Zaloguj się Koszyk (0)

Gryczane placuszki dwuskładnikowe

31 stycznia, 2020
gryczane placuszki paliwo z roślin

Czas przygotowania: moczenie + 5 minut pracy

3 porcje, jedna porcja zawiera:
Kalorie: 185 kcal
Białko: 6,54 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 31,7 g

SKŁADNIKI (na 3 porcje)

  • 150 g kaszy gryczanej białej 
  • ok 0,5 l wody
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia (4g)

Kasza gryczana to niezwykle wartościowy składnik, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni.

Prócz sporej ilości witamin i minerałów jest zasobna w błonnik, posiada niższy indeks glikemiczny, a także jest wspaniałą bazą wielu dań.

 

Na pewno znasz już wspaniały chlebek z kaszy gryczanej:

CHLEB Z BIAŁEJ KASZY GRYCZANEJ

 

Jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, podobnie jak placuszki, do przygotowania których bardzo Cię zachęcam.

Poniżej znajdziesz przepis.

 

Placuszki z kaszy gryczanej

 

kasza gryczana

gryka kiełki

kasza gryczana zmiksowana

 

WYKONANIE placuszków z kaszy gryczanej

     

  • Zalej kaszę gryczaną letnią wodą powyżej linię ziarenek
  • Odstaw na 12 h, po tym czasie wymień wodę
  • Odstaw na kolejne 12 h – najdłużej kiełkowaliśmy grykę 3 dni, więc to nie problem jeśli Ci się przedłuży
  • Odcedź z wody i zmiksuj na gładko z przyprawami
  • Wylewaj łyżką dwie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż równomiernie z obu stron

Placuszki z kaszy gryczanej są doskonałą bazą do dań słodkich i wytrawnych, jeśli prowadzić dietę wegańską to możesz dodać do placuszków z kaszy gryczanej:

  • jogurt sojowy z świeżymi ziołami
  • jogurt sojowy ze zmielonymi orzechami
  • guacamole i rukolę
  • hummus, rukolę i suszone pomidory

Jeśli jesz mięso i produkty odzwierzęce, możesz gryczane placuszki podać z:

  • wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami
  • serem kozim i figą
  • chudym twarożkiem z rzodkiewką i natką pietruszki
  • gyrosem z kurczaka
  • mięsem mielonym i sosem pomidorowym
placuszki gryczane

 

SMACZNEGO

 

Inne propozycje z kaszą gryczaną:

KASZA GRYCZANA Z BAKALIAMII

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną:

KASZA GRYCZANA





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY