Gorzka czekolada z pomarańczą i chili
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 50 kcal |
Białko | 1,3 g |
Tłuszcz | 4 g |
Węglowodany | 2 g |
Składniki
- 80 g gorzkiego kakao
- 50 g tłuszcz kakaowego
- 10 g erytrytolu / ksylitolu
- chlust mleka migdałowego
- 10 g chili
- skórka z połowy pomarańczy - sparzona i podsuszona w piekarniku (można użyć gotowej, ale ciężko znaleźć bez dodatku cukru)
Gorzka czekolada z orzechami wyszła obłędna, więc by nadal jej bardziej świątecznego charakteru do kolejnej wersji dodaliśmy chili i skórkę z pomarańczy – to połączenie jest naprawdę idealne.
Słodkie i ostre, a więc dwa dominujące, ale nie rywalizujące ze sobą smaki do tego lekka goryczka kakao daje świetny efekt całościowy 🙂
Oczywiście dodatki możecie dowolnie wymieniać, wedle uznania, potrzeby i zawartości kuchennych szafek 🙂
Gorzka czekolada z domową pomarańczą
WYKONANIE:
1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło kakaowe
2.Dodajemy gorzkie kakao i erytrytol, dokładnie mieszamy.
3.Dodajemy chilli.
4.Przelewamy do naczynia (u nas kwadratowe wyłożone papierem do pieczenia) i posypujemy skórką z pomarańczy.
Czekolada jest boska! Połączenie smaku chili i słodkiej pomarańczy jest nie do opisania 🙂
smacznego!