Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2017-11-01

Tofurnik z kaszą jaglaną na bezglutenowym spodzie

WegańskiBezglutenowySłodki


SKŁADNIKI - FOREMKA 20 cm

SPÓD:
10 daktyli – moczonych w gorącej wodzie 30 min
garść pestek dyni
1 duża łyżka kakao
3 łyżki syropu klonowego
½ kubka płatków jaglanych
3 łyżki oleju rzepakowego
MASA TOFURNIKOWA:      
360 g naturalnego tofu
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka kokosowego
½ szklanki syropu daktylowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

POLEWA:
70 g gorzkiej czekolady
½ szklanki mleka sojowego


Tofurnik chodził za mną od dawna. Tofu uwielbiam w wielu postaciach. Do tej pory na słodko próbowałam raz, musiałam odtworzyć ten smak.
Jako inspiracja posłużył mi przepis genialnej JADŁONOMII, zmieniłam odrobinę proporcje i składniki i wyszedł PRZEŚWIETNY TOFURNIK, z którego jestem piekielnie dumna.
Muszę walczyć z sobą, by nie zjeść kolejnego kawałka. Radkowi też się uszy trzęsą! Mam nadzieję, że wszystkojedząca Rodzina doceni kunszt kuchni roślinnej.

 

WSPANIAŁY TOFURNIK - CZYLI SERNIK BEZ SERA DLA WEGAN

tofurnik z czekoladą i kaszą jaglaną

Edit: najlepszym uznaniem były słowa... "ale pyszny! cóż to za kremowy serek?" :) Okazuje się, że bezglutenowe i do tego wegańskie ciasto zrobiło naprawdę wielką furorę :)

czekoladowy tofurnik

serek tofu w serniku

WYKONANIE – SPÓD
 

  1. Daktyle moczymy w gorącej wodzie 30 min, po czym odcedzamy i miksujemy na gładko
  2. Dodajemy do kielicha miksera pestki dyni, płatki jaglane, kakao, ponownie miksujemy na gładką masę
  3. Dodajemy pozostałe składniki – syrop klonowy i olej rzepakowy i miksujemy raz jeszcze – masa musi być gęsta i klejąca
  4. Wykładamy masę na foremkę – można wyłożyć papierem lub posmarować odrobiną oleju (ja posmarowałam olejem, bo brakło papieru)
  5. Wkładamy do zamrażarki i zajmujemy się masą serową

tofurnik pyszny


WYKONANIE – MASA TOFURNIKOWA:
 

  1. Ugotowaną kaszę i rozkruszone w dłoniach tofu przekładamy do miski
  2. Dodajemy syrop daktylowy, sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i miksujemy
  3. Gdy masa jest spójna i dobrze zmiksowana dolewamy mleko i raz jeszcze miksujemy
  4. Wyjmujemy z zamrażarki spód i wylewamy na niego masę tofurnikową
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut
  6. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 40 – 45 minut + 5 minut na koniec 180 stopni w termoobiegu (wierzch powinien być przyrumieniony)

 wykrojony tofurniczek

kasza jaglana z tofu


WYKONANIE POLEWA:
 

  1. Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i dolewamy mleko
  2. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  3. Polewamy wystudzone ciasto i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia

tofurnik w kawałku

SMACZNEGO 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego reprezentacji Polski kobiet w piłce nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

SKŁADNIKI - FOREMKA 20 cm

SPÓD:
10 daktyli – moczonych w gorącej wodzie 30 min
garść pestek dyni
1 duża łyżka kakao
3 łyżki syropu klonowego
½ kubka płatków jaglanych
3 łyżki oleju rzepakowego
MASA TOFURNIKOWA:      
360 g naturalnego tofu
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka kokosowego
½ szklanki syropu daktylowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

POLEWA:
70 g gorzkiej czekolady
½ szklanki mleka sojowego


Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN