Frytki z batatu z tahini, miodem i oliwą
8 grudnia 2017
Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 307 kcal |
Białko | 5 g |
Tłuszcz | 11 g |
Węglowodany | 50 g |
Składniki
- 200 g batatów
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 1 łyżeczka miodu / w wersji wegańskiej syrop klonowy
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Przepyszne połączenie słodkiego batata z chilli, sezamową pastą tahini i miodem. Frytki są idealne w smaku! Słodko – ostre – dodatkowo możesz je podrasować cynamonem, solą i pieprzem.
Stanowią świetny dodatek do dań głównych, bądź same są daniem głównym – często wybieramy je na kolację
WYKONANIE:
- Batata pokrój w słupki, polej oliwą z oliwek i natrzyj przyprawami,
- Wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut i piecz w 180 stopniach.
- Po wyjęciu z piekarnika polej tahini i miodem. Przypraw wedle uznania – u nas sporo chili 🙂
SMACZNEGO
Szukasz przepysznych diet roślinnych?
Sprawdź co dla Ciebie przygotowałam: