Zaloguj się Koszyk (0)

Mocno czekoladowe brownie z batatów – bez mleka, cukru, glutenu i jaj

18 listopada, 2017
brownie z batatów czekoladowe przepis paliwo z roślin

Czas przygotowania: 60 minut

16 kawałków
Kalorie: 86
Białko: 2,1 g
Tłuszcze: 3,3 g
Węglowodany: 15 g

SKŁADNIKI

2 duże bataty (waga po obraniu ok 700 g)
8 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki mąki kokosowej
12 suszonych daktyli
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli (do gotowania batatów)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 

W naszej kuchni brownie gościło już pod wieloma postaciami. Było brownie z fasoli, brownie z buraka, brownie klasyczne, brownie z glutenem i kombinacją mąk bezglutenowych. 

 

Brownie z batatów zdecydowanie wygrało w naszym rankingu! Jest niesamowicie miękkie, „bagniste”, bardzo wilgotne, doskonale się kroi. Nie zawiera glutenu, nie ma w nim jajek, ani mleka – idealnie dla wegan, a także alergików nie tolerujących wymienionych składników. Proste w wykonaniu i przede wszystkim dość szybkie. Koniecznie wypróbujcie. Oczywiście można dodać do niego owoce / bakalie / orzechy czy polewę – ale po co?  Saute smakuje WYŚMIENICIE!

 

Przepis na mocno czekoladowe brownie z batatów – bez mleka, cukru, glutenu i jaj 

 

czekoladowe ciasto

 

WYKONANIE:

     

  1. Bataty umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości
  2. Zmiel siemię lniane i zalej gorącą wodą, wymieszaj do utworzenia lepiącej papki
  3. Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na 30 min do rozmiękczenia
  4. Wystudzone bataty zmiksuj na gładko, dodaj kakao, olej rzepakowy, daktyle, mąkę, sodę i papkę z siemienia, dokładnie całość zmiksuj
  5. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia – tylko dno, brzegi posmaruj odrobiną oleju – koniecznie użyj do tego silikonowego pędzelka lub namoczonego w oleju płatka ręcznika papierowego
  6. Przelej ciasto, rożłóż równomiernie
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz brownie przez 35 – 40 min, po czym pozostaw do wystudzenia
  8. Pokrój w równe kwadraty i podawaj saute lub z wybranymi dodatkami (naprawdę nie jest to konieczne :))

 

vegan brownie
brownie czekoladowe


 

SMACZNEGO





Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY