Zaloguj się Koszyk (0)

Jednogarnkowe warzywne curry

17 stycznia, 2018
warzywne curry z ciecierzycą paliwo z roślin

Czas przygotowania: 30 minut

  • 10 porcji
  • Kalorie: 204 kcal
  • Białko: 4,7 g
  • Tłuszcze: 16,5 g
  • Węglowodany: 7,3

SKŁADNIKI:

  • 500 g mleczka kokosowego
  • 200 g brokułu
  • 2 cukinie
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • po łyżeczce: chilli, pieprz ziołowy, kumin, cynamon, curry (czerwone i żółte)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Są idealne gdy brakuje czasu na systematyczne przyrządzanie wymyślnych potraw. Proste w wykonaniu, nie wymagają idealnego trzymania się przepisu i pozwalają na uruchomienie kulinarnej wyobraźni.

Curry można przyrządzić na wiele sposobów.  Z wieloma dodatkami i w różnych wersjach. Nasza jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna, pełna warzyw i dobrego białka w postaci czarnej ciecierzycy – tylko się zajadać 🙂

W tym tygodniu cierpimy na ogromny brak czasu, więc by zabezpieczyć się przed głodem przygotowaliśmy WIĘKSZĄ wersję, którą będziemy jedynie urozmaicać różnymi dodatkami: komosa ryżowa, dziki ryż, ryż jaśminowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty penne

 

Warzywne curry – jednogarnkowe danie na szybko

 

danie z mleczkiem kokosowym

 

Warzywne curry – WYKONANIE:

  1. Do garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w pióra cebulę
  2. Smaż ok 2-3 minut, po czym dodaj wszystkie przyprawy i sos sojowy
  3. Dodaj surowego brokuła rozdrobnionego na mniejsze różyczki i paprykę pokrojoną w paski
  4. Smaż ok 5 minut
  5. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż ok 3 minut, dodaj pokrojoną w plastry cukinię.
  6. Zalej mleczkiem kokosowym, gotuj ok 10 minut, na koniec dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
  7. Jeżeli danie jest zbyt gęste dodaj wrzątku

Podana kcal jest bez dodatków (tj. bez ryżu i komosy)

 

Warzywne curry – Wersja z komosą ryżową

 

bezglutenowe curry

curry bodyidea

 

Warzywne curry – Wersja z  czerwonym ryżem

 

obiad curry

curry wegańskie

 

Wraz z curry gotowałam krem z brokułu i zielonej soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego – dania na 5 dni, a całość zajęła 30 minut – dla chcącego nic trudnego 🙂

 

curry i krem z brokuła

 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY