Ciasteczka z marcepanem i tajemniczym składnikiem
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 104 kcal |
Białko | 2,6 g |
Tłuszcz | 5,3 g |
Węglowodany | 11 g |
Składniki
- 10 pralinek marcepanowych
- 150 g canihua
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy (możesz zamienić na pszenną)
- 1/3 kubka napoju sojowego (lub innego roslinnego)
Najlepsze połączenia smaków zawsze wychodzą zupełnie przypadkowo. Otrzymaliśmy w prezencie od znajomych przepyszne pralinki z marcepanu oblane czekoladą – w wersji białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Produkt świetny pod względem składu, bez konserwantów i dziwnych ulepszaczy, jednak piekielnie słodki.
Każdy ma w domu słodką szafkę
W niewiadomych okolicznościach zaczęły błyskawicznie znikać z naszej tajemnej szafki, tak więc by nie przesłodzić „mojego słodyczowego złodzieja”, znalazłam pomysł na ich wykorzystanie.
W kuchennej szafce od dawna zalegała nam kupiona jakiś czas temu CANIHUA, o której pisałam tutaj KLIK. Kilka razy zjedliśmy ją w wersji wytrawnej, pojawiła się także w porannej owsiance, jednak nie podbiła naszego kulinarnego serducha. Nie lubię marnować składników, a tym bardziej ich wyrzucać, zatem zawsze wykorzystuje WSZYSTKO tworząc paliwo z roślin. Tak więc postanowiłam wykorzystać sprezentowane praliny i czekające na nadanie drugiego życia ziarno canihua.
Jak zrobić bezglutenowe ciasteczka z canihua i marcepanem?
Do sedna! Powstały naprawdę przepyszne ciasteczka, oczywiście z dodatkiem tego, co również było w szafkach. Tym razem skrupulatnie notowałam ilości aby móc odtworzyć przepis w razie gdyby od razu się udał, no i się udał – jutro kolejna produkcja 🙂
Przepis na słodkie paliwo z roślin
WYKONANIE:
- Ugotuj ziarna canihua – 15 minut gotowanie + czas na wchłonięcie wody pod przykryciem.
- Zmiksuj ziarno za pomocą blendera – wysokie obroty i co jakiś czas należy przerywać pracę, bo ziarno lubi się kleić.
- Zmiel w młynku ksylitol i płatki migdałów
- Dodaj olej i ciepłe mleko, wymieszaj, dodaj mąkę, wymieszaj
- Dodaj pokrojone dowolne czekoladki / pralinki/ trufle (coś co zbywa CI w szafce i trzeba przerobić to na zdrowszą wersję :))
- Uformuj dłonią kulki, wyłóż na papier do pieczenia i piecz przez 18-20 minut w 180 stopniach
Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mają lekko popękany wierzch i są miękkie, pod wystygnięciu mają bardziej zwartą konsystencję, ale miękkość pozostaje.
Smak marcepanu i czekolady idealnie łączy się z canihua – chyba nazwę je CANIHUANKI 🙂
SMACZNEGO