Wysokobiałkowe kluski śląskie na słodko – po treningu
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 667,6 kcal |
Białko | 47 g |
Tłuszcz | 18,5 g |
Węglowodany | 77,5 g |
Składniki
- tofu naturalne - 180 g (100 g na kluski i 80 g na sos)
- skrobia ziemniaczana - 30 g
- mąka pszenna - 30 g
- sok z cytryny - 3 łyżki
- erytrytol - 1 łyżeczka
- sól jodowana - 1 szczypta
- napój sojowy - 150 ml (50 ml na kluski i 100 ml na sos)
- białko wegańskie - vegan blend, polecam Plantforce o smaku waniliowym
- jeżyny mrożone - 2 garście
- mięta świeża - 1 garść (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Tofu podzielić - 100 gramów na kluski, 80 g na sos.
- Zblendować tofu z sokiem z cytryny, napojem sojowym (uwaga, dzielimy całość porcji) 50 ml (można zamienić na owsiany), solą i erytrolem
- Dodać mąkę i skrobię. Zblendować. Masa powinna być lepka i gęsta, jeśli tak nie jest, to dodać więcej mąki. Jeśli jest zbyt twarda i sucha dodać więcej napoju roślinnego.
- Ugnieść dłońmi masę i formować małe kluseczki.
- Gotować we wrzątku, gdy będą gotowe wypłyną na powierzchnię. Wyjąć cedzakiem i ułożyć na talerz.
- Polać przygotowanym sosem - przepis na sos poniżej.
- ***Możesz wybrać dowolną odżywkę białkową, napój roślinny zamienić na mleko krowie, a jeżyny na dowolne inne owoce jagodowe.
Wysokobiałkowy posiłek po treningu ma nie tylko smakować. Przede wszystkim posiłek po treningu powinien dostarczać odpowiedniej ilości białka, w tym 3 g leucyny, niezbędnej do syntezy tkanki mięśniowej.
Kluski śląskie kojarzą Ci się tylko z tłustym daniem z mięsem, a Ty często po treningu wybierasz skyra lub jogurt sojowy i banana?
Kluski śląskie, jako że pochodzę ze śląska, w moim domu rodzinnym jedliśmy często. Nie lubiłam tych klusek. Zawsze był do nich gęsty sos, mięso i czerwona kapusta. Chciałam znaleźć na nie inny sposób – no i znalazłam! Wysokobiałkowe kluski śląskie są wartościowym daniem, a przepis możesz dowolnie modyfikować zgodnie ze swoimi potrzebami.
Rynek zrewolucjonizowały produkty wysokobiałkowe przeznaczone dla sportowców. Pamiętaj jednak, że nie musisz korzystać tylko z gotowców. Wiele dań o wysokiej zawartości białka możesz przygotować sam(-a).
Jeśli znudziły Ci się już wysokoproteinowe gotowce, a kluski śląski jeszcze nie gościły na Twoim stole, to ten przepis zmieni Twoje nastawienie do nich. Wybitny smak odczaruje Twoje nudne posiłki po treningu i rozwinie Twoje umiejętności kulinarne.
Wysokobiałkowe kluski śląskie na słodko – po treningu
Przepis na sos do wysokoproteinowych klusek śląskich na słodko z jeżynami:
- Odjęte z całego opakowania 80 gramów tofu przełożyć do blendera.
- Dodać odżywkę białkową waniliową (najlepiej skorzystać z blendu, oczywiście można zamienić na inną odżywkę). Dodać garść jeżyn i napój sojowy (100 ml), całość zmiksować.
- Polać gotowe kluseczki sosem, dodać pozostałe jeżyny i listki mięty (opcjonalnie).
Koniecznie zerknij na inne posiłki idealne po treningu!
- komosanka z owocami
- komosanka z odżywką białkową
- wegański posiłek po treningu
- kasza gryczana z bakaliami
Przepis na wysokobiałkowe kluski śląskie na słodko znajdzie się w moim e-b0oku – 30 pomysłów na posiłki po treningu. Zapisz się na listę oczekujących, aby otrzymać kod zniżkowy na jego zakup i już nigdy nie zastanawiać się, co zjeść po aktywności fizycznej!
Zapisuję się na listę oczekujących i chcę kod zniżkowy