Menu

Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu

19 lipca 2021
Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 625 kcal
Białko 41,4 g
Tłuszcz 20 g
Węglowodany 76 g

Składniki

  • makaron spaghetti - 1 garść (50 g)
  • wędzone tofu - 1/2 kostki
  • marchewka - 2 małe sztuki
  • passata pomidorowej - 1 szklanka
  • biała cebula - ½ sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • płatki drożdżowe nieaktywne - 3 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • słodka papryka wędzona - 1 łyżeczka
  • kumin - 1 łyżeczka
  • cynamon mielony - 1 szczypta
  • bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • sól - ½ łyżeczki
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • bazylia świeża - kilka listków

Sposób przygotowania

  1. Pokroić drobno cebulę i posiekać czosnek.
  2. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i czosnek.
  3. Zetrzeć na grubych oczkach tarki marchew, dodać na patelnię i smażyć przez moment.
  4. Tofu pokruszyć palcami lub widelcem i dodać na patelnię. Po 2 minutach dodać sos sojowy i smażyć do zrumienienia.
  5. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  6. Do tofu dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, zalać passatą. Gotować przez 5-7 minut, często mieszając.
  7. Na osobnej patelni podprażyć płatki drożdżowe do zarumienienia.
  8. Odcedzić makaron, wyłączyć palnik pod sosem. Dodać makaron na patelnię i dokładnie wymieszać.
  9. Przełożyć danie na talerz, posypać płatkami drożdżowymi i dodać listki świeżej bazylii.

Wegańskie spaghetti z tofu, to przepis dla wszystkich, którzy martwią się, że dieta roślinna ma mało białka i jest niedoborowa. Udowadniam, że to nieprawda 😉 Rośliny to samo dobro!

Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu

Danie prócz tego, że zawiera ponad 40 g białka w jednej porcji, wykonuje się super szybko i jest naprawdę proste, to zapewnia również:

  • 50% dziennego zapotrzebowania na żelazo, potas, wapń i magnez, witaminę C, E i K
  • 100 % zapotrzebowania na mangan, miedź, witaminę A

Tankuj paliwo z roślin, to najlepsze, co możesz zrobić dla swojego zdrowia 🙂

Modyfikacje przepisu:
  • Płatki drożdżowe możesz zamienić na parmezan.
  • Jeśli nie lubisz wędzonego tofu, to możesz zamienić je na naturalne lub wykorzystać granulat sojowy.
  • Zamiast passaty możesz też użyć świeżych pomidorów, ale przygotowanie dania jest wtedy bardziej wymagające.

 

Sprawdź również inny przepis na spaghetti:

SPAGHETTI W DIECIE SPORTOWCA

 

Szukasz przepisów dla sportowców?

Przeczytaj również:

A jeśli chcesz skorzystać ze zbilansowanej diety sportowej, ułożonej specjalnie z myślą o konkretnym okresie w sezonie, to sprawdź diety i e-booki sportowe w moim sklepie.

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)