Menu

Rice Cake z Pomarańczą – węglowodanowa przekąska na trening

9 września 2022
Rice Cake z Pomarańczą – węglowodanowa przekąska na trening
Przepis na: 8 porcji
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 186 kcal
Białko 3 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 30 g

Składniki

  • ryż do sushi - 200 g
  • pomarańcza - 2 sztuki (skórka i sok)
  • miód - 1 łyżeczka
  • olej kokosowy rafinowanego (by uniknąć smaku kokosa) - 2 łyżki
  • sól - 2 szczypty
  • woda - 350 ml+ woda do przepłukania ryżu przed gotowaniem

Sposób przygotowania

  1. Na sitku przepłukać kilkukrotnie ryż. Powtarzać czynność do momentu aż ryż stanie się szklisty.
  2. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować skórkę. Zetrzeć skórkę pomarańczy na tarce. Wyciśnąć sok z pomarańczy.
  3. Do garnka wsypać ryż, zalać wrzątkiem (odliczyć ilość soku z pomarańczy) i dodać sól, gotować. Ryż gotować pod przykryciem około 10 minut. Mieszać co jakiś czas, by się nie przypalił.
  4. Gdy ryż wchłonie wodę dodać sok z pomarańczy. Gotować kolejne 5 minut.
  5. Wyłączyć grzanie, dodać startą skórkę z pomarańczy i olej kokosowy. Wymieszać, przykryć i odstawić.
  6. Po około 10 minutach zdjąć pokrywkę i zmiksować ryż blenderem (można pominąć blendowanie). Dodać miód do przestudzonego ryżu.
  7. Przełożyć masę do foremki lub pudełka. Dokładnie wygładzić masę za pomocą łyżki. Wstawić do zamrażarki na około 3-5 godzin.
  8. Wyjąć rice cake z zamrażarki, pozostawić na około 15 minut. Pokroić ostrym nożem na równe kawałki.

Rice Cake z pomarańczą

Po wersji rice cake ze szpinakiem i rice cake z burakiem, szukałam słodkiego, ale świeżego smaku. Padło na pomarańczę – nie mogło być inaczej.

Słodkie Rice Cake z pomarańczą dla kolarza

Rice Cakes – dla jakich sportowców?

Ciasteczka ryżowe to idealna przekąska nie tylko dla kolarzyRice Cake są genialnym rozwiązaniem dla wszystkich zawodników sportów wytrzymałościowych. Najważniejszy jest ich sposób przygotowania, odpowiednie proporcje i gramatura. Oczywiście w rice cake liczy się też łatwość ich zjedzenia. Kto więc skorzysta z rice cake? Zawodniczki i zawodnicy uprawiający:

  • kolarstwo szosowe
  • kolarstwo górskie (niekoniecznie podczas zawodów, szczególnie w formule XC)
  • biegi ultra
  • biegi górskie
  • biathlon
  • triathlon
  • górska turystyka
  • uczestnicy zajęć indoor cycling – przed zajęciami i po zajęciach

Rice Cake dla kolarza – nie tylko na słodko

Może masz tak, jak ja i zawodnicy, z którymi pracuję – w sezonie startowym nie możesz już patrzeć na słodkie smaki. Wtedy sięgnij po rice cake w wersji wytrawnej. Na moim blogu znajdziesz kilka takich przepisów:

Jeśli jednak nadal masz ochotę na słodkie smaki, to koniecznie wypróbuj rice cake z pomarańczą! Są orzeźwiające, delikatne i pyszne. Dzięki zmiksowaniu masy mają bardzo gładką strukturę.

Pomarańczowe rice cakes

Rice Cake pomarańczowe – modyfikacje

  • Jeśli nie masz świeżej pomarańczy, to użyj soku pomarańczowego, choć skórka daje fajny efekt.
  • Nie obawiaj się oleju kokosowego. Też unikam tłuszczu nasyconego, ale taka ilość nie zrobi Ci krzywdy. Żeby rice cake były zwarte, potrzebujemy właśnie oleju kokosowego.
  • Tak przygotowane rice cake przechowuj w lodówce do 3 dni. W zamrażarce możesz trzymać je przez kilka tygodni.

Rice cake – dlaczego nie wychodzą?

Przepis wydaje się banalnie prosty – ogólno dostępne składniki, szybkie gotowanie, formowanie masy rice cake i siup – do zamrażarki. Nie zawsze jednak wychodzą. Wiele zależy od rodzaju ryżu, intensywności gotowania, a także proporcji składników. Nie zrażaj się, jeśli rice cake Ci nie wyjdzie.

  • Jeśli masa się rozpada, dogotuj więcej ryżu i dodaj do masy.
  • Może w masie jest za mało oleju kokosowego? Śmiało, dodaj łyżeczkę i wtedy spróbuj czy rice cake mają odpowiednią gęstość.
  • Nigdy nie pomijam też kroku włożenia rice cake do zamrażarki. 

Rice cake po wyjęciu z zamrażarki (idealnie zwarta masa)

Kiedy kroić rice cake, by się nie rozpadły?

Rice cakes zawsze kroję 15–20 minut po wyjęciu z zamrażarki. Najlepiej kroi się masę gdy jest jeszcze lekko zamrożona. Pokrojone rice cake pakuję w papier lub wkładam wprost do pudełka.

Pokrojone rice cakes po wyjęciu z zamrażarki

 

Rice Cake przed treningiem

Proste w wykonaniu rice cake dostarczają niezbędnej ilości węglowodanów przed, w trakcie i po treningu.

Świetnie nadadzą się w sytuacji, gdy planujesz ładowanie węglowodanami przed ważnym startem. Niewielka ilość tłuszczu i białka w czyni je dobrą przekąską podczas ładowania.

Nie wiesz, jak przeprowadzić ładowanie węglowodanami? Dowiesz się z artykułu:

Ładowanie węglowodanami w sporcie

A jeśli chcesz zyskać instrukcję krok po kroku, jak przeprowadzić ładowanie węglowodanami i rozpisane przepisy do wykorzystania w tym okresie, to koniecznie sprawdź mój e-book:

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)