Dieta planetarna – jak zmienić swoją dietę na roślinną?
Dieta roślinna, dieta planetarna, dieta fleksitariańska – od czego zacząć?
Zmiana diety, na dietę obfitującą w rośliny, jest niezwykle korzystnym rozwiązaniem dla Twojego organizmu. Mieszkaniec Polski zjada ok 70 kg mięsa rocznie, to aż dwukrotnie za dużo, według zaleceń Światowe Organizacji Zdrowia. Dieta planetarna to model żywienia, którego celem jest znalezienie równowagi między zapotrzebowaniem na żywienie, produkcją, a konsumpcją. Szacuje się, że do 2050 roku na Ziemi będzie ok 10 miliardów ludzi. Aby ich wyżywić, utrzymać płodność gleb iodpowiednią ilością zasobów wodnych należy wprowadzić zmiany jak najszybciej.
Od czego zacząć zmiany? Działajmy lokalnie, a więc warto zmienić swoje nawyki, wprowadzając możliwe do wykonania zmiany, które przeniosą korzyści zdrowotne i kondycyjne. Ograniczając ilość mięsa w swojej diecie, nie tylko poprawisz zdrowie, ale wpłyniesz również na bioróżnorodność środowiskową i być może uratujesz planetę. Małe kroki wykonywane lokalnie są siedmiomilowymi krokami globalnymi. Przeczytaj w artykule, co zrobić by zmienić swoję dietę na bardziej roślinną, zadbać o swoje zdrowie i wydłużyć życie naszej planety.
- Założenia Diety Planetarnej
- Czy Dieta Roślinna może pomóc Planecie?
- Co jeść na Diecie Roślinnej?
- Menu Diety Planetarnej
- Producenci roślinnej żywności wspierają nasze zdrowie i dobre zmiany
Założenia Diety Planetarnej
Dieta planetarna (Planetary health diet) jest systemem żywienia, które zaproponował zespół naukowców wchodzących w skład komisji The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health. 37 naukowców Eat-Lancet opracowało założenia diety planetarnej, które mają na celu:
- spożywanie o połowę mniej mięsa (głównie czerwonego)
- zredukowanie ilości spożywanego cukru – przynajmniej o połowę
- zwiększenie spożywania warzyw, owoców, orzechów i roślin strączkowych – które powinno być o 50% wyższe niż do tej pory
Takie działanie, ma przyczynić się nie tylko do poprawy zdrowia ludzkości. Założeniem diety planetarnej jest przede wszystkim zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, eksploatacji słodkiej wody i gleby. Celem nadrzędnym diety planetarnej, zwanej innymi słowy dietą roślinną, jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności – obecnie aż 1/3 produkowanej żywności ulega zmarnowaniu. Sprawdź pozostałe założenia komisji Eat-Lancet
Czy dieta roślinna może pomóc planecie?
Jak najbardziej tak! Dieta roślinna jest bardzo dobrym rozwiązaniem globalnym. Obecnie, masowa produkcja żywności wpływa na degradację środowiska. Systemy żywnościowe mają negatywny wpływ na środowisko i są odpowiedzialne na 70% eksploatacji słodkiej wody i gruntów uprawnych. Produkcja żywności odpowiada również za 25% emisji gazów cieplarnianych.
Współczesne życie jest pełne różnic i podziałów. W sytuacji gdy 1/3 produkowanej żywności ulega zmarnowaniu, część świata boryka się z głodem. Wprowadzone zmiany, zgodne z założeniami diety roślinnej mogą również wpłynąć na zmniejszenie ryzyka nadwagi, otyłości i chorób cywilizacyjnych. Negatywny wpływ nadmiernej konsumpcji, to nie tylko nadmierna masa ciała i dolegliwości z nią związane. To również wzrost kosztów związanych z opieką służby zdrowia i większą niedyspozycją w pracy. Pieniądze uciekają przez palce, a wszystkiemu winna jest nadkonsumpcja. Czas znaleźć umiar i złoty środek. Już za chwilę będzie za późno!
Nadprodukcja i nadkonsumpcja żywności to bardzo poważne tematy, którymi powinniśmy się zająć w kontekście dbałości o przyszłość naszej planety. Na wciąż potęgowany efekt cieplarniany ma spory wpływ przemysł żywnościowy (to ponad 30% emisji gazów cieplarnianych za które odpowiedzialny jest człowiek). Zatem, wiele działań jest po naszej stronie. Musimy działać. Planeta potrzebuje pomocy. Pomyślisz, że Twoje, moje, czy ich działanie niewiele da, jeśli potężni producenci żywności nie zmienią sposobów produkcji? Pamiętaj jednak, że to przyzwyczajenia, potrzeby i wymagania człowieka mają wpływ na kreowanie rzeczywistości i naszej przyszłości.
Szukasz roślinnych diet i inspiracji żywieniowych by pomóc planecie? Skorzystaj z moich wspaniałych diet roślinnych, które rozpieszczą kubki smakowe i pozwolą zadbać o zdrowie!
Co jeść na diecie roślinnej?
Wiesz już, że warto ograniczyć mięso i produkty odzwierzęce. Przekonuję Cię do jedzenia większej ilości roślin, czyli warzyw, owoców, orzechów i roślin strączkowych. Ale jakie jeszcze możesz zastosować rozwiązania, by z przyjemnością przejść na dietę roślinną?
- Lubisz kawę z mlekiem? Super! Zamień mleko krowie na roślinne!
- Nie wyobrażasz sobie II śniadania bez jogurtu czy serka? Bardzo proszę, spróbuj jogurtu sojowego. Nie, nie smakuje jak chusteczka, możesz już zakupić wartościowy jogurt sojowy o smaku waniliowym, jagodowym i czekoladowym. Dla osób uprzedzonych do soi, na rynku są dostępne również jogurt z fasoli – sprawdź It’s bean!
- Uwielbiasz nabiał i nie zamierzasz z niego rezygnować? Ależ nie ma problemu. Ogranicz jedynie jego ilość i sprowadź do swojej diety chudy nabiał. Dbając o swoje zdrowie powinieneś/powinnaś wybierać produkty o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Nabiał jest wartościowy i nie szkodzi zdrowiu – sprawdź czy na pewno nabiał jest zdrowy. Wprowadzając różne rozwiązania – czyli jedząc nabiał, produkty sojowe, jogurty z fasoli i pijąc napoje roślinne wpływasz na różnorodność swojej diety i tym samym dostarczasz więcej wartościowych witamin i minerałów.
- Jesteś wielbicielem/ wielbicielką burgerów? Spróbuj tych roślinnych burgerów, które są naturalnym zamiennikiem mięsa
Chcesz zrezygnować lub ograniczyć mięso w swojej diecie, ale boisz się o białko? Sprawdź jak tworzyć wartościową dietę roślinną i nie martwić się o białko!
Dieta planetarna – jak stworzyć menu?
Komponowanie diety planetarnej jest bardzo proste. Wystarczy opierać się na zaleceniach naukowców Eat-Lancet i je realizować. Dieta planetarna jest niezwykle smaczna i różnorodna, przypomina dietę śródziemnomorską i DASH. Wskazówki do stworzenia diety planetarnej:
- czerwone mięso max. 98 g / tygodniowo
- drób max. 203 g / tygodniowo
- ryby 196 g / tygodniowo
Wyższe, niż zalecane, spożycie czerwonego mięsa może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka występowania nowotworu, szczególnie nowotworu jelita grubego. Drób, jest chudym mięsem i stanowi dobry składnik pod względem dostępnego pełnowartościowego białka. Pamiętaj by wybierać mięso nieprzetworzone i w ten sposób wykorzystywać je w kuchni. Bazuj zdecydowanie na tłustych rybach – jak łosoś, makrela, czy śledzie. Zawierają niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.
Skąd białko na diecie planetarnej?
Jak dostarczyć tłuszcz na diecie planetarnej?
Gdzie znajdę węglowodany na diecie planetarnej?
Korzyści płynące ze stosowania diety roślinnej
Dieta roślinna to moc korzyści zdrowotnych i środowiskowych. Sprawdź co przedstawiają statystyki.
Roślinne żywienie ma wpływ na:
- obniżenie ryzyka przedwczesnej śmierci o 25%
- 32% mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób układu krwionośnego
- o 34% mniejsze ryzyko zgonu z powodów chorób nowotworowych
- walka z kryzysem klimatycznym
- zatrzymanie utraty bioróżnorodności
- wsparcie lokalnych rolników poprzez zakup sezonowych warzyw i owoców
Producenci roślinnych zamienników mięsa i nabiału wychodzą nam na przeciw
Tworząc podcast Paliwo z Roślin nagrywam również odcinki z producentami roślinnej żywności. Uwielbiam poznawać ich historie, produkty i wspierać ideę propagowania roślinnych zamienników mięsa.
Rynek roślinnej żywności rozrasta się w szalonym i ogromnie cieszącym nas, roślinożerców tempie. Mija już czas burgerów, klopsików, kiełbasek pełnych soli, o kiepskim składzie i smaku przypominającym tekturę. Miałam przyjemność rozmawiać z niesamowitymi ludźmi, którzy wspierają rynek żywności roślinnej. Posłuchaj podcastów i poznaj niesamowite produkty, które mogą zagościć w Twojej roślinnej diecie:
Nagrałam również cudowny odcinek z lek. Alicją Baska, propagatorką diety roślinnej – posłuchaj o tym, czy dieta roślinna jest dla wszystkich i z Karoliną Centkowską o inflacyjnej diecie roślinnej
Mam nadzieję, że przekonałam Cię do zmiany Twojej diety. Dieta roślinna jest smaczna, kolorowa, zdrowa i super wartościowa. Dasz się przekonać? Zajrzyj przepisy, które wykorzystasz w diecie roślinnej.
Chcesz jeść roślinnie, ale jesteś sportowcem? Super, mam dla Ciebie roślinne inspiracje sportowe
Producenci roślinnych zamienników mięsa i nabiału wychodzą nam na przeciw
Tworząc podcast Paliwo z Roślin nagrywam również odcinki z producentami roślinnej żywności. Uwielbiam poznawać ich historie, produkty i wspierać ideę propagowania roślinnych zamienników mięsa.
Rynek roślinnej żywności rozrasta się w szalonym i ogromnie cieszącym nas, roślinożerców tempie. Mija już czas burgerów, klopsików, kiełbasek pełnych soli, o kiepskim składzie i smaku przypominającym tekturę. Miałam przyjemność rozmawiać z niesamowitymi ludźmi, którzy wspierają rynek żywności roślinnej. Posłuchaj podcastów i poznaj niesamowite produkty, które mogą zagościć w Twojej roślinnej diecie:
Nagrałam również cudowny odcinek z lek. Alicją Baska, propagatorką diety roślinnej – posłuchaj o tym, czy dieta roślinna jest dla wszystkich i z Karoliną Centkowską o inflacyjnej diecie roślinnej
Mam nadzieję, że przekonałam Cię do zmiany Twojej diety. Dieta roślinna jest smaczna, kolorowa, zdrowa i super wartościowa. Dasz się przekonać? Zajrzyj przepisy, które wykorzystasz w diecie roślinnej.
Chcesz jeść roślinnie, ale jesteś sportowcem? Super, mam dla Ciebie roślinne inspiracje sportowe