Menu

Spaghetti w diecie sportowca wytrzymałościowego

7 czerwca 2020
Spaghetti w diecie sportowca wytrzymałościowego
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 597,1 kcal
Białko 25,2 g
Tłuszcz 13,8 g
Węglowodany 96,8 g

Składniki

  • 120g makaronu pszennego (spaghetti)
  • 400g świeżych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku (6g)
  • 10ml oliwy z oliwek
  • 30 g płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

Menu kolarza, biegacza, triathlonisty

Ostro trenujesz i uważasz, że Twoje pożywienie nie wpływa na Twoją regenerację?

Twój trening kolarski i biegowy jest dopięty na ostatni guzik, a Ty nie wiesz jak połączyć go z dobrze dopasowanym żywieniem?

Przygotowujesz się do ważnego startu, maratonu, biegu, wyścigu a czujesz, że Twoja regeneracja nie jest na najwyższym poziomie i chcesz wpłynąć na nią poprzez zmianę swojego żywienia?

Ten post jest dla Ciebie. Dotyczy zaledwie jednego posiłku, ale dzięki temu zrozumiesz, że żywieniem możesz wpływać na swoje wyniki sportowe!


Dobrze skomponowany posiłek po treningu

Makaron pszenny (nie, nie pełnoziarnisty) to źródło szybko uzupełniających energię węglowodanów. Idealne więc rozwiązanie po wysiłku kolarskim lub biegowym. Dodatkowo zawiera minimalne ilości błonnika, czyli nie obciąża układu pokarmowego, nie utrudnia przyswajania składników mineralnych, a także nie przysporzy problemów ze strony układu wydalniczego – jeśli masz w planach kolejny trening!

Pomidory to źródło potasu. Potas odpowiada za prawidłowe działanie tzw. pompy sodowo- potasowej, której zadanie jest utrzymanie odpowiedniego potencjału błonowego i objętości komórki. Reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu krwionośnego, bierze udział w przewodnictwie nerwowym, a także wpływa na mineralizację kości.

Mało?!

Pomidory dzięki obróbce termicznej zawierają znaczne ilości lokopenu. Jest to silny przeciwutleniacz walczący z wolnymi rodnikami, których nie brakuje po treningu, gdyż sam trening jest ogromnym stresorem dla organizmu.


A co z białkiem w posiłku po treningowym?

Dla zwiększenia ilości białka w posiłku po treningu wystarczy dodać jego naturalne źródła.

  • Nie wiesz jak to zrobić bez udziału mięsa?

Podsmaż pokruszone lub pokrojone w kostkę tofu, dodaj hummus, cieciorkę lub fasolę. Pomysłów jest mnóstwo. W zależności od potrzeb i preferencji smakowych.

Zapraszam Cię po przepis na:


Przepyszne spaghetti – jako źródło energii dla kolarza, biegacza i triathlonisty


Wykonanie spaghetti z sosem pomidrowym:

  • makaron ugotuj al dente
  • użyj świeżych pomidorów (lub poza sezonem pomidorów krojonych z puszki), umyj je i pokrój drobno
  • posiekaj czosnek, podsmaż go na oliwie z oliwek
  • dodaj do czosnku pomidory i smaż do momentu puszczenia soków z pomidorów, zredukuj ilość wody i smaż do uzyskania zadowalającej Cię konsystencji
  • przypraw solą i pieprzem, dodaj poszatkowaną drobno bazylię, posyp płatkami drożdżowymi
  • wyłóż na talerz i ciesz się smakiem – dodatkowo możesz skropić odrobiną oliwy z oliwek

SMACZNEGO


Od wielu lat zajmuję się dietetyką sportową pomagając w uzyskaniu lepszych wyników i utrzymaniu niezawodnej kondycji organizmu. Jeśli poszukujesz pomocy w zakresie dietetyki sportowej i diety w sporcie to serdecznie zapraszam Cię do skorzystania z mojej pomocy.


Znasz ryżowe ciasteczka dla sportowców?

Sprawdź przepis na rice cakes – idealne podczas rowerowych treningów!


Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)