Zaloguj się Koszyk (0)

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem

11 sierpnia, 2022
rice cake ciasteczka ryżowe z burakiem kolarstwo

Wytrawne rice cakes dla kolarzy, którzy mają dość słodkiego smaku


Ciasteczka ryżowe (rice cakes) to w kolarskim świecie żywieniowy must have. Rice cakes to szybka przekąska podczas treningu lub przed jego rozpoczęciem. Jej zadaniem jest dostarczyć kolarzowi niezbędnej energii. Większość sportowców doskonale zna rice cakes w wersji słodkiej, ale czy ktoś próbował wytrawnych ciasteczek ryżowych?

Niewątpliwie skrupulatne obliczenie składników i ilości wpłynie na gęstość odżywczą porcji rice cakes. Będzie decydowało również o konsystencji ryżowego ciasteczka i możliwości jego spożycia podczas wysiłku o charakterze wytrzymałościowym.


rice cake ciasteczka wytrawne z burakiem ryżowe kolarstwo
Wytrawne rice cakes z burakiem

Kolarze, biegacze, maratończycy, a także sportowcy innych dyscyplin wytrzymałościowych, często uskarżają się na nadmiar słodkiego smaku – szczególnie podczas kolarskiego wyścigu czy zawodów. Żele, batoniki, napoje izotoniczne, jedzone na bufetach owoce są zazwyczaj słodkie, a kolarz marzy o zmianie smaku i o czymś wytrawnym. Podczas dystansów ultra, żywienie powinno być zróżnicowane, o różnej konsystencji, smaku, wartości kilokalorii i ilości makroskładników. Jednak, gdy Ty – nawet jeśli nie jesteś zawodowym sportowcem – nie masz ochoty na słodkie smaki, a preferujesz te wytrawne, mam dla Ciebie super rozwiązanie. Wytrawne rice cakes podbiły podniebienia sportowców, z którymi współpracuję i ocaliły moje kubki smakowe od przesytu słodkiego smaku, którego w tym sezonie mam zdecydowanie dosyć.

A Ty nadal lubisz słodkie smaki zamiast wytrawnych? Sprawdź mój przepis na rice cakes z daktylami

Wytrawne rice cakes ze sproszkowanym burakiem


rice cake z burakiem wytrawne ciasteczka ryżowe kolarstwo
Rice Cakes z burakiem

Sproszkowany burak to kolejny znany suplement w kolarskim świecie. Burakowi oraz azotanom i ich wpływie na wydolność kolarza poświęciłam cały artykuł, który znajdziesz tutaj:

Zanim powstał ten przepis, długo szukałam odpowiedniej proporcji składników. Ilość ryżu, wody, soli i czas gotowania doskonale znam, zrobiłam już naprawdę setki rice cakes dla siebie i kolarzy teamów, z którymi współpracuję. Tym razem chciałam stworzyć przepis na wytrawne ciasteczka ryżowe, który będzie zawierał maksymalnie 6-10 porcji, gdyż nie wiedziałam, czy mój pomysł jest na pewno dobrze trafiony. Oczywiście, że jest!

Kilka prób gramatur skończyło się rozklejającą się masą, zatem takie rice cakes były nie do przyjęcia. W kuchni sportowca, zarówno słodkie, jak i wytrawne rozwiązania muszą być idealne. Po czterech próbach, wytrawne rice cakes z burakiem wyszły idealnie, a ja nauczyłam się innego sposobu ich wyrabiania, niż ten który przedstawiłam Ci w przepisie na rice cakes z daktylami.

Rice cakes i burak – niezbędne paliwo dla kolarza

Zdecydowana większość kolarzy, z którymi współpracuję doskonale zna sproszkowanego buraka, którego suplementują pod postacią Beet It. Lubię wykorzystywać w swojej kuchni i umieszczać w menu sportowca produkty, które już posiada, bez konieczności kolejnych zakupów. Kolarze, z którymi współpracuję jako dietetyk sportowy, często mają w swoich jadłospisach buraka w daniach około treningowych:

Zazwyczaj do stworzenia rice cakes wykorzystywałam ryż arborio przeznaczony do risotto. Tym razem zakupiłam zwykły ryż długoziarnisty, kleisty i nieco zmieniłam sposób obróbki. Rice cakes wyszły super, są o wiele bardziej miękkie i lekko gumowe – jak żelki – ale nie trzeba ich żuć i się z nimi męczyć, to nie twarde batony proteinowe 🙂

Rice cakes w wersji wytrawnej z burakiem


Przepis na: 8 porcji, gdzie 1 porcja zawiera
Kalorie: 113 kcal
Białko: 2,1 g
Tłuszcze: 2,7 g
Węglowodany: 20 g

Składniki 8 porcji rice cakes

  • 200 g ryżu białego długoziarnistego
  • 2 łyżki sproszkowanego buraka beet it lub 35 ml (1/2 buteleczek) skoncentrowanego soku z buraka beet it
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego (by uniknąć smaku kokosa)
  • 2 szczypty soli
  • 350 ml wody + woda do przepłukania ryżu przed gotowaniem

Wykonanie rice cakes

  1. Odmierz 200 gramów ryżu i umieść je na sitku. Przepłucz kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Ja dodatkowo mieszam dłonią, do momentu gdy woda traci mętność, a ryż staje się szklisty i lepki.
  2. Wrzuć ryż do garnka, dodaj sól i zalej wrzątkiem. Po zagotowaniu przemieszaj 2-3 razy, tak by ryż nie przystawał do dna. Zmniejsz grzanie i gotuj powoli przez 8-10 minut, do momentu wchłonięcia całości wody. Wyłącz palnik, dodaj sproszkowanego buraka (lub 1/2 shota z buraka beet it). Ponownie przemieszaj i przykryj ryż pokrywką. Odstaw na około 10 minut w celu lekkiego wystudzenia ryżu.
  3. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego, wymieszaj łyżką i użyj blendera w celu zmiksowana masy.
  4. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Przełóż masę na rice cakes do przygotowanego naczynia (na dole sprawdź jak zrobić to dokładnie). Włóż do zamrażarki na 5 godzin lub całą noc.
  6. Wyjmij masę z zamrażarki, pozostaw na około 30 – 40 minut i pokrój za pomocą ostrego noża na równe kawałki.
  7. Zapakuj rice cakes w papier, folię i zabierz na zaplanowany trening. Rice cakes możesz też schować do pudełka i zjeść porcję na 10-15 minut przed wysiłkiem. Dwie – trzy porcje rice cakes będą też dobre po zakończeniu aktywności, jako uzupełnienie zasobu glikogenu.

Rice cakes – jak możesz modyfikować przepis

Porady
  • Nigdy wcześnie nie miksowałam masy za pomocą blendera, jednak ta technika sprawiła, że rice cakes są o wiele bardziej miękkie i zwarte.
  • Możesz wykorzystać ryż arborio lub ryż do sushi, to kwestia uznania. Jednak zmień wtedy technikę przygotowania ryżu zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Jeśli chcesz zachować posmak kokosa, to możesz użyć oleju kokosowego nierafinowanego.
  • Nie posiadasz w domu suplementu sproszkowanego buraka? Nic nie szkodzi. Zamiast wody, wlej do gotowania ryżu sok z buraka lub dodaj pokrojonego drobno ugotowanego buraka. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Cząstki w rice cakes będą większe, jeśli Ci to przeszkadza to zmiksuj masę za pomocą blendera.
  • Pamiętaj o dodatku soli jodowanej, to niezbędny w diecie sportowca wytrzymałościowego.
  • Tak przygotowane rice cakes przechowuj w lodówce do trzech dni. Oczywiście możesz zwiększyć ilość składników i przygotować więcej porcji, wtedy przechowaj je w zamrażarce.

Jak dobrze przygotować idealne rice cakes?

Jeśli znasz mój przepis na rice cakes z daktylami, to znasz sposób ich wykonania. Tym razem postanowiłam zrobić eksperyment i przygotować ryżowe ciasteczka nieco inaczej.


Wykonanie rice cakes w wersji wytrawnej – krok po kroku

Odpowiednia gramatura i składniki to zdecydowanie najważniejszy punkt rice cakes. Jednak bez odpowiedniej techniki przygotowania i dobrego naczynia Twoje trudy mogą pójść na marne. Spróbuj mojego sposobu przygotowania rice cakes.

Odpowiednie naczynie do rice cakes
  1. Przygotuj kwadratowe / prostokątne naczynie, w którym umieścisz masę na rice cakes
rice cakes przygotowanie

2. Odmierz niezbędną ilość papieru do pieczenia, którym wyłożyć foremkę na rice cakes

jak przygotować rice cakes

3. Natnij w czterech miejscach papier do pieczenia, tak aby kąty idealnie wchodziły do naczynia i nie tworzyły zagnieceń

jak przygotować rice cakes

Co zrobić by rice cakes się nie rozpadały?

Czasami kolarze, z którymi współpracuję narzekają, iż ich rice cakes się rozpadły. Niestety wynikiem złej konsystencji jest nieprawidłowa obróbka ryżu lub złe przygotowanie naczynia i podstawowych akcesoriów. Sprawdź poniżej jak przygotować naczynie do rice cakes.

Dobrze dociśnij papier i załóż jego boki – uformujesz idealne miejsce na masę rice cakes

jak przygotować rice cakes

Do tak przygotowanego naczynia przełóż masę i odpowiednio ją wyrównaj – każda porcja rice cakes musi mieć ten sam kształt i gramaturę (bez wchodzenia w miligramy :))

rice cake ciasteczka ryżowe kolarstwo

Możesz wygładzić całość za pomocą papieru do pieczenia, którym dociśniesz masę na rice cakes

rice cake ciasteczka ryżowe kolarstwo

Wstaw do zamrażarki (możesz też wykorzystać lodówkę, jednak ja nie miałam czasu na czekanie, więc wykorzystałam 5 godzin mrożenia w zamrażarce). Po wyjęciu masa rice cakes będzie zwarta, po 30 minutach idealna do krojenia i formowania idealnych ciasteczek ryżowych.

rice cake ciasteczka ryżowe kolarstwo

Wytrawne rice cakes idealna zmiana słodkiego smaku podczas treningu

Jestem przekonana, że niesłodkie rice cakes przypadną Ci do gustu i wspomogą Twoja formę i odżywienie, nie tylko podczas treningu. Trenuj dobrze, jedz mądrze, dbaj o regenerację i ciesz się życiem!

Chętnie poznam Twoje opinie o wytrawnym rice cakes – napisz komentarz pod tym przepisem.

Masz inne życzenia co do składników? Już wkrótce nowe przepisy, mam nadzieję, że Cię zachwycą.

Szukasz odpowiednich rozwiązań na wyścig etapowy? Zapraszam do artykułu

SPODOBAŁ Ci się przepis?
Udostępnij go dalej, tak by inni również tankowali

PALIWO Z ROŚLIN.


1 komentarz


1 komentarz

Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY