Zaloguj się Koszyk (0)

Rice Cake z cytryną i miętą dla sportowców wytrzymałościowych

16 września, 2022
Rice Cakes cytrynowo - miętowe

Cytrynowo – miętowe Rice Cakes


Przepis na kolejne Rice Cakes w nowym smaku znów okazał się strzałem w dziesiątkę. Połączenie cytryny i mięty wydaje się być idealnym na upalne dni. Owszem, zgadzam się. W tym sezonie zakupiłam genialne żele energetyczne właśnie w tym połączeniu smakowym i rzeczywiście chłodzą genialnie. Idąc tym tokiem myślenia, wpadłam na zrobienie Rice Cake o smaku cytrynowomiętowym.

Tak, te rice cakes są orzeźwiające. Tak, są słodkie – znajduje się w nich dodany cukier, który idealnie równoważy kwaśną cytrynę.


Rice Cakes cytrynowo - miętowe

Jako, że zrobiłam już naprawdę mnóstwo Rice Cakes, to mam dla Ciebie wiele porad. Poniżej opiszę składniki, sposoby przygotowania i krojenia. Mam nadzieję, że wybierzesz swój ulubiony, a rice cake będzie Twoją ulubioną przekąską treningową.


Z jakiego ryżu przygotować Rice Cakes?

Wypróbowałam już naprawdę wiele rodzajów ryżu. Basmati, jaśminowy, arborio, do sushi, czy kleisty ryż używany do mango sticky rice dostępny w sklepach z produktami azjatyckimi. Każdy jest dobry, ale każdy trzeba nieco inaczej przygotować. W przepisie na cytrynowomiętowe Rice Cakes użyłam ryżu arborio, który moim zdaniem jest najlepszy do przygotowania ryżowych ciasteczek.

Sprawdź koniecznie inne Rice Cakes, które już przygotowałam:

Ciągle mam problem z wybraniem moich ulubionych. Nie wiem, które Ci polecić jako te najlepsze. Pewnie dlatego ciągle kombinuję w kuchni i robię nowe smaki, choć często wracam do rice cakes, które podbiły moje podniebienie. Do tego grona zaliczam rice cake z burakiem i pomarańczą. Są obłędnie pyszne i idealne na trening.


Co dodać do Rice Cakes?

W kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jeśli zadbasz o dobre jakościowo składniki, to mam wrażenie, że pomysły na Rice Cakes się nie kończą. Mam w głowie jeszcze mnóstwo przepisów i odważę się wykorzystać wszystkie, oczywiście jak tylko czas pozwoli. Z czym możesz zrobić Rice Cakes, jeśli chcesz eksperymentować w kuchni?

  • świeże, mrożone i suszone owoce
  • liofilizowane warzywa i owoce
  • suszone, gotowane, ucierane, miksowane warzywa
  • dżemy i konfitury owocowe i warzywne
  • soki: np.: jabłkowy, pomarańczowy, porzeczkowy
  • wafelki i ciasteczka pokrojone na drobne części
  • zioła i przyprawy
  • andruty i wafle tortowe – w celu utworzenia górnej i dolnej warstwy
  • miód, cukier, syrop klonowy – według uznania
  • olej kokosowy – tłuszcz nasycony jest niezbędny do utworzenia zwartej masy

Najważniejsze to pamiętać o dobrej konsystencji Rice Cakes. Dodaniu tłuszczu i odpowiedniej ilości cukru, tak aby Twoja przekąska treningowa dostarczała w jednej porcji minimum 20-25 gramów węglowodanów.

Rice Cakes cytrynowo – miętowe


Przepis na: 8 porcji Rice Cakes, gdzie 1 porcja zawiera
Kalorie: 134 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcze: 2,7 g
Węglowodany: 25 g

Składniki na 8 porcji Rice Cakes z cytryną i miętą

  • 200 g ryżu arborio
  • 250 ml wody (+ woda, którą wykorzystasz do przepłukania ryżu przed gotowaniem)
  • 20 listków świeżej mięty
  • 2 cytryny (wykorzystasz skórkę z dwóch cytryn i sok z jednej cytryny)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego (by uniknąć smaku kokosa)
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie Rice Cakes

  1. Przed ugotowaniem ryżu wypłucz go kilkukrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Sparz cytrynę i dokładnie wyszoruj skórkę – najlepiej gąbką lub drucikiem. Zetrzyj skórkę z dwóch cytryn. Wyciśnij sok z jednej cytryny (lub z dwóch jeśli zawierają mało soku. Moja cytryna była bardzo soczysta, wyszło ok 80-100 ml soku)
  2. Włóż ryż do garnka i zalej wrzątkiem. Jak zacznie bulgotać to przemieszaj tak, by ryż nie przypalił się na dole garnka. Dodaj sól, ponownie wymieszaj.
  3. Po 10-12 minutach dodaj skórkę z cytryny (możesz to zrobić na koniec, ale ja chciałam ją przegotować). Zmniejsz grzanie i gotuj kolejne 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Jeśli masa na Rice Cakes zaczyna skwierczeć, to dolej troszkę wody (wszystko zależy od ryżu, garnka i intensywności grzania).
  4. Spróbuj czy ryż jest już ugotowany. Musi się dosłownie rozpadać i przypominać gęsty budyń. Dodaj cukier i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy smak Ci odpowiada. Jeśli jest za mało cukru to dodaj odrobinę więcej. Po wyłączeniu grzania dodaj pokrojone listki mięty i dokładnie wymieszaj całość. Moje pierwsze Rice Cakes z cytryną były gorzkie – dałam za dużo skórki cytrynowej. Ten przepis już poprawiłam, ale każdy z nas ma inne preferencje smakowe.
  5. Dokładnie wymieszaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem (poniżej pokazuję jak zrobić to dokładnie i prostym, wygodnym sposobem). Dociśnij masę i dobrze wyrównaj. Schowaj do zamrażarki na 3-5 godzin, po czym wyjmij, odstaw na 10-15 minut i dopiero pokrój na równe kawałki.

Pierwszy raz robisz Rice Cakes? – zapamiętaj te porady

Jak zrobić idealnie Rice Cake?

  • Pamiętaj, że ryż musisz przepłukać, to ułatwia gotowanie, a ryż staje się bardziej kleisty
  • Nie zapomnij dobrze odparować wody lub dodać jej nieco więcej niż w przepisie – ta zmienna dotyczy grubości dna garnka i intensywności grzania (z mojego doświadczenia 300-350 ml wody na 200 gramów ryżu jest idealną proporcją)
  • Olej kokosowy jest tu koniecznością. Nie obawiaj się go. Też unikam tłuszczu nasyconego w swojej diecie, ale to naprawdę symboliczna ilość, dzięki której rice cake będą zwarte
  • Po przełożeniu masy do naczynia dobrze ją dociśnij. Masa musi mieć stałą konsystencję, dzięki czemu zjedzenie ich na treningu będzie łatwiejsze
  • Wstaw Rice Cakes do zamrażarki na 3-5 godzin, wyjmij, odczekaj 15 minut i dopiero pokrój na równe części
  • Rice Cakes możesz przechowywać w lodówce do 3 dni, choć jeśli intensywnie trenujesz to znikną o wiele szybciej
  • Oczywiście możesz od razu przygotować więcej Rice Cakes. Odpowiednio zwiększ ilość składników.
  • Czy musisz blendować ryż? Nie, nie jest to konieczne. We wcześniejszych przepisach w celach próby to zrobiłam, ale odpowiednio rozgotowany ryż nie wymaga blendowania. To łatwiejsze i szybsze.
  • Czy możesz użyć suszonej mięty? Pewnie tak. Ja próbowałam ze świeżą i wyszły genialnie.

