Menu

Ciasteczka z marcepanem i tajemniczym składnikiem

6 lutego 2018
Ciasteczka z marcepanem i tajemniczym składnikiem
Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 104 kcal
Białko 2,6 g
Tłuszcz 5,3 g
Węglowodany 11 g

Składniki

  • 10 pralinek marcepanowych
  • 150 g canihua
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy (możesz zamienić na pszenną)
  • 1/3 kubka napoju sojowego (lub innego roslinnego)

Najlepsze połączenia smaków zawsze wychodzą zupełnie przypadkowo. Otrzymaliśmy w prezencie od znajomych przepyszne pralinki z marcepanu oblane czekoladą – w wersji białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Produkt świetny pod względem składu, bez konserwantów i dziwnych ulepszaczy, jednak piekielnie słodki.

Każdy ma w domu słodką szafkę

W niewiadomych okolicznościach zaczęły błyskawicznie znikać z naszej tajemnej szafki, tak więc by nie przesłodzić „mojego słodyczowego złodzieja”, znalazłam pomysł na ich wykorzystanie.

 

W kuchennej szafce od dawna zalegała nam kupiona jakiś czas temu CANIHUA, o której pisałam tutaj KLIK. Kilka razy zjedliśmy ją w wersji wytrawnej, pojawiła się także w porannej owsiance, jednak nie podbiła naszego kulinarnego serducha. Nie lubię marnować składników, a tym bardziej ich wyrzucać, zatem zawsze wykorzystuje WSZYSTKO tworząc paliwo z roślin. Tak więc postanowiłam wykorzystać sprezentowane praliny i czekające na nadanie drugiego życia ziarno canihua.

 

Jak zrobić bezglutenowe ciasteczka z canihua i marcepanem?

 

Do sedna! Powstały naprawdę przepyszne ciasteczka, oczywiście z dodatkiem tego, co również było w szafkach. Tym razem skrupulatnie notowałam ilości aby móc odtworzyć przepis w razie gdyby od razu się udał, no i się udał – jutro kolejna produkcja 🙂

 

Przepis na słodkie paliwo z roślin

 

 

 

 

 

WYKONANIE:

 

  • Ugotuj ziarna canihua – 15 minut gotowanie + czas na wchłonięcie wody pod przykryciem.
  • Zmiksuj ziarno za pomocą blendera – wysokie obroty i co jakiś czas należy przerywać pracę, bo ziarno lubi się kleić.
  • Zmiel w młynku ksylitol i płatki migdałów
  • Dodaj olej i ciepłe mleko, wymieszaj, dodaj mąkę, wymieszaj
  • Dodaj pokrojone dowolne czekoladki / pralinki/ trufle (coś co zbywa CI w szafce i trzeba przerobić to na zdrowszą wersję :))
  • Uformuj dłonią kulki, wyłóż na papier do pieczenia i piecz przez 18-20 minut w 180 stopniach

 

 

 

 

 

 

 

Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mają lekko popękany wierzch i są miękkie, pod wystygnięciu mają bardziej zwartą konsystencję, ale miękkość pozostaje.
Smak marcepanu i czekolady idealnie łączy się z canihua – chyba nazwę je CANIHUANKI 🙂

 

SMACZNEGO

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)