Menu

Wysokobiałkowy krem kanapkowy z jagodami i chia

17 listopada 2021
Wysokobiałkowy krem kanapkowy z jagodami i chia
Czas przygotowania: 10 minut + moczenie i gotowanie
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 910 kcal
Białko 47 g
Tłuszcz 30 g
Węglowodany 131 g

Składniki

  • dżem z jagód - 200 g
  • ugotowana soja - 200 g
  • napój sojowy waniliowy - 150 ml
  • nasiona chia - 20 g
  • babka jajowata - 10 g

Sposób przygotowania

  1. Soję wsypać do garnka, zalać zimną wodą i namoczyć przez noc (najlepiej przez około 12 godzin).
  2. Odlać wodę, wlać nową i ugotować soję do miękkości.
  3. Ugotować napój sojowy.
  4. Odcedzić soję, zostawić około szklankę wody z gotowania.
  5. Zblendować soję z napojem sojowym i wodą z gotowania.
  6. Dodać dżem, zblendować razem.
  7. Dodać babkę jajowatą i dokładnie wymieszać łyżką.
  8. Dodać chia i wymieszać.

Wysokobiałkowy krem kanapkowy, to świetna alternatywa dla sklepowych past i kremów do kanapek, naleśników, gofrów, tortilli czy pancakes. Wiele z nich bywa wzbogacanych odżywkami białkowymi i szumnego marketingu „dla sportowca”. Do innych dodaje się słodziki, orzechy czy kakao.

To super wybór, gdy nie mamy czasu, jedziemy w podróż i lubimy próbować nowych rzeczy. Jeśli jednak masz dość czasu, by namoczyć strączki i zrobić ten krem w domu, to zdecydowanie polecam, bo jest przepyszny!

Wysokobiałkowy krem sojowy z dżemem jagodowym z chia

  • Soja – wzbogaca w białko.
  • Napój sojowy o smaku waniliowym – nadaje przyjemnie słodkiego, waniliowego posmaku.
  • Dżem jagodowy – wybrałam go, bo nie jest za słodki. Ty wybierz taki, który preferujesz.
  • Babka jajowata – uzupełnia błonnik i nadaje konsystencję kremu.
  • Ziarenka chia – sprawiają, że pasta jest przyjemnie chrupiąca.

Czy możesz zamienić składniki pasty? PEWNIE!

  • Soję – jeśli jej nie tolerujesz, unikasz lub po prostu nie lubisz, możesz zamienić na ciecierzycę, chudy twaróg lub gęsty jogurt.
  • Dżem jagodowy – możesz zamienić na wiśniowy, truskawkowy, malinowy, z czarnej porzeczki lub winogron.
  • Chia – możesz zamienić na ziarna konopi lub orzechy włoskie (ważne, by były źródłem omega3).
  • Napój sojowy o smaku waniliowym – możesz zamienić na ryżowe, migdałowe lub krowie.
  • Babka jajowata – możesz ją zamienić na „żelek” z siemienia lnianego, choć warto ją pozostawić w przepisie ponieważ sprawia, że krem jest zwarty i idealnie smaruje się nim kanapki.

Wysokobiałkowy krem kanapkowy z jagodami i chia

Roślinne pasty kanapkowe

Zapraszam Cię również po pozostałe przepisy na genialne pasty, które znajdziesz na mojej stronie. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam i daj znać, która Ci najbardziej smakuje.

Słodkie pasty

Wytrawne pasty

A jeśli szukasz jeszcze więcej inspiracji na pyszne, roślinne posiłki, to zapraszam Cię do mojego sklepu! Czekają na Ciebie sezonowe diety roślinne w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i fleksitariańskiej.

A jeśli trenujesz sport, to koniecznie sprawdź diety sportowe! Są podzielone na dyscypliny i okresy treningowe, aby jeszcze skuteczniej pomóc Ci osiągać Twoje sportowe cele.

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)