Surówka z młodej kapusty z koperkiem i z marchewką
12 czerwca 2019
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 106 kcal |
Białko | 3,5 g |
Tłuszcz | 4,1 g |
Węglowodany | 16,2 g |
Składniki
- 1 główka młodej kapusty (ok 2,5 kg)
- 1 młoda cebulka
- 2 marchewki
- 1 duży pęczek koperku
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek nierafinowanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu jeśli używacie)
- 1 łyżka soku z cytryny
Wracam do Was ze wspaniałym przepisem na przepyszną surówkę z młodej kapusty.
Wiosna – i już prawie lato – to wspaniały czas na niesamowitych warzyw i owoców. Bazarkowe stragany aż uginają się po ferią barw, smaków i tekstur, które różnorodnie możecie wykorzystać w swojej kuchni.
Jak to zawsze bywa najlepsze pomysły to te NAJPROSTSZE pomysły, taki też będzie poniższy przepis – SMAK GWARANTOWANY.
Surówka z młodej kapusty
WYKONANIE:
- Przekrój kapustę na cztery ćwiartki, poszartkuj drobno pozostawiając głąb (możesz go schrupać, jest jeszcze mięciutki i wspaniały w smaku)
- Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- Koperek drobno posiekaj
- Z podanych składników przygotuj sos, polej nim surówkę
*tak przygotowaną surówkę możecie przechowywać do 3-4 dni, jednak rzadko pozostaje na tak długo
SMACZNEGO
PS. Tak, pasuje do wszystkiego 🙂 (tutaj: szparagi smażone z boczniakami, natka, oliwa do tego gotowany kalafior)