Zaloguj się Koszyk (0)

Przepyszny budyń owsiany z makiem i wanilią

6 listopada, 2020
budyń owsiany z makiem owsianka paliwo z roślin sylwia maksym

Czas przygotowania: 10 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 341,6 kcal
Białko: 14,9 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 57,1g

SKŁADNIKI:

50 g płatków owsianych
250 ml mleka owsianego
1/2 laski wanilii
15 g maku
10 g erytrolu

Osoby, które obserwują mnie w social media wiedzą, że uwielbiam owsianki, jaglanki, gryczanki, ryżanki i inne -anki 🙂

Moim zdaniem owsianka, jest świetnym sposobem na przemycenie wielu drogocennych witamin, minerałów i składników odżywczych.

Owsianka na wiele sposobów

Owsianka smakuje świetnie latem (z owocami jagodowymi), jesienią (z jabłkami, śliwkami, gruszką), wiosną (z bakaliami i pierwszymi świeżymi owocami wiosny), a także zimą (gdy koniecznie chcesz się rozgrzać wszystkim co wpadnie w ręce).

Jako dietetykowi zależy mi nie tylko na smaku, ale na Twoim zdrowiu. Moim zadaniem jest znalezienie równowagi między smakiem, konsystencją, a walorami zdrowotnymi wszystkich dań, które komponuję. I wiesz co? Znów się kurka udało idealnie 🙂


Budyniowe wspomnienie dzieciństwa

Budyń – owsianka, na który przepis znajdziesz poniżej, jest niesamowicie kremowy, idealnie gęsty, rozpływający się w ustach. Ziarenka maku strzelają między zębami, a wanilia przywołuje na myśl ciepło, słodycz i zapach domowego bezpieczeństwa.

Tak, rozmarzyłam się, bo dopiero co skończyłam swoją miseczkę, dlatego muszę się już koniecznie podzielić z Tobą przepisem na tą wspaniałą owsiankę w wersji budyniowej, z makiem, wanilią i napojem sojowym.


BUDYŃ OWSIANY Z MAKIEM I WANILIĄ NA MLEKU ROŚLINNYM

 

Wykonanie – budyń owsiany z makiem:

  • Zmiel płatki w młynku na mąkę
  • Zagotuj mleko w garnuszku wraz z wanilią, a zmielone płatki rozcieńcz wodą w kubeczku do uzyskania gęstej ale lelącej konsystencji. Dodaj ksylitol i mak.
  • Przelej masę do garnuszka i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok 1 minuty cały czas mieszając.

Jeśli szukasz nie tylko fajnego pomysłu na posiłek około treningowy to ten budyń owsianka jest dla Ciebie. Wystarczy, że zwiększysz ilość białka dodając ulubionej odżywki (np. o smaku waniliowym) – o tym czy warto używać odżywki białkowej przeczytasz tutaj ODŻYWKA BIAŁKOWA – TYLKO DLA SPORTOWCÓW? lub pokruszonego tofu (które możesz zmiksować). W ten sposób otrzymasz świetny posiłek – idealny po treningu, biegu, czy szusowaniu na rowerze.

Ale…! Jeszcze jedno. Zobacz jak wiele dobrego dostarcza ta jedna porcja pyszności.

Szczególnie zerknij na wapń, którego dostarczenie w prowadzeniu diety roślinnej jest niezwykle ważne:

  • błonnik: 7,3 g
  • omega3: 0,2 g
  • omega6: 6,1 g
  • żelazo: 4,2 mg
  • fosfor: 587,3 mg
  • magnez: 170,7 mg
  • mangan: 2,7 mg
  • potas: 626,5 mg
  • wapń: 524,4 mg

Smacznego! Daj znać w komentarzu czy smakowało Ci tak bardzo jak mnie i moim najbliższym 🙂




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY