Owsianka z dużą ilością witaminy C i żelaza
23 września 2018
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 453 kcal |
Białko | 12,6 g |
Tłuszcz | 11,4 g |
Węglowodany | 79,8 g |
Składniki
- 150 g ugotowanych buraków (tarte na grubych oczkach)
- 150 ml napoju ryżowego
- 50 g płatków owsianych
- 1 szt kiwi (75g)
- 5 g chia
- 5 g sezamu
- 5 g surowego kakao
Ta owsianka to moje odkrycie. Zajadam ją codziennie od kilku dni. Jest pyszna, pożywna, kolorowa i w dodatku świetnie sprawdzi się przed treningiem.
Dzięki połączeniu buraka (źródło węglowodanów, żelaza i naturalnych azotanów zwiększających pompę mięśniową), kiwi (źródło witaminy C i węglowodanów), płatków (węglowodany i witaminy z grupy B), pestek (dobre dla zdrowia tłuszcze), napoju ryżowego wzbogaconego wapniem, witaminami A i D (źródło witamin, białka i węglowodanów) mamy posiłek idealny dla naszego zdrowia.
Spróbuj mojego połączenia, smacznego!
Owsianka z burakiem i kiwi
WYKONANIE:
- Płatki ugotuj w mleku ryżowym (możesz zamienić na inne roślinne, wodę lub krowie).
- Wyłóż płatki na miskę, dodaj ugotowanego buraka (wystarczy ugotować i zetrzeć lub ewentualnie możesz zakupić już gotowanego lub nawet tartego w słoiku – ale czytaj skład!).
- Dodaj pokrojone w plastry kiwi, posyp ziarnami i kakao (możesz wymieszać kakao z płatkami lub użyć surowych ziaren)
Wiecie, że żelazo szczególnie dobrze jest wchłanianie w obecności witaminy C?
Dlatego warto łączyć je w jednym posiłku. Jedz na zdrowie!