Przygotowanie Rice Cakes krok po kroku – dla początkujących

Zrobić zwarte i przepyszne w smaku rice cake to dla mnie pestka. Dlaczego? Bo zrobiłam już setki sztuk, zatem mam dobre doświadczenie. Jeśli jesteś początkującym twórcą rice cakes to możesz mieć małe problemy. Poniżej przedstawiam Ci krok po kroku za pomocą zdjęć jak zrobić idealne Rice Cakes. Ta nauka dla początkujących, zaprocentuje wyśmienitymi ciasteczkami ryżowymi, które będzie potrafił przygotować każdy sportowiec i osoba aktywna.

rice cakes miętowo cytrynowe przepis
  1. Sparzoną i dokładnie wyszorowaną skórkę cytryny zetrzyj na średnich oczkach. Wyciśnij sok z 1 dużej cytryny lub 2 małych cytryn.
rice cakes cytrynowo miętowe

2. Do przepłukanego wcześniej i gotującego się ryżu dodaj skórkę z cytryny i sok. Dokładnie wymieszaj. Wcześniej dodaj sól. Później nie zapomnij o soku z cytryny, oleju kokosowym i cukrze. Na koniec, po wyłączeniu grzania dodaj pokrojone listki mięty.

jak przygotować rice cakes

3. Poznaj mój patent na dobre wyłożenie foremki papierem. Przyłóż papier do foremki, w której znajdzie się masa rice cakes. Natnij cztery miejsca, po dwa z dwóch stron papieru, tak aby po włożeniu papieru oba brzegi zachodziły na siebie tworząc miejsce na masę rice cakes.

jak przygotować rice cakes
jak przygotować rice cakes

4. Prawda, że łatwe i wygodne? Dzięki temu masa nie przedostanie się pod papier, a rice cakes będą miały równą powierzchnię i dokładnie wejdą w każdy róg foremki. Dzięki temu też łatwiej wydostaniesz je z foremki po wyjęciu z zamrażarki.


Najważniejsza część tworzenia Rice Cakes – przekładanie masy do foremki

jak przygotować rice cakes

5. Zacznij od 1-2 łyżek masy, wygładź ja w foremce i dodawaj kolejne. Dzięki temu masa na rice cakes będzie zwarta i dobrze rozprowadzona po całej foremce. Później ułatwi Ci to krojenie równych części rice cake.

jak przygotować rice cakes
jak przygotować rice cakes

6. Gdy cała masa jest już w foremce dociśnij raz jeszcze używając papieru lub np. szklanki. Wyrównaj dokładnie powierzchnię i schowaj do zamrażarki.

jak pokroić rice cakes

7. Czas na krojenie rice cakes. Wyłóż masę na deskę do krojenia i przetnij wzdłuż na pół. To samo zrób w poprzek. Otrzymamy cztery równe części, które musisz przekroić ponownie na pół. Gotowe. Otrzymujemy 8 równych porcji rice cakes.


Rice Cakes – dla kogo?

Ciasteczka ryżowe są naprawdę uniwersalne. Idealne przed treningiem, w trakcie treningu, a nawet po jego zakończeniu. Rice Cakes sprawdzą się doskonale dla zawodników sportów wytrzymałościowych. Zawodowców i amatorów. Jeśli uprawiasz kolarstwo, biegi długodystansowe, turystykę górską lub lubisz długie całodniowe wycieczki po lesie rice cake jest idealną przekąską.

Rice Cakes cytrynowo - miętowe

Mam nadzieję, że propozycja cytrynowo – miętowych rice cakes przypadnie Ci do gustu. Oczywiście nadal tworzę kolejne smaki, więc obserwuj moją stronę. Zachęcam Cię do podzielenia się Twoimi wrażeniami w komentarzu pod tym artykułem.

Smacznego i owocnych treningów!

Dlaczego Rice Cakes to super rozwiązanie w sporcie? Ładowanie węglowodanami

SPODOBAŁ Ci się przepis?
Udostępnij go dalej, tak by inni również tankowali

PALIWO Z ROŚLIN.


1 komentarz


1 komentarz

Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)

  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY