Kanapkowa pasta z czerwonej fasoli
28 października 2017
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 1/2 szklanki słonecznika
- puszka fasoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki tahini (pasta z ziaren sezamu)
WYKONANIE:
- Fasolę odsączamy (jeżeli użyjesz fasoli z puszki) lub gotujemy do miękkości
- Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (krótko i ostrożnie, by nie spalić)
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i tahini
- Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy
Tak przygotowaną pastę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 5-7 dni
SMACZNEGO