Zaloguj się Koszyk (0)

Rice cake – idealny przepis na ciastka ryżowe – domowy baton dla kolarzy i biegaczy

17 sierpnia, 2020
ryżowe ciasteczka rice cake sylwia maksym paliwo z roślin

Czas przygotowania: 60 minut

18 porcji, 1 porcja zawiera:
Kalorie: 157 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 4,5 g
Węglowodany: 26 g

SKŁADNIKI:

  • 500 g ryżu białego
  • 400 ml mleczka kokosowego (wraz z wodą)
  • 5 g soli morskiej jodowanej
  • 100 g świeżych daktyli (możesz też użyć suszonych)

Współpraca z zawodowymi kolarzami i biegaczami daje mi mnóstwo możlIwość eksperymentowania kulinarnego. Wciąż szukałam idealnej przekąski dla moich podopiecznych. Rice cake nie muszę nikomu przedstawiać, jest to raczej znana w świecie kolarskim przekąska. Przepis na nią znajdziecie nawet na oficjalnej stronie grupy kolarskiej EDUCATION FIRST.


Ciastka ryżowe – rice cake – dla kogo?

  • Jesteś aktywny fizycznie i szukasz dobrych przekąsek w trakcie treningów?
  • Masz już dość słodkich ulepków dostępnych w sklepach?
  • Nie możesz patrzeć już na banany i batoniki daktylowe?
  • Nie wiesz jakie przekąski zabrać ze sobą na rower czy podczas wypadu w góry?

To ciasteczka właśnie dla Ciebie! Proponuję je głównie kolarzom, z którymi współpracuję, ale dla osób – po prostu aktywnych fizycznie – też będą idealne 🙂


rice cakes ciasteczka ryżowe

Z czego składa się idealne ciastko ryżowe?

Rice cakes robiłam już kilka razy, ciągle nie pasowała mi konsystencja i smak, makro też pozostawiało wiele do życzenia. Aż w końcu stworzyłam przepis idealny! Nie są słodkie, nie są wytrawne. Nie są twarde, nie kruszą się, ale i nie rozpadają – sprawdzone w różnych warunkach. 

Ryż – idealne źródło węglowodanów

Pamiętaj by wykorzystać biały ryż, pełnoziarnisty ma zbyt wiele błonnika, a ten składnik nie jest potrzebny podczas wysiłku

Sól – naturalne źródło sodu

Tak, sól powinna występować w diecie sportowca. Oczywiście w dozwolonych ilościach. Jednak, jeśli na Twojej koszulce często pojawiają się białe ślady po treningu – co świadczy o dużym wydalaniu sodu z organizmu, to pamiętaj, że musisz go uzupełniać

Mleko kokosowe – źródło tłuszczu nasyconego

Nie jestem zwolenniczką mleka kokosowego, jednak by utrzymać formę stałą ciastek jest ono najlepszym rozwiązaniem. Dodatkowo tłuszcz pozwoli na dłuższe uczucie sytości podczas trwania treningu, a jego względna ilość nie obciąży nadmiernie układu pokarmowego

***do ciastek można dodać również:

  • cynamon
  • orzechy
  • inne bakalie
  • sok jabłkowy/ pomarańczowy
  • i wiele innych pomysłów, które jeszcze testuję – tak, będą przepisy 🙂

Mam jeszcze kilka pomysłów na dodatkowe przepisy, na pewno pojawią się na mojej stronie w najbliższym czasie – obserwuj uważnie 🙂


rice cakes ciasteczka ryżowe

Jak zrobić rice cakes?

  • Ugotuj ryż: przepłucz ryż dwukrotnie, następnie zalej dwuipółkrotnie większą niż ryż ilością wody, gotuj przez 20 minut i pozostaw, wyłącz palnik i zostaw pod przykryciem (możliwe, że ryż który wybrałeś wchłonie większą ilość wody, pilnuj by go nie przypalić lub ewentualnie dolej więcej wody- ma być lekko rozgotowany)
  • W garnuszku rozpuść mleko kokosowe – stałą część – wodę z mleczka kokosowego przelej do ryżu.
  • W trakcie rozpuszczania mleczka kokosowego zmiksuj ryż z wodą z puszki i solą, dodaj pokrojone daktyle (jeśli używasz suszonych daktyli, to najpierw musisz je namoczyć w wodzie).
  • Rozpuszczone mleczko kokosowe dodaj do masy, wymieszaj dokładnie całość, przełóż do wybranego przez Ciebie naczynia, w którym rozprowadzisz równo masę dzięki czemu łatwiej będzie Ci ją podzielić.

Jak idealnie uformować kostki rice cakes?

  • na deskę do krojenia połóż papier do pieczenia
  • wyłóż na papier masę ryżową i formuj w prostokątny blok za pomocą dodatkowej deseczki
  • zaginaj rogi prostopadle i dociskaj dłonią i deseczką, w ten sposób zachowasz prawidłowe rogi ułatwiające krojenie i formowanie kostek ryżowych
  • zawiń masę w papier i wstaw do lodówki lub do zamrażarki
  • po kilku godzinach – sugeruję by masa była dobrze schłodzona lub lekko zmrożona pokrój na równe kawałki i zawiń w papier do pieczenia – to ułatwi Ci zabranie ich na trening – jeśli zbywa Ci w domu folia spożywcza, to też możesz ją wykorzystać, ale nie kupuj nowej – dbaj o środowisko 🙂

rice cakes ciasteczka ryżowe

PRO TIP RICE CAKES:

  • zamroź część ciastek – wypróbowaliśmy tą metodę – sprawdza się świetnie na dłuższe wyprawy
  • ciastko jest wtedy lekko zamrożone, idealnie chłodzi, nadal pozostaje w idealnej konsystencji, nie kruszy się ani nie łamie

Testy rice cakes wypadły naprawdę wzorowo!

Ciastka były wypróbowane przeze mnie i Radka – i pierwszych chętnych – czterokrotnie podczas:

  • po zajęciach indoor cycling
  • pięciogodzinnego, zawodowego treningu kolarskiego
  • podczas 90km amatorskiej jazdy na rowerze szosowym (tempo 33-35 km/h)
  • na całodniowy wypad na mtb 

Ciasteczka ryżowe idealne

  • Ciasteczka nie zapychają, nie są rozkoszną przekąską, ale pełnią funkcję dostarczania paliwa z roślin
  • Nie kruszą się i idealnie przechowują w kieszeni spodenek lub tylnej kieszeni koszulki kolarskiej

rice cakes ciasteczka ryżowe

Koniecznie wypróbuj mój przepis i daj znać czy smakują i dodają paliwa z roślin!


1 komentarz


1 komentarz

Dodaj komentarz

  • KILKA SŁÓW O MNIE
  • Hej, Sportowcu! Cieszę się że jesteś na mojej stronie, rozgość się i czerp pełnymi garściami. Mam na imię Sylwia, jestem dietetykiem sportowym i trenuję kolarstwo górskie. Mój blog powstał z myślą o osobach aktywnych, które chcą poprawić wyniki sportowe. Nauczę Cię jak dbać o regenerację i skutecznie czerpać Paliwo z Roślin. Pokażę Ci, że zdrowe jedzenie jest smaczne, a jego wykonanie to "piece of cake" :)


  • ZATANKUJ PALIWO Z ROŚLIN
  • SPRAWDŹ INNE przePISY
  • SPRAWDŹ INNE WPISY