Menu

Rice cake – idealny przepis na ciastka ryżowe – domowy baton dla kolarzy i biegaczy

17 sierpnia 2019
Rice cake – idealny przepis na ciastka ryżowe – domowy baton dla kolarzy i biegaczy
Czas przygotowania: 60 minut
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 140 kcal
Białko 2 g
Tłuszcz 2 g
Węglowodany 30 g

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi
  • 200 ml mleczka kokosowego (tylko stała część)
  • 3 szczypty soli
  • 80 g świeżych daktyli (możesz też użyć suszonych)
  • woda 350 ml + do przepłukania ryżu
  • cukier 4 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Ugotować ryż: przepłukać ryż dwukrotnie, następnie zalać dwuipółkrotnie większą niż ryż ilością wody, gotować przez 20 minut. Po ugotowaniu ryżu dodać mleczko kokosowe - stałą część. Wymieszać
  2. Wyłączyć palnik i zostawić pod przykryciem (możliwe, że ryż wchłonie większą ilość wody, pilnować by go nie przypalić lub ewentualnie dolać więcej wody- ma być lekko rozgotowany).
  3. Formowanie*** masy na ciasteczka: na deskę do krojenia położyć papier do pieczenia, wyłożyć na papier masę ryżową i formować w prostokątny blok za pomocą dodatkowej deseczki, zaginać rogi prostopadle i dociskać dłonią i deseczką - to pozwoli na zachowanie prawidłowych rogów ułatwiających krojenie i formowanie rice cakes.
  4. Zawinąć masę w papier i wstawić do lodówki lub do zamrażarki (jeśli potrzebne na już).
  5. Po kilku godzinach – sugeruję by masa była dobrze schłodzona lub lekko zmrożona pokroić na równe kawałki i zawinąć w papier.
  6. Tak przygotowane rice cakes można przechowywać w lodówce do 3 dni lub w zamrażarce dowolnie długo.
  7. ***szybsza wersja: włożyć masę do naczynia, równomiernie rozprowadzić, docisnąć, schować do lodówki, po zastygnięciu masy pokroić na równe kwadraty.

Współpraca z zawodowymi kolarzami biegaczami daje mi mnóstwo możlIwość eksperymentowania kulinarnego. Wciąż szukałam idealnej przekąski dla moich podopiecznych. Rice cake nie muszę nikomu przedstawiać, jest to raczej znana w świecie kolarskim przekąska. Przepis na nią znajdziecie nawet na oficjalnej stronie grupy kolarskiej EDUCATION FIRST.

Ciastka ryżowe – rice cake – dla kogo?

  • Jesteś aktywna/y fizycznie i szukasz dobrych przekąsek w trakcie treningów?
  • Masz już dość słodkich ulepków dostępnych w sklepach?
  • Nie możesz patrzeć już na banany i batoniki daktylowe?
  • Nie wiesz jakie przekąski zabrać ze sobą na rower czy podczas wypadu w góry?

To ciasteczka właśnie dla Ciebie! Proponuję je kolarzom i kolarkombiegaczom i biegaczkom, a także biathlonistkom, z którymi współpracuję. Rice cakes są idealne w sportach wytrzymałościowych i mieszanych. Jednak dla osób – po prostu aktywnych fizycznie – też będą idealne. Możesz wykorzystać je na wycieczkę w góry czy całodniowy aktywny wypad na turystyczny rower. Smakują i odżywiają Twoje mięśnie.

Rice cake - składniki

Kolarzu, Kolarko – szukasz diety, która pozwoli Ci na wzorowe przygotowanie sportowe?

Sprawdź co dla Ciebie przygotