Wegański sernik aksamitny na bezglutenowym spodzie
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 160 kcal |
Białko | 8 g |
Tłuszcz | 8 g |
Węglowodany | 15 g |
Składniki
- u mnie szklanka moczki - Ty wykorzystaj szklankę namoczonych bakalii i orzechów
- 3/4 szklanki zmielonych płatków jaglanych
- 5 łyżek kakao
- 600 g naturalnego tofu
- 40 g budyniu waniliowego
- 150 g jogurtu sojowego
- 1/2 szklanki zmielonego na puder ksylitolu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju rzepakowego
To już mój trzeci tofurnik, tym razem powstał dość spontanicznie, z potrzeby osłodzenia pracowitego weekendu i rozpieszczenia kubków smakowych naszych gości – niech poczują moc paliwa z roślin
Jak zwykle uwielbiam różne dziwne kombinacje, wykorzystywanie składników, z którymi na pozór nie wiadomo co zrobić i do czego zużyć. Tak właśnie odnalazłam w zamrażarce wigilijną moczkę (tradycyjne słodkie danie w kuchni śląskiej będące mieszanką różnych bakalii, orzechów, piernika i ciemnego piwa). Jako, że smakuje ona wybitnie tylko w wigilię, a Radek zawsze twierdził, że jest zbyt słodka (nawet dla NIEGO! – szok :)), więc też niechętnie ją zjada.
Tak więc odmroziłam moczkę, zmieliłam w młynku płatki jaglane, dodałam sporą ilość kakao i powstał mega pyszny i przede wszystkim zwarty spód do tofurnika 🙂
Samą masę stworzyłam już bez udziału kaszy jaglanej – jak miało to miejsce w tych przepisach
Za to by utrzymać gęstą konsystencję dodałam budyń waniliowy. Wyszło naprawdę aksamitne, delikatne i no kurcze pyszne 🙂
Do rzeczy, koniec opowiadań. Zapraszam Was po legalny przepis na:
Waniliowy tofurnik na bezglutenowym spodzie
WYKONANIE:
- Użyj jak ja mrożonej moczki (daktyle, figi, śliwki, rodzynki, morele, orzechy włoskie, migdał) lub mieszanki suszonych owoców i orzechów.
- Zalej je ciepłą wodą i odstaw na 15 minut
- Zmiel w młynku płatki jaglane i dodaj kakao
- Zmiksuj owoce wraz z orzechami, dodaj zmielone płatki z kakao
- Masa musi się dobrze kleić, jeżeli będzie zbyt sucha to dolej wody z moczenia owoców
- Wyłóż masą spód foremki i dobrze dociśnij, wstaw do lodówki na czas wykonania masy serowej
- Tofu zmiksuj na gładko dodając jogurt, dodaj budyń i zmielony ksylitol, miksuj do połączenia składników
- Przelej masę serową na kakaowy spód i wstaw do piekarnika
- Piecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra-dół) następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 40 minut (góra-dół)
Mój sernik przypiekł się zmieniając kolor tylko z jednego rogu, stąd zmiana temperatury, która okazała się dla niego bardzo korzystna
- Wystudź sernik, najlepiej w lodówce przez noc
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej i mieszaj do momentu połączenia składników
- Polej sernik czekoladą
Znika bardzo szybko – uwaga 🙂
Spód jest mocno zwarty, ale nie twardy, dobrze się kroi. Środek idealnie kremowy i aksamitny, góra mocno czekoladowa, co idealnie równoważy wszystkie smaki – naprawdę polecam.
Jutro robię kolejny, bo został tylko jeden kawałek (tak, mieliśmy gości – nie zjedliśmy wszystkiego sami) 🙂
SMACZNEGO