Witaj w co tygodniowym cyklu #zapytajdietetyka w którym to w każdy czwartek odpowiadam na najczęstsze pytania padające z ust moich Pacjentów i obserwatorów na facebooku i instagramie.
Częstym zagadnieniem, jakie poruszam z moimi podopiecznymi jest przygotowanie posiłków na wynos. Żyjemy szybko, sporą ilość czasu spędzamy poza domem. Niezależnie czy pracujesz, studiujesz, uczysz się, czy masz tysiące zajmujących pasji, powinieneś nauczyć się komponować prawidłowo posiłki na wynos. Jak to zrobić? Zapraszam poniżej.
Żywienie w pracy
Odpowiednio skomponowany jadłospis, składający się głównie z nieprzetworzonych składników, jest bazą do dobrego samopoczucia, wydolności i podstaw regeneracji dobrze funkcjonującego organizmu.
Poprzez odpowiednie odżywienie możesz usprawnić efektywność i jakość pracy, wpływając na szereg funkcji poznawczych i umysłowych.
Planowanie zawartości pojemników na wynos
Co więc należy spożywać w trakcie pracy? Jak zaplanować swoje żywienie?
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie planowanie Twojego całodziennego jadłospisu. Bazuj na nieprzetworzonych bądź niskoprzetworzonych produktach.
Korzystaj z wartościowych źródeł węglowodanów wybierając pełnoziarniste pieczywo, makarony, ziemniaki, płatki, czy kasze.
W każdym posiłku uwzględniaj białko, wybierając chudy nabiał, rośliny strączkowe, chude mięso i ryby. Pamiętaj o dodatku tłuszczów: orzechy, ziarna i pestki, oliwa z oliwek, olej lniany, awokado stanowią niepodważalnie istotny składnik dla pracy układu nerwowego. Warzywa i owoce, zarówno w sezonie zimowym jak i letnim powinny stanowić bazę piramidy zdrowego stylu życia i odpowiedniego odżywiania każdego pracownika. Nie ograniczaj ich w swoim menu.
Wybieraj kolorowe warzywa i owoce, które możesz spożywać pod wieloma postaciami. Pamiętaj o wartościowych koktajlach, które bez konieczności odrywania się od obowiązków możesz spożyć na drugie śniadanie, co pozwoli odnowić zapasy energii i dodać organizmowi siłę i chęć do efektywnego działania.
_______________________________________________
- Szukasz większej ilości pomysłów?
- Nie chcesz ważyć produktów i pilnować kaloryczności?
- Chcesz zaoszczędzić czas na sporządzanie listy zakupów i gotowanie?
- Zachęcam Cię do zakupu moich roślinnych jałospisów!
_______________________________________________
Wiesz, że odwodnienie może obniżyć Twoją efektywność nawet o 20%? Suchość w ustach, trudności w skupieniu, czy ból głowy to objawy, którymi organizm woła o szklankę wody. Pij co najmniej 2 litry płynów w ciągu dniach, wybieraj wodę wysoko zmineralizowaną , która dostarczy organizmowi niezbędnych składników wzbogacając Twoją dietę o magnez, potas czy wapń, których odpowiedni poziom znajdzie odzwierciedlenie w dobrej pracy Twojego organizmu.
Pamiętaj, że jeżeli wraz z dietą dostarczysz zbyt wiele energii w pożywieniu, masa Twojego ciała wzrośnie. Oszacuj swoje zapotrzebowanie, możesz wykorzystać do tego szereg aplikacji ułatwiających monitorowanie Twojego odżywiania lub zasięgnąć rady wykwalifikowanego dietetyka.
Pamiętaj o regularności. Przerwy między posiłkami powinny wynosić ok. 3-4 godziny (lub dopasowane indywidualnie względem pracy i organizmu). To pozwoli uniknąć znacznym spadkom energii, wyeliminować podjadanie przekąsek i utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, co ma istotne znaczenie w profilaktyce pracy układu sercowo – naczyniowego.
Szukasz inspiracji na posiłki na wynos?
Zerknij propozycje, które dla CIebie przygotowałam. Prócz pełnego przepisu znajdziesz tutaj również wyliczoną kaloryczność posiłków, a także dane dotyczące makroskładników.