Roślinne alternatywy mięsa – Dary Flory Elwira Bonarek – Paliwo z Roślinn
Dary Flory – Elwira Bonarek | Paliwo z Roślin #97
Dietę roślinną prowadzę już od ponad 7 lat i z uśmiechem na ustach obserwuję rozwój rynku roślinnych alternatyw mięsa.
Jestem ogromnie szczęśliwa, gdy rozmawiam z producentami roślinnej żywności, których produkty mają odpowiednią ilość białka, są fortyfikowane, wzbogacone w błonnik, wyprodukowane zgodnie z myślą zero waste i dbałością o środowisko, a także naprawdę smaczne. Czasami dosłownie odzwierciedlają swoim wyglądem, teksturą mięso, zatem nadal uważam, że są super alternatywą dla osób, które nie chcą przechodzić na dietę wegetariańską czy wegańską.
Roślinna przyszłość jest teraz!
Gdy dostałam kilka miesięcy temu wiadomość od Elwiry, która napisała, że właśnie stworzyła roślinne klopsiki i chciałaby mnie nimi poczęstować abym mogła wyrazić na ich temat swoją opinię, od razu się zgodziłam. Byłam ich ogromnie ciekawa, przede wszystkim składu.
Wielokrotnie podczas targów, spotkań, konferencji, a nawet i podcastowych nagrań pytam twórców roślinnych alternatyw mięsa o ich inspiracje i problemy związane z prowadzeniem tak wymagającej działalności.
Elwirę wypytałam o:
- Jak wyglądały pierwsze próby tworzenia produktu? Kto był ich/jego testerem?
- Skąd czerpie inspiracje do tworzenia produktów?
- Jakie trudności stoją przed młodą twórczynią roślinnej żywności, która chce otworzyć własny biznes i karmić roślinnie odbiorców?
- Czy roślinne produkty zyskują na popularności wśród konsumentów?
- Co jest / było najtrudniejsze w produkcji roślinnych zamienników mięsa?
Posłuchaj również poprzednich nagrań z twórcami i sprzedawcami roślinnych alternatyw mięsa:
- Bezmięsny
- Nielone – obecnie Planteat
- Roślinny Qurczak – obecnie Apollo
- Gilko Vegan Store – Agnieszka Gilewska
Dary Flory – Elwira Bonarek
Trzymam kciuki za wszystkie osoby, które chcą zadbać o zdrowie konsumentów, troszczą się o zwierzęta i środowisko. Klopsiki, które otrzymałam do testów były przepyszne! Łatwe w przyrządzeniu i o świetnym składzie. Działalność Elwiry jest spójna, pełna serdeczności i troski o zadowolenie kubków smakowych konsumenta.
Pamiętaj, że produkty wysoko przetworzone powinny stanowić dodatek do zdrowej i w pełni zbilansowanej diety. Na Twoim talerzu powinny dominować nieprzetworzone produkty takie jak: rośliny strączkowe, warzywa, owoce, zboża i dobre tłuszcze (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy i nasiona). Roślinne zamienniki mięsa to elastyczny dodatek, który wzbogaci Twoje dania i doda im smaku.
Elwira Bonarek – Dary Flory
Nad podcastem Paliwo z Roślin czuwa specjalistka od montażu i dźwięku
Z radością informuję również, że podjęłam profesjonalną współpracę z Moniką Adamską https://adamskapodcasty.pl która opiekuje się podcastem przed względem montażu. Dziękuję Moniko, że tworzysz ze mną to miejsce i dbasz o jakość dźwięku i montażu.
Monika jest również twórczynią wspaniałego podcastu – O Głosie – serdecznie polecam.
_____________________________________
Zostań z Paliwo z Roślin i Kobieta w Sporcie
Jeśli znasz kogoś, komu przyda się wiedza z zakresu roślinnych inspiracji kulinarnych i sportu, to podaj mu/jej linka do tego wpisu i mojego podcastu. Będzie mi bardzo miło jeśli pozostawisz tutaj komentarz dotyczący mojego podcastu.
Jeśli masz jakieś sugestie dotyczące tematów, które chciałabyś abym poruszyła, to chętnie o nich przeczytam. Miłego odsłuchu!
Paliwo z roślin – podcast posłuchasz również tutaj:
- SPOTIFY Paliwo z Roślin
- APPLE PODCASTS Paliwo z Roślin
- YOUTUBE Paliwo z Roślin
- SPREAKER Paliwo z Roślin
- GOOGLE PODCASTS Paliwo z Roślin
Kobieta w Sporcie – podcast dostępny tutaj:
Spodobał Ci się podcastowy wpis? Cudownie! Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz. Dziękuję! Mam jeszcze wiele pomysłów na wsparcie Twojej wiedzy dzięki treściom, które przekazuję w moim podkaście. Chcę dawać Ci lepszą jakość i dbać o Twój rozwój.
-> Wesprzyj proszę mój podcast i zostań moim patronem / patronką na patronite <-