Gryczane placuszki dwuskładnikowe
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 150 kcal |
Białko | 5 g |
Tłuszcz | 2 g |
Węglowodany | 30 g |
Składniki
- 160 g kaszy gryczanej białej
- ok 0,5 l wody
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oliwy do smażenia (5g)
Sposób przygotowania
- Zalać kaszę gryczaną letnią wodą powyżej linii ziarenek.
- Odstawić na 12 h, po tym czasie wymienić wodę.
- Odstawić na kolejne 12 h – (najdłużej kiełkowałam grykę 3 dni, więc to nie problem jeśli Ci się przedłuży lub braknie czasu na zrobienie placuszków, a masa będzie stała).
- Odcedzić i zmiksować na gładko z wybranymi przyprawami (można dodać majeranek / bazylię / czosnek - według uznania) i oliwą (dzięki temu, że oliwa jest w cieście nie trzeba dodawać jej na patelnię).
- Wylewać łyżką dwie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, smażyć równomiernie z obu stron.
Kasza gryczana to niezwykle wartościowy składnik, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni.
Prócz sporej ilości witamin i minerałów jest zasobna w błonnik, posiada niższy indeks glikemiczny, a także jest wspaniałą bazą wielu dań.
Na pewno znasz już wspaniały chlebek z kaszy gryczanej:
CHLEB Z BIAŁEJ KASZY GRYCZANEJ
Jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, podobnie jak placuszki, do przygotowania których bardzo Cię zachęcam.
Poniżej znajdziesz przepis.
Placuszki z kaszy gryczanej
Placuszki z kaszy gryczanej są doskonałą bazą do dań słodkich i wytrawnych, jeśli prowadzić dietę wegańską to możesz dodać do placuszków z kaszy gryczanej:
- jogurt sojowy z świeżymi ziołami
- jogurt sojowy ze zmielonymi orzechami
- guacamole i rukolę
- hummus, rukolę i suszone pomidory
Jeśli jesz mięso i produkty odzwierzęce, możesz gryczane placuszki podać z:
- wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami
- serem kozim i figą
- chudym twarożkiem z rzodkiewką i natką pietruszki
- gyrosem z kurczaka
- mięsem mielonym i sosem pomidorowym
SMACZNEGO
Inne propozycje z kaszą gryczaną:
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną: