Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu
19 lipca 2021
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 625 kcal |
Białko | 41,4 g |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 76 g |
Składniki
- makaron spaghetti - 1 garść (50 g)
- wędzone tofu - 1/2 kostki
- marchewka - 2 małe sztuki
- passata pomidorowej - 1 szklanka
- biała cebula - ½ sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- płatki drożdżowe nieaktywne - 3 łyżki
- sos sojowy - 2 łyżki
- słodka papryka wędzona - 1 łyżeczka
- kumin - 1 łyżeczka
- cynamon mielony - 1 szczypta
- bazylia suszona - 1 łyżeczka
- sól - ½ łyżeczki
- pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
- bazylia świeża - kilka listków
Sposób przygotowania
- Pokroić drobno cebulę i posiekać czosnek.
- Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i czosnek.
- Zetrzeć na grubych oczkach tarki marchew, dodać na patelnię i smażyć przez moment.
- Tofu pokruszyć palcami lub widelcem i dodać na patelnię. Po 2 minutach dodać sos sojowy i smażyć do zrumienienia.
- Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Do tofu dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, zalać passatą. Gotować przez 5-7 minut, często mieszając.
- Na osobnej patelni podprażyć płatki drożdżowe do zarumienienia.
- Odcedzić makaron, wyłączyć palnik pod sosem. Dodać makaron na patelnię i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć danie na talerz, posypać płatkami drożdżowymi i dodać listki świeżej bazylii.
Wegańskie spaghetti z tofu, to przepis dla wszystkich, którzy martwią się, że dieta roślinna ma mało białka i jest niedoborowa. Udowadniam, że to nieprawda 😉 Rośliny to samo dobro!
Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu
Danie prócz tego, że zawiera ponad 40 g białka w jednej porcji, wykonuje się super szybko i jest naprawdę proste, to zapewnia również:
- 50% dziennego zapotrzebowania na żelazo, potas, wapń i magnez, witaminę C, E i K
- 100 % zapotrzebowania na mangan, miedź, witaminę A
Tankuj paliwo z roślin, to najlepsze, co możesz zrobić dla swojego zdrowia 🙂
Modyfikacje przepisu:
- Płatki drożdżowe możesz zamienić na parmezan.
- Jeśli nie lubisz wędzonego tofu, to możesz zamienić je na naturalne lub wykorzystać granulat sojowy.
- Zamiast passaty możesz też użyć świeżych pomidorów, ale przygotowanie dania jest wtedy bardziej wymagające.
Sprawdź również inny przepis na spaghetti:
Szukasz przepisów dla sportowców?
Przeczytaj również:
A jeśli chcesz skorzystać ze zbilansowanej diety sportowej, ułożonej specjalnie z myślą o konkretnym okresie w sezonie, to sprawdź diety i e-booki sportowe w moim sklepie.