Menu

Dlaczego warto pić kawę?

18 lutego 2024
Dlaczego warto pić kawę?

Dziś o kawie, kofeinie, przyjemności i wytrzymałości! Jestem przekonana, że już Ci się podoba! 116 odcinek podcastu Paliwo z Roślin pt.: “Dlaczego warto pić kawę”, zabierze Cię w fascynującą podróż po świecie tego aromatycznego napoju, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie ani jednego dnia!

Bohater dzisiejszego odcinka, Marcin Osowski, przedstawi nam nie tylko bogactwo smaków i zapachów, ale także naukowe fakty i korzyści związane z regularnym spożywaniem kawy.

 

Dlaczego warto pić kawę?

O właściwościach kawy możemy mówić w nieskończości. Żyjemy w czasach, w których picie i parzenie kawy stało się nie tylko maksymalnie popularne, ale jest swojego rodzaju rytuałem. Kawa na mieście, kawa w pracy, kawa w samochodzie, na stacji, na wynos. Kawa z ekspresu, kawiarki, aeropressu, przelew, zalewajka, rozpuszczalna. Jest ich tak wiele, że dość łatwo się pogubić.
Kawa i zawarta w niej kofeina to nie tylko pobudzenie i zwiększenie ilości energii! To również mnóstwo właściwości związanych ze zwiększeniem wydajności organizmu, na czym zależy szczególnie sportowcom. Posłuchaj dzisiejszego odcinka o kawie, najlepiej przy kawie.
 

Pij kawę, na zdrowie!

Kawa, od wieków uważana za napój, który pobudza zmysły i umysł, ma znacznie więcej do zaoferowania niż tylko przyjemność z picia. Kawie przypisie się właściwości pobudzające, wpływające na zwiększenie energii, poprawę koncentracji, a także ogólnej wydajności organizmu.

Oto pytania, jakie zadałam Marcinowi:

  • Jakie mieszanki kaw są najpopularniejszymi na rynku?
  • Czym wyróżnia się kawa dobrej jakości? Jak ją rozpoznać?
  • Czy kawa rozpuszczalna jest gorsza od ziarnistej?
  • Jakie są sposoby parzenia kawy? Techniki, sprzęt, długość parzenia, mielenie.
  • Jaka jest zawartość kofeiny w popularnych kawach?
  • Czy kawa to napój wysokokaloryczny?
  • Jakie korzyści z picia kawy może uzyskać sportowiec?
  • Jaka jest dawka kofeiny, która może wywołać efekt ergogeniczny?
  • Ile minut przed treningiem / meczem / wyścigiem pić kawę?
  • Czy kawa może mieć negatywne działanie? Jak nie przesadzić?
  • Czy w trakcie meczu warto spożywać dodatkową porcję kofeiny?
  • Kofeina, a sporty wytrzymałościowe
  • Jakie są inne źródła kofeiny, które polecasz?
  • Czy warto zamienić kawę na matchę?

Zanim przejdziemy do odcinka, poznaj mojego dzisiejszego gościa:

Marcin Osowski – szczęśliwy mąż, ojciec gromadki dzieci. Pasjonat kawy i maratończyk. Dietetyk z wieloletnim stażem, pracujący obecnie przede wszystkim z młodymi sportowcami – indywidualnie i w szkółkach piłkarskich. Współpracuje z doropronutrition oraz praktyczna strona dietetyki. Od 2015 roku wykładowca akademicki SWSM w Katowicach. Autor publikacji w recenzowanych czasopismach polsko- i anglojęzycznych z zakresu żywienia w sporcie, a także kawy oraz współautor książek z dietetyki pediatrycznej i interakcji leków z żywnością. Prelegent na wielu konferencjach naukowych i szkoleń poruszających temat wpływu spożycia kawy i kofeiny na zdrowie.

Jeśli chcesz skorzystać z konsultacji z Marciniem, to skontaktuj się przez jego profil:
 

Odcinki powstają w partnerstwie z marką suplementów diety Naturell,

która jest sponsorem podcastu Paliwo z Roślin

Naturell logo  
Montaż podcastu: Monika Adamska-Guzikowska 
Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)