Pieczone ziemniaki z rozmarynem – prawdziwy comford food
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 400 g ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, rozmaryn
Ziemniaki są najpopularniejszymi bulwami w polskich domach.
Wykorzystujemy je do dań głównych, zup, kremów, frytek, puree.
Kroimy w talarki, słupki, frytki, półksiężyce, mielimy, przeciskamy przez praskę i trzemy…
Wybitnie smakują smażone, pieczone, gotowane…
Wydaje się, że pomysły na ich przygotowanie i podanie się nie kończą…
Na ziemniaczki zawsze jest dobra pora.
Wbrew obiegowej opinii nie tuczą, nie są odpowiedzialne za powstawanie oponki i nie trzeba ich eliminować ze swojego menu – nawet będąc na diecie.
Pieczone ziemniaczki – przepis z rozmarynem
Jeden z naszych ulubionych sposobów na ich przyrządzenie to właśnie pieczone ziemniaki z rozmarynem. By było ciekawiej wystarczy nadać im inną formę niż zawsze – np. ponacinać, by pod wpływem ciepła lekko się otworzyły.
WYKONANIE:
1.Dokładnie myjemy i obieramy ziemniaki
2.Nacinamy 3/4 ziemniaka wzdłuż
3.Posypujemy solą, pieprzem, nacieramy oliwą
4.Układamy do naczynia żaroodpornego
5.Posypujemy rozmarynem i wkładamy do piekarnika
6.Pieczemy ok 35 min w 180 stopniach
SMACZNEGO