Owsianka na wiele sposobów – pożywnie, szybko i smacznie
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 343 kcal |
Białko | 12,2 g |
Tłuszcz | 11,6 g |
Węglowodany | 40,6 g |
Składniki
- 50g płatków orkiszowych
- 5g ekspandowanego proso
- 1 łyżka liofizowanej truskawki 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka kruszonego kakao 1 łyżka masła z orzechów laskowych
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- szczypta soli
Kto lubi owsiankę ręka w górę?! Mam nadzieję widzieć las rąk, choć zapewne nie zawsze tak było…
Wszyscy znamy ten smak… Często była to nasza zmora dzieciństwa – rozgotowane lub zbyt twarde płatki, bez „polotu”, nudne, smakujące jak papier…
Teraz, dzięki większej dostępności doskonałych produktów możemy tworzyć różnorodne owsianki, piękne, kolorowe i przede wszystkim przepyszne. Sami wróciliśmy do nich ze smakiem i od przeszło miesiąca właśnie w taki sposób rozpoczynamy każdy dzień, a czasami nawet kontynuujemy na drugi posiłek – często po treningu.
Wypracowałam już swój ulubiony sposób na tworzenie owsianek. Mam nadzieję Was zainspirować.
Jeden z pomysłów na owsiankę:
WYKONANIE:
- Płatki (owsiane, gryczane, jaglane, ryżowe itd.) zalej wodą – na noc lub kilka godzin
- Ugotuj w napoju roślinnym (owsianym, ryżowym, kokosowym, sojowym itd), mleku lub wodzie do miękkości
- Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli, dokładnie wymieszaj
- Przełóż do miseczki
- Wybierz ulubione składniki i ułóż według własnych preferencji
Uwielbiam ładne kompozycje – w końcu najpierw jemy oczami, dlatego też za każdym razem estetycznie układam wszystkie składniki, po to by później je wymieszać i smakować całość. Ty na pewno wypracujesz własny sposób, a może i mnie zainspirujesz? 🙂
Kolejne inspiracje:
kiwi, chia, masłem z nerkowców i ekspandowanym proso
liofilizowaną żurawiną, nerkowcami, pestkami dyni i masłem z orzechów laskowych
nerkowcami, kakao, płatkami migdałowymi, pestkami dyni i masłem z orzechów ziemnych