Kremowy sernik z mango na bezglutenowym spodzie, wegański
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 9 świeżych daktyli
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 200 g nerkowców
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 sztuki mango
- 2 łyżki agar agar
- 5 łyżek gorącej wody
Kilka razy już przymierzaliśmy się do wykonania sernika z nerkowców. Zawsze wydawało mi się to trudne i skomplikowane, no i jeszcze to moczenie orzechów całonocne… ale zaraz zaraz, przecież nie muszę ich płukać co 5 minut – zaleję wieczorem, rano przepłuczę i gotowe, no więc tak zrobiłam.
Sernik jest naprawdę pyszny, nie za słodki, kremowy, bezglutenowy spód stanowi dobrą podpórkę – jest spójny i słodki. To wykonanie na pewno kilka razy powtórzymy, ale zapewne z różnymi owocami.
Wegański sernik z nerkowców z mango
WYKONANIE:
1. Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, rano dokładnie płuczemy
2. Zalewamy daktyle ciepłą wodą – na ok 10 minut, następnie miksujemy płatki, słonecznik.
3. Dodajemy do masy rozpuszczony olej kokosowy, kakao i namoczone daktyle, dokładnie miksujemy
4. Przekładamy masę do wyłożonej folią foremki – u nas okrągła, śr 20 cm, mocno dociskamy i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
5. Do nerkowców dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy, wylewamy na czekoladowy spód i odstawiamy do lodówki.
6. Agar zalewamy wodą – do pokrycia i odstawiamy na 15 minut
7. Mango obieramy ze skórki, dokładnie miksujemy. Wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy dodając namoczony agar, dokładnie mieszamy, zostawiamy na moment do wystudzenia.
8. Przekładamy mus mango na masę serową i chowamy do lodówki – najlepiej na całą noc.
Smacznego