Przepyszny budyń owsiany z makiem i wanilią
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 341,6 kcal |
Białko | 14,9 g |
Tłuszcz | 12 g |
Węglowodany | 57,1 g |
Składniki
- 50 g płatków owsianych
- 250 ml mleka owsianego
- 1/2 laski wanilii
- 15 g maku
- 10 g erytrolu
Osoby, które obserwują mnie w social media wiedzą, że uwielbiam owsianki, jaglanki, gryczanki, ryżanki i inne -anki 🙂
Moim zdaniem owsianka, jest świetnym sposobem na przemycenie wielu drogocennych witamin, minerałów i składników odżywczych.
Owsianka na wiele sposobów
Owsianka smakuje świetnie latem (z owocami jagodowymi), jesienią (z jabłkami, śliwkami, gruszką), wiosną (z bakaliami i pierwszymi świeżymi owocami wiosny), a także zimą (gdy koniecznie chcesz się rozgrzać wszystkim co wpadnie w ręce).
Jako dietetykowi zależy mi nie tylko na smaku, ale na Twoim zdrowiu. Moim zadaniem jest znalezienie równowagi między smakiem, konsystencją, a walorami zdrowotnymi wszystkich dań, które komponuję. I wiesz co? Znów się kurka udało idealnie 🙂
Budyniowe wspomnienie dzieciństwa
Budyń – owsianka, na który przepis znajdziesz poniżej, jest niesamowicie kremowy, idealnie gęsty, rozpływający się w ustach. Ziarenka maku strzelają między zębami, a wanilia przywołuje na myśl ciepło, słodycz i zapach domowego bezpieczeństwa.
Tak, rozmarzyłam się, bo dopiero co skończyłam swoją miseczkę, dlatego muszę się już koniecznie podzielić z Tobą przepisem na tą wspaniałą owsiankę w wersji budyniowej, z makiem, wanilią i napojem sojowym.
Budyń owsiany z makiem i wanilią
Wykonanie – budyń owsiany z makiem:
- Zmiel płatki w młynku na mąkę
- Zagotuj mleko w garnuszku wraz z wanilią, a zmielone płatki rozcieńcz wodą w kubeczku do uzyskania gęstej ale lelącej konsystencji. Dodaj ksylitol i mak.
- Przelej masę do garnuszka i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok 1 minuty cały czas mieszając.
Jeśli szukasz nie tylko fajnego pomysłu na posiłek około treningowy to ten budyń – owsianka jest dla Ciebie. Wystarczy, że zwiększysz ilość białka dodając ulubionej odżywki (np. o smaku waniliowym) – o tym czy warto używać odżywki białkowej przeczytasz tutaj ODŻYWKA BIAŁKOWA – TYLKO DLA SPORTOWCÓW? lub pokruszonego tofu (które możesz zmiksować). W ten sposób otrzymasz świetny posiłek – idealny po treningu, biegu, czy szusowaniu na rowerze.
Ale…! Jeszcze jedno. Zobacz jak wiele dobrego dostarcza ta jedna porcja pyszności.
Szczególnie zerknij na wapń, którego dostarczenie w prowadzeniu diety roślinnej jest niezwykle ważne:
- błonnik: 7,3 g
- omega3: 0,2 g
- omega6: 6,1 g
- żelazo: 4,2 mg
- fosfor: 587,3 mg
- magnez: 170,7 mg
- mangan: 2,7 mg
- potas: 626,5 mg
- wapń: 524,4 mg
Smacznego! Daj znać w komentarzu czy smakowało Ci tak bardzo jak mnie i moim najbliższym 🙂
Przeczytaj również:
- ROLA NAWODNIENIA
- SOK Z BURAKA
- ŁADOWANIE WĘGLOWODANÓW W SPORCIE
- ŚNIADANIA PRZED TRENINGIEM
- KREATYNA W SPORCIE
- DIETA NA ROZTRENOWANIE
- SEZON PRZYGOTOWAWCZY W SPORCIE
- DIETA REDUKCYJNA
- SEZON STARTOWY
- JAK POPRAWIĆ REGENERACJĘ?
- POLECANE SUPLEMENTY W SPORCIE
- POMYSŁY NA POSIŁEK PO TRENINGU
- CO ZJEŚĆ PRZED MECZEM
Sprawdź diety i e-booki: