Gazpacho – czyli hiszpański chłodnik pomidorowy z arbuzem
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | kcal |
Białko | g |
Tłuszcz | g |
Węglowodany | g |
Składniki
- 300 g pomidorów malinowych
- 250 g arbuza
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 małego ogórka
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka selera naciowego
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 łyżki sosu tabasco
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta soli morskiej jodowanej
- szczypta czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek - z pierwszego tłoczenia
- kilka gałązek świeżej bazylii
Moje uwielbienie do Hiszpanii odzwierciedla się również w kulinariach. Ubóstwiam gazpacho! Radek churrosy 🙂 więc znajdujemy kompromis i churrosy Radek wcina w wakacje, a gazpacho jemy przez cały rok 😀 (zimą i jesienią raczej w formie gorącej pomidorówki udającej gazpacho).
Hiszpańskie gazpacho
Gazpacho to klasyk. Chłodnik jest niesamowicie słodki dzięki najlepszym odmianom pomidorów – Tutaj Wykorzystaj koniecznie malinówkiI (nie pomidory malinowe TYLKO MALINÓWKI) i soczystemu arbuzowi, ostrość nadaje sos tabasco, a oliwa wspaniały smak hiszpańskich oliwek. Jako dodatkową ozdobę nadającą aromat tej wspaniałej potrawie możesz dodać bazylię.
Gazpacho – pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii
Wykonanie:
- Sparz pomidory i obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę
- Ogórek obierz ze skórki, pokrój
- Z papryki usuń gniazdo nasienne, drobno pokrój
- Czosnek, seler naciowy i cebulę posiekaj drobno
- Z arbuza wyjmij pestki i pokrój
- Część warzyw możesz odłożyć do dekoracji, resztę zmiksuj na krem
- Dodaj przyprawy, oliwę, sos tabasco i ocet balsamiczny
- Dokładnie wymieszaj
- Zupę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny
SMACZNEGO
Koniecznie dajcie znać w komentarzu czy i jak Wam smakowało!
A może macie swoje sprawdzone sposoby na gazpacho? Chętnie je poznam 🙂