Zaloguj się Koszyk (0)

Rice Cake z Pomarańczą – węglowodanowa przekąska na kolarski trening

9 września, 2022
przepis na rice cake sylwia maksym kolarz

Słodkie Rice Cake z pomarańczą dla kolarza


Kolejny przepis na Rice Cake, wracamy do słodkiej wersji. Jak obiecałam, nie poprzestaję na próbach smaku, struktur i sposobów przygotowania Ryżowych Ciasteczek dla Kolarzy. Dbam nie tylko o zawodników, z którymi pracuję, ale również o czytelników mojego bloga. Po wersji rice cakes ze szpinakiem, rice cake z burakiem i słodkich rice cake’ach z daktylami, szukałam słodkiego, ale świeżego smaku. Padło na pomarańczę – nie mogło być inaczej.


przepis na rice cake sylwia maksym kolarz
rice cakes z pomarańczą dla kolarza

Trzeba się naprawdę wysilić i „popsuć” kilka przepisów by zrobić rice cake o zwartej strukturze. Wielokrotnie zdarzało się, iż przepis nie wychodził, a masa lądowała w pudełku jako pudding ryżowy, który był idealny przed treningiem. Jedyną jego wadą była rozpadająca się masa. Od rice cake wymagamy by były jednolite, w końcu musisz je zjeść podczas treningu, prawda kolarzu?

przepis na rice cake sylwia maksym kolarz
pomarańczowe rice cakes

Rice Cake dla kolarza – nie tylko na słodko

Zanim przedstawię Ci przepis na rice cake z pomarańczą, zapraszam po poprzednie przepisy na słodkie i wytrawne ciasteczka ryżowe dla kolarza. Lubię każdy z tych smaków i z przyjemnością zmieniam je zależnie od moich zachcianek. To samo mówią kolarze, z którymi pracuję. Jak wiesz, w sezonie startowym często nie można już patrzeć na słodkie smaki, wiec słodkie rice cake odpadają. No chyba, że uwielbiasz słodki smak, to nie było tematu.


Jestem ciekawa, która z tych propozycji przypadnie Ci najbardziej do gustu. Ja uwielbiam wersję z burakiem! Choć pomarańczowe rice cake mocno z nim konkurują. Rice Cake z pomarańczą są orzeźwiające, delikatne i idealnie słodkie. Dzięki zmiksowaniu masy mają bardzo gładką strukturę, choć w pierwszej wersji były za mocno klejące (dałam za dużo wody).


Rice Cakes – dla jakich sportowców?

Ciasteczka ryżowe to idealna przekąska nie tylko dla kolarzy. Rice Cakes są genialnym rozwiązaniem dla wszystkich zawodników sportów wytrzymałościowych. Najważniejszy jest ich sposób przygotowania, odpowiednie proporcje i gramatura. Oczywiście w rice cakes liczy się też możliwość ich zjedzenia. Kto więc skorzysta z rice cakes? Zawodniczki i zawodnicy uprawiający następujące dyscypliny sportowce:

  • kolarstwo szosowe
  • kolarstwo górskie (niekoniecznie podczas zawód, szczególnie w formule XC)
  • biegi ultra
  • biegi górskie
  • biathlon
  • triathlon
  • górska turystyka
  • uczestnicy zajęć indoor cycling – przed zajęciami i po zajęciach

Pomarańczowe Rice Cakes dla Kolarza


Przepis na: 8 porcji, gdzie 1 porcja zawiera
Kalorie: 126 kcal
Białko: 1,8 g
Tłuszcze: 2,7 g
Węglowodany: 23 g

Składniki 8 porcji słodkich orzeźwiających rice cake z pomarańczą

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 pomarańcza (wykorzystujemy tylko skórkę i sok z pomarańczy)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego (by uniknąć smaku kokosa)
  • 2 szczypty soli
  • 200 ml wody + woda do przepłukania ryżu przed gotowaniem

Jak pracować z ryżem by wyszły idealne rice cakes?

  1. Na sitku przepłucz kilkukrotnie ryż. Powtarzaj czynność do momentu aż ryż stanie się szklisty. Pomarańczę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę. Zetrzyj skórkę pomarańczy na tarce. Wyciśnij sok z pomarańczy.
  2. Do garnka przełóż ryż i dodaj sól. Mieszaj ryż co jakiś czas by się nie przypalił (wiele zależy od grubość garnka, a także intensywności palnika). Ryż gotuj pod przykryciem około 10 minut. Gdy ryż wchłonie wodę dodaj sok z pomarańczy. Gotuj kolejne 5 minut. Wyłącz grzanie, dodaj startą skórkę z pomarańczy i olej kokosowy. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem.
  3. Po około 15 – 20 minutach zdejmij pokrywkę i zmiksuj ryż za pomocą blendera. Na koniec dodaj miód (dobrze by ryż już był nieco przestudzony).
  4. Przełóż masę rice cakes do foremki lub pudełka. Dokładnie wygładź masę za pomocą łyżki. Wstaw masę do zamrażarki na ok 3-5 godzin.
  5. Wyjmij rice cakes z zamrażarki, pozostaw na około 20 – 30 minut i pokrój za pomocą ostrego noża na równe kawałki.

Modyfikacja przepisu na rice cakes z pomarańczą

Porady dla pytających o rice cake
  • Jeśli nie masz świeżej pomarańczy to użyj soku pomarańczowego. Choć skórka daje fajny efekt.
  • Nie obawiaj się oleju kokosowego. Też unikam tłuszczu nasyconego, ale taka ilość nie zrobi Ci krzywdy. Żeby rice cakes były zwarte potrzebujemy właśnie oleju kokosowego (lub masła) choć ono tutaj totalnie nie pasuje.
  • Tak przygotowane rice cakes przechowuj w lodówce do 3 dni. Zamrożone zdecydowanie dłużej.

Rice cake – dlaczego nie wychodzą?

Przepis na rice cake wydaje się banalnie prosty. Ogólne dostępne składniki, szybkie gotowanie, formowanie masy rice cake i siup – do zamrażarki. Jednak nie zawsze wychodzą. Zauważyłam, iż wiele zależy od rodzaju ryżu, intensywności gotowania, a także proporcji pozostałych składników. Nie zrażaj się, jeśli rice cake Ci nie wyjdzie. Jeśli masa się rozpada dogotuj więcej ryżu i dodaj do masy. Może jest w masie na rice cake za mało oleju kokosowego? Śmiało, dodaj łyżeczkę i wtedy spróbuj czy rice cake mają odpowiednią postać. By przyspieszyć tworzenie rice cake zawsze wkładam je do zamrażarki. Po 3-5 godzinach są idealne. Wtedy lądują w lodówce. No chyba, że rice cakes robię na zapas, wtedy zostają w zamrażarce na dłużej.

przepis na rice cake sylwia maksym kolarz
rice cake po wyjęciu z zamrażarki (idealnie zwarta masa)

Kiedy kroić rice cakes by się nie rozpadły?

Ważną kwestią w produkcji rice cakes jest również czas krojenia. Moje rice cakes zawsze kroję na 15 – 20 minut po wyjęciu z zamrażarki. Później pakuję w papier lub wkładam do pudełka bez pakowania. Spróbuj swojego ulubionego sposobu. Wypróbowałam już wiele rozwiązań na rice cake. Uważam, że najlepiej kroi się masę gdy jest jeszcze lekko zamrożona. To mój tip, ale Ty możesz znaleźć inne sposoby – chętnie przeczytam jakie 🙂

przepis na rice cake sylwia maksym kolarz
pokrojone rice cakes po wyjęciu z zamrażarki.

Rice Cakes nie tylko podczas treningu – węglowodany przed treningiem!

Uwielbiam rice cake! Są proste w wykonaniu i dostarczają niezbędnej ilości węglowodanów przed, w trakcie i po treningu. O tym, że węglowodany są najlepszym paliwem na trening nie muszę Cię już przekonywać. W końcu jesteś na mojej stronie i zapewne znasz moje podejście. Trening = węglowodany. Węglowodany = Twoja sprawność, regeneracja, osiągnięcie zaplanowanego celu. Rice Cakes mogą być idealną przekąską przed treningiem, szczególnie gdy planujesz ładowanie węglowodanami przed ważnym startem. Niewielka ilość tłuszczu i białka w rice cake czyni je dobrą przekąską podczas ładowania.

Nie wiesz jak przeprowadzić ładowanie węglowodanami? Zapraszam Cię do mojego artykułu:

Przeczytaj dlaczego warto podjąć współpracę z dietetykiem

SPODOBAŁ Ci się przepis?
Udostępnij go dalej, tak by inni również tankowali

PALIWO Z ROŚLIN.


1 komentarz


1 komentarz

Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY