Bezglutenowe pieguski z kaszy jaglanej, z czekoladą i rodzynkami
28 stycznia 2021
Czas przygotowania: 20 minut, przepis na 18 ciasteczek
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 89,2 kcal |
Białko | 0,95 g |
Tłuszcz | 4 g |
Węglowodany | 13,5 g |
Składniki
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 550g)
- 200 ml mleka roślinnego (tutaj migdałowe)
- 40 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki migdałów (płatki)
- 50 g rodzynek
- 10 g suszonych daktyli
- 20 g oleju kokosowego
- 20 g ksylitolu zmielonego na puder
Czasami mam wrażenie, że w poprzednim wcieleniu byłam kucharką w wojsku… Ilość kaszy, którą często „niechcący” udaje mi się ugotować doskonale to potwierdza 🙂
Co zrobić z jej nadmiarem? Czasami były to pralinki, trufle, ciasto z kaszy jaglanej, bądź sto różnych sałatek z jej udziałem…
Tym razem od jakiegoś czasu słyszałam w domu głos głodomora… „mam ochotę na chrupiące ciastka z czekoladą”
Tak oto powstał przepis na istne Paliwo z Roślin
Bezglutenowe wegańskie pieguski z kaszy jaglanej
WYKONANIE:
- Ugotowaną i przestudzoną kaszę przekładamy do miski (jeśli użyjesz gorącej będzie łatwiej)
- Wlewamy do kaszy ciepłe mleko, miksujemy na gładko (jeśli masz gorącą kaszę nie trzeba podgrzewać mleka)
- Dodajemy roztopiony olej i zmielony na puder ksylitol
- Kroimy na drobno rodzynki, daktyle, płatki migdałów i czekoladę
- Wszystko dokładnie mieszamy łyżką / szpatułką
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Nabieramy łyżką masę i formujemy w dłoni kulki, które przed położeniem na wyłożoną papierem foremkę spłaszczamy
- Pieczemy przez 25-30 minut – wierzch musi być lekko przyrumieniony
Ciasteczka naprawdę w smaku przypominają oryginalne pieguski. Są chrupiące i w środku mają miękką czekoladę, słodkie dzięki rodzynkom i daktylom. Możesz je przechowywać w zamkniętym pojemniku do 5 dni
SMACZNEGO
Sprawdź wspaniałe diety na Paliwo z Roślin: