Aromatyczna pasta do kanapek z fasoli mung, słonecznika i natki pietruszki
14 listopada 2017
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Znacie fasolę mung? Zgrabne, małe, zielone fasolki aż proszą się by je przetworzyć i wykorzystać na wiele sposobów. Są delikatne w smaku, nie wymagają zbyt wiele „zachodu”, pełne wartościowego i łatwoprzyswajalnego białka. Fasola Mung zawiera witaminy A, B, C, E i sole mineralne. Jak każdy ze strączków wymaga moczenia, ale nie jest ono problematyczne 🙂
Doskonale nadaje się jako pasta do chleba – przepis na wspaniały chlebek gryczany już niebawem 🙂
Aromatyczna pasta do kanapek z fasoli mung, słonecznika i natki pietruszki
WYKONANIE:
- Fasolę zalewamy wodą i moczymy ok 12 – 14 h
- Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy fasolę 2-3 h
- Po ugotowaniu studzimy
- Słonecznik prażymy na patelni bez tłuszczu
- Wrzucamy do miksera fasolę i słonecznik, dodajemy natkę i ucieramy z pozostałymi dodatkami
Tak przygotowana pasta przetrwa zamknięta szczelnie w słoiczku do 5 dni w lodówce
SMACZNEGO