Domowy hummus z czarnuszką – najlepsza pasta z ciecierzycy
19 października 2017
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 100 g ciecierzycy
- 3 łyżki czarnuszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
Kolejna nasza ulubiona wersja domowego hummusu, tym razem z pełną witamin i minerałów czarnuszką.
Domowy hummus z czarnuszką
WYKONANIE:
- Ciecierzycę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody, przełóż do miski,
- Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, oliwę z oliwek, czarnuszkę
- Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
- Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę zalewy z ciecierzycy.
Tak przygotowany hummus przechowuj w lodówce do 5 dni
Smacznego