor285 mg100 mg
Potas195 mg62 mg
Sód5 mg2 mg
Cynk1,68 mg0,91 mg
Miedź0,75 mg0,16 mg
Mangan1,63 mg0,27 mg
Selen2,7 µg0,9 µg
Fluor~~
Cholesterol0 mg0 mg
Fitosterole~~
Tabela pochodzi z: www.odzywianie.info.pl

 

Naprawdę warto ją dodać do tygodniowego jadłospisu pod wieloma postaciami - względem upodobań.

 

JAK UGOTOWAĆ kaszę jaglaną by pozostała sypka?

  • Najważniejsze to zachować odpowiednie proporcje. Na 1,5 porcji wody dodaj 1 porcję kaszy

  • Przepłucz wrzątkiem na sitku (możesz powtórzyć dwa razy) - kasza straci wtedy charakterystyczną goryczkę, a następnie przełóż do garnka i zalej wrzątkiem.

  • Gotuj 4 minuty na wolnym ogniu, przykryj, pozostaw do całkowitego wchłonięcia wody

 

WYKONANIE:

  1. Ugotuj kaszę (możesz zmienić na wodę, inny napój roślinny, lub mleko krowie)

  2.  Dodaj owoce i surowe kakao

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY