Rice cakes ze szpinakiem dla sportowców wytrzymałościowych
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 111 kcal |
Białko | 2,2 g |
Tłuszcz | 2,7 g |
Węglowodany | 20 g |
Składniki
- ryż do sushi - 200 g
- mrożonych szpinak w formie rozdrobnionych liści - 100 g (4 kostki)
- olej kokosowy rafinowany (by uniknąć smaku kokosa) - 2 łyżki
- sól - 2 szczypty
- woda - 350 ml + woda do przepłukania ryżu przed gotowaniem
Sposób przygotowania
- Przepłukać na sitku ryż. Powtarzać czynność do momentu, gdy woda utraci mętny kolor, a ryż stanie się szklisty.
- Ryż przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Dodać sól. Gotować ryż pod przykryciem przez około 10 minut, aż do wchłonięcia całości wody.
- Dodać lekko rozmrożony szpinak, dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 2-3 minuty.
- Wyłączyć palnik, dodać olej kokosowy, wymieszać i odstawić. Przykryć.
- Zmiksować całość blenderem, gdy ryż wchłonie wodę i lekko się przestudzi.
- Masę przełożyć do foremki, pudełka lub woreczka strunowego. Dokładnie docisnąć masę lub wygładzić łyżką. Wstawić do zamrażarki na około 3-5 godzin.
- Wyjąć rice cake z zamrażarki, zostawić na około 20–30 minut i pokroić ostrym nożem na równe kawałki.
Rice cakes ze szpinakiem – idealnie niesłodka przekąska na trening (nie tylko) kolarski
Szpinak uwielbiam pod każdą postacią – na kanapce, w formie farszu w naleśniku czy pierogach. Idealnie sprawdza się również z ryżem, w formie pesto, jako genialna pasta z hummusem czy chudym twarogiem. Świetnie smakują też w rice cakes!
A jeśli masz ochotę na inne, wytrawne ciasteczka ryżowe, to konieczne sprawdź przepis na:
Przygotowanie rice cakes w woreczku strunowym
Rice cake ze szpinakiem w woreczku, to kolejny ze sposobów na przygotowanie ryżowych ciasteczek. Pozwala uformować idealne kostki bez konieczności użycia pudełka czy foremki. To dobre rozwiązanie na czas zgrupowań, wyjazdów czy obozów kolarskich, gdy nie masz możliwości zabierania ze sobą dodatkowych pudełek. Niestety przy każdej okazji robienia rice cakes tą metodą musisz rozciąć folię, co produkuje śmieci.
Rice cake w wersji wytrawnej ze szpinakiem
- W przepisie raczej nie sprawdzi się świeży szpinak, chyba że wcześniej go ugotujesz i zmiksujesz lub drobno pokroisz.
- Nie bój się oleju kokosowego. Też nie jestem jego zwolenniczką, jednak aby rice cake były zwarte potrzebujemy tłuszczu nasyconego. Tak niewielka ilość nie zrobi krzywdy Twojemu zdrowiu.
- Możesz użyć ryżu arborio lub ryżu do sushi, jeśli chcesz. Rice cake wyjdą równie smaczne.
- Tak przygotowane rice cakes możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Zamrożone, ile tylko chcesz 🙂
Kiedy jeść rice cake?
Rice cake przed treningiem
Rice cake ze szpinakiem to idealna przekąska węglowodanowa przed treningiem. Jedno ciasteczko ryżowe zawiera 20 gramów węglowodanów, a więc zamiast zjadać żel na 10-15 minut przed aktywnością możesz zjeść jedno rice cake. O tym, ile powinno się spożywać węglowodanów przed treningiem, a także w jakim czasie, pisałam tutaj – śniadanie przed startem.
Instrukcję krok po kroku, jak przeprowadzić ładowanie węglowodanami wraz z przepisami na konkretne posiłki na ten czas znajdziesz w ebooku w moim sklepie:
Rice cake w trakcie startu cross-country
Po opublikowaniu przepisu na rice cake z burakiem dostałam kilka zapytań czy ciasteczka będą dobre na wyścig w formule cross-country. Zdecydowanie nie! Pamiętaj, w takim wyścigu liczy się czas. Gdy jesteś na treningu, śmiało możesz zabrać ze sobą rice cake i zjeść przed, w trakcie lub po jego zakończeniu. Ale tylko wtedy, gdy nie ścigasz się z czasem, a forma trasy daje taką możliwość.
Rice cake po treningu
Ciasteczka ryżowe świetnie sprawdzą się też po zakończeniu treningu. 2-3 ciasteczka uzupełnią zasoby glikogenu, odnowią Twoją energię i pozwolą „przetrwać” zanim nie wrócisz do domu po treningu i przygotujesz pełnowartościowy posiłek, zawierający węglowodany, białko i dodatek tłuszczu.
Koniecznie sprawdź pozostałe przepisy na rice cakes!