Roślinna owsianka rozpieszczająca zmysły
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 555 kcal |
Białko | 24 g |
Tłuszcz | 23 g |
Węglowodany | 67 g |
Składniki
- płatki owsiane górskie - 50 g
- napój sojowy fortyfikowany - 250 ml
- maliny - 100 g
- banan - 70 g
- orzechy włoskie - 8 g
- pestki dyni - 5 g
- masło orzechowe - 15 g
- sól - 1 g
Sposób przygotowania
- Do rondelka wsypać płatki owsiane i szczyptę soli. Wlać napój sojowy i ugotować do miękkości.
- Pokroić banana. Ugotowaną owsiankę przełożyć do miseczki.
- Udekorować bananem i malinami.
- Dodać orzechy, pestki dyni i polać masłem orzechowym.
Roślinną owsiankę kocham od zawsze! Często spotykam ludzi, którzy jedzą oczami. Mnie też się to zdarza, szczególnie w restauracjach czy kawiarniach. Uwielbiam, gdy talerz się do mnie uśmiecha, a ja poszukuję w nim produktów, które rozpieszczą moje zmysły i połaskoczą kubki smakowe.
Czasami jem na szybko, bo żyję dosyć intensywnie, ale częściej staram się stawiać na uważność i zastanawiać, co trafia do mojego ciała i jak mnie odżywia.
Roślinna owsianka rozpieszczająca zmysły
- Płatki owsiane górskie możesz wymienić na błyskawiczne lub inne np. jaglane, gryczane czy ryżowe.
- Śmiało wymieniaj owoce na inne – sezonowe, mrożone lub suszone.
- Korzystaj z ulubionych orzechów i pestek. Przetestuj też opcję z pastą sezamową tahini, jest naprawdę pyszna!
- Owsiankę możesz przygotować też w wersji “nocnej” – wystarczy, że wymieszasz składniki w słoiczku i wstawisz na noc do lodówki. Rano możesz zjeść owsiankę podgrzaną lub na zimno. Smacznego!
Koniecznie sprawdź inne przepisy na owsianki:
A jeśli lubisz konsystencję budyniu, to sprawdź koniecznie obłędną wersję z makiem:
A jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne posiłki dla osób aktywnych fizycznie i sportowców, to koniecznie sprawdź diety w moim sklepie! Czekają na Ciebie roślinne i fleksitariańskie diety sezonowe oraz diety dla sportowców różnych dyscyplin, podzielone na sezony!