Zaloguj się Koszyk (0)

Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu

19 lipca, 2021

Czas przygotowania: 30 minut

1 porcja zawiera:
Kalorie: 625 kcal
Białko: 41,4 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 76 g

SKŁADNIKI:

  • Garść makaronu spaghetti (50 g)
  • 1/2 kostki wędzonego tofu
  • 1 mała marchew
  • szklanka passaty pomidorowej
  • ½ białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

Przyprawy:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Jesteś na diecie wegańskiej i nadal wątpisz w to, że możesz dostarczyć odpowiednie ilości białka tylko z roślin?

Inni sugerują Ci, że tankowanie paliwa z roślin = niedobory białka i składników mineralnych?

No weź ;) Rośliny to samo dobro! Sprawdź przepis na wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu i przekonaj się ile dobrego może zawierać w sobie danie składające się tylko i wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego.

 

Wegańskie spaghetti z aromatycznym tofu - bez mięsa, a pokocha je mięsożerca!

 

Danie prócz tego, że zawiera ponad 40 g białka w jednej porcji, wykonuje się super szybko i jest naprawdę proste, to zapewnia również: 

  • połowę dziennego zapotrzebowania na żelazo, potas, wapń i magnez, a także witaminę C, E i K
  • 100 % zapotrzebowania na mangan, miedź, witaminę A.

Tankuj paliwo z roślin, to najlepsze co możesz zrobić dla swojego zdrowia :)

 

WYKONANIE wegańskiego spaghetti:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, wrzuć na patelnię pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek, smaż przez kilka minut często mieszając aby nie przypalić składników. Dodaj tartą na grubych oczkach marchew i smaż przez moment.
  • Tofu pokrusz w dłoniach lub za pomocą widelca i dodaj na patelnię, po 2 minutach dodaj sos sojowy i smaż do zrumienienia.
  • W tym czasie zagotuj wodę w garnku do momentu wrzenia, wrzuć makaron, ugotuj aldente.
  • Do tofu dodaj wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj, zalej passatą pomidorową, często mieszaj i utrzymuj na ogniu przez 5-7 minut.
  • W tym czasie na osobnej patelni podpraż płatki drożdżowe do momentu ich zarumienienia.
  • Odcedź makaron, wyłącz patelnię z tofu, dodaj makaron na patelnię i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż danie na talerz, posyp prażonymi płatkami drożdżowymi i dodaj listki świeżej bazylii.

Wskazówki do przygotowania wegańskiego spaghetti:

  • Płatki drożdżowe możesz zamienić na parmezan, jest równie cennym produktem
  • Jeśli nie lubisz wędzonego tofu to możesz zamienić je na naturalne lub wykorzystać granulat sojowy
  • Zamiast passaty możesz też użyć świeżych pomidorów, ale przygotowanie dania jest wtedy bardziej wymagające

 

SMACZNEGO!

Sprawdź również inny przepis na spaghetti:

dieta kolarza body idea

Którą wersje wybierasz dla siebie?

  • Spodobał Ci się przepis na spaghetti z aromatycznym tofu?
  • Podziel się z innymi wysyłając im link!
  • Smacznego tankowania paliwa z roślin!

 

Przepis powstał w ramach współpracy z siecią sklepów Biedronka i znajdziesz go w magazynie CZAS NA LATO i futbol dostępnym w sklepach stacjonarnych. Prócz tego przepisu aż prawie 30 moich przepisów, artykuł dotyczący nawodnienia i wywiad o KOBIETACH W SPORCIE! Serdecznie polecam :) 




Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej! Tu Sylwia, tworzę dla Ciebie treści, które pomogą Ci poprawić zdrowie. Uwielbiam gotować i czerpać paliwo z roślin. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych i sportowcach, którzy chcą usprawnić regenerację, osiągać lepsze wyniki sportowe i jeść smacznie. Rozgość się i czerp z tego miejsca pełnymi garściami.


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY