Kuchnia
BodyIdea - Dietetyka przyszłości

2018-01-17

Jednogarnkowe warzywne curry

WegańskiBezglutenowy


Czas przygotowania: 30 minut

  • 10 porcji
  • Kalorie: 204 kcal
  • Białko: 4,7 g
  • Tłuszcze: 16,5 g
  • Węglowodany: 7,3

SKŁADNIKI:

  • 500 g mleczka kokosowego
  • 200 g brokułu
  • 2 cukinie
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • po łyżeczce: chilli, pieprz ziołowy, kumin, cynamon, curry (czerwone i żółte)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Są idealne gdy brakuje czasu na systematyczne przyrządzanie wymyślnych potraw. Proste w wykonaniu, nie wymagają idealnego trzymania się przepisu i pozwalają na uruchomienie kulinarnej wyobraźni.

Curry można przyrządzić na wiele sposobów.  Z wieloma dodatkami i w różnych wersjach. Nasza jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna, pełna warzyw i dobrego białka w postaci czarnej ciecierzycy - tylko się zajadać :)

W tym tygodniu cierpimy na ogromny brak czasu, więc by zabezpieczyć się przed głodem przygotowaliśmy WIĘKSZĄ wersję, którą będziemy jedynie urozmaicać różnymi dodatkami: komosa ryżowa, dziki ryż, ryż jaśminowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty penne

Warzywne curry

danie z mleczkiem kokosowym

Warzywne curry - WYKONANIE:

  1. Do garnka wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w pióra cebulę
  2. Smaż ok 2-3 minut, po czym dodaj wszystkie przyprawy i sos sojowy
  3. Dodaj surowego brokuła rozdrobnionego na mniejsze różyczki i paprykę pokrojoną w paski
  4. Smaż ok 5 minut
  5. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż ok 3 minut, dodaj pokrojoną w plastry cukinię.
  6. Zalej mleczkiem kokosowym, gotuj ok 10 minut, na koniec dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
  7. Jeżeli danie jest zbyt gęste dodaj wrzątku

Podana kcal jest bez dodatków (tj. bez ryżu i komosy)

Warzywne curry - Wersja z komosą ryżową

bezglutenowe curry

curry bodyidea

Warzywne curry - Wersja z  czerwonym ryżem

obiad curry

curry wegańskie

Wraz z curry gotowałam krem z brokułu i zielonej soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego - dania na 5 dni, a całość zajęła 30 minut - dla chcącego nic trudnego :)

curry i krem z brokuła

SMACZNEGO

 


sylwia maksym body idea dietetyk

Sylwia Maksym

Cześć! Nazywam się Sylwia Maksym, jestem dietetykiem sportowym. Uczę jak jeść zdrowo, dostarczać paliwa z roślin i wybierać proste, smaczne rozwiązania bez wprowadzania restrykcji czy zakazów. Propaguję żywienie opierające się na ograniczeniu ilości spożywanego mięsa. Pokazuję sportowcom jak za pomocą żywienia wesprzeć ich regenerację i osiągnąć zawodowe cele. Aktualnie, obejmuję posadę dietetyka sportowego Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Nożnej, a także współpracuję indywidualnie z kolarzami, biegaczami, triathlonistami. Prywatnie jestem miłośniczką mocnej kawy, kolarstwa, mody i kultury hiszpańskiej. Rozgość się na mojej stronie i zatankuj ze mną Paliwo z Roślin.

BodyIdea - Dietetyka przyszłości

Dodaj komentarz

Brak dodanych komentarzy. Możesz być pierwszy - zapraszam!
Drukuj

Czas przygotowania: 30 minut

  • 10 porcji
  • Kalorie: 204 kcal
  • Białko: 4,7 g
  • Tłuszcze: 16,5 g
  • Węglowodany: 7,3

SKŁADNIKI:

  • 500 g mleczka kokosowego
  • 200 g brokułu
  • 2 cukinie
  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • po łyżeczce: chilli, pieprz ziołowy, kumin, cynamon, curry (czerwone i żółte)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Tagi

Sprawdź przepis

Posłuchaj mojego podcastu PALIWO Z ROŚLIN