Menu

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem

11 sierpnia 2022
Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem
Przepis na: 8 porcji
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 113 kcal
Białko 2,1 g
Tłuszcz 2,7 g
Węglowodany 20 g

Składniki

  • ryż do sushi - 200 g
  • sproszkowany buraka beet it - 3 łyżki (lub skoncentrowany sok z buraka beet it - 35 ml, 1/2 buteleczki)
  • olej kokosowy rafinowany (by uniknąć smaku kokosa) - 2 łyżki
  • sól - 3 szczypty
  • woda - 350 ml + woda do przepłukania ryżu przed gotowaniem

Sposób przygotowania

  1. Odmierzyć 200 gramów ryżu i umieścić na sitku. Przepłukać kilkukrotnie pod bieżącą wodą aż woda straci mętność, a ryż stanie się szklisty i lepki.
  2. Wsypać ryż do garnka, dodać sól i zalać wrzątkiem. Zagotować, po zagotowaniu przemieszać 2-3 razy.
  3. Gotuj powoli przez kolejne 8-10 minut, do momentu wchłonięcia całości wody. Wyłączyć palnik, dodać sproszkowanego buraka.
  4. Przemieszać i przykryć pokrywką. Odstawić na około 10 minut, by przestudzić ryż.
  5. Dodać 2 łyżki oleju kokosowego, wymieszać łyżką i zblendować na jednolitą konsystencję.
  6. Przełożyć masę do naczynia. Włożyć do zamrażarki na 5 godzin lub całą noc.
  7. Wyjąć rice cake z zamrażarki, pozostawić na około 30–40 minut na blacie. Pokroić ostrym nożem na równe kawałki.
  8. Zapakować rice cakes w papier, folię i zabrać na trening. Rice cakes można też schować do pudełka i zjeść porcję na 10-15 minut przed wysiłkiem.
  9. Zjeść 2–3 porcje po zakończeniu aktywności, jako uzupełnienie zasobu glikogenu.

Rice cakes wytrawne

Ciasteczka ryżowe (rice cakes), to w kolarskim świecie żywieniowy must have, świetna szybka przekąska podczas treningu lub przed jego rozpoczęciem. Sportowcy wytrzymałościowi często uskarżają się na nadmiar słodkiego smaku szczególnie podczas okresu przygotowawczego, wyścigów czy zawodów. Wytrawne rice cake to świetna alternatywa!

Żele, batoniki, napoje izotoniczne, jedzone na bufetach owoce są zazwyczaj słodkie. To może zmęczyć, dlatego mam dla Ciebie przepis na wytrawne rice cake. Podbił podniebienia sportowców, z którymi współpracuję, i ocalił moje kubki smakowe od przesytu słodkiego smaku, którego w tym sezonie mam zdecydowanie dosyć.

Rice cakes wytrawne ze sproszkowanym burakiem

Rice Cakes wytrawne

Sproszkowany burak to znany suplement w kolarskim świecie. Zdecydowana większość kolarzy, z którymi współpracuję, doskonale zna sproszkowanego buraka, którego suplementują pod postacią Beet It. Burakowi oraz azotanom i ich wpływie na wydolność kolarza poświęciłam cały artykuł, który znajdziesz tutaj:

W dietach moich klientów często umieszczam buraka w daniach okołotreningowych:

Bananowa jaglanka ze sproszkowanym burakiem i nasionami konopi

W wersji rice cake burak sprawdzi się idealnie, bo dostarczy odpowiedniej ilości węglowodanów. Wielu sportowców korzysta z tego przepisu podczas ładowania węglowodanami. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak prawidłowo przeprowadzić taki protokół, aby zyskać maksimum efektów, koniecznie sprawdź ebook w moim sklepie:

Ciasteczka Ryżowe w wersji wytrawnej z burakiem

  • Zblendowanie masy sprawia, że rice cakes są o wiele bardziej miękkie i zwarte.
  • Możesz też wykorzystać ryż arborio lub ryż do sushi. Zmień wtedy technikę przygotowania ryżu zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Jeśli chcesz zachować posmak kokosa, to możesz użyć nierafinowanego oleju kokosowego.
  • Nie masz w domu suplementu sproszkowanego buraka? Nic nie szkodzi. Zamiast wody, wlej do gotowania ryżu sok z buraka lub dodaj pokrojonego drobno ugotowanego buraka. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Cząstki w rice cakes będą większe, jeśli Ci to przeszkadza, to zmiksuj masę blenderem.
  • Pamiętaj o dodatku soli jodowanej niezbędnej w diecie sportowca wytrzymałościowego.
  • Tak przygotowane rice cake przechowuj w lodówce do 3 dni. W zamrażarce do kilku tygodni.

 

Jak dobrze przygotować rice cake?

1. Przygotuj kwadratowe lub prostokątne naczynie, w którym umieścisz masę na rice cake.

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem - wykonanie

2. Odmierz niezbędną ilość papieru do pieczenia, którym wyłożysz foremkę.

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem - wykonanie

3. Natnij papier do pieczenia w czterech miejscach, tak aby kąty idealnie wchodziły do naczynia i nie tworzyły zagnieceń.

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem - wykonanie

4. Dobrze dociśnij papier i załóż jego boki – idealnie uformujesz miejsce na masę.

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem - wykonanie

5. Do tak przygotowanego naczynia przełóż masę i odpowiednio ją wyrównaj – każda porcja rice cakes musi mieć ten sam kształt i gramaturę (bez wchodzenia w miligramy :))

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem - wykonanie

6. Możesz wygładzić całość za pomocą papieru do pieczenia, którym dociśniesz masę.

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem - wykonanie

7. Wstaw do zamrażarki. Po wyjęciu rice cake będzie zwarte, po 30 minutach idealne do krojenia.

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem - wykonanie

Szukasz innych przepisów na rice cakes?

Sprawdź poniższe, smacznego!

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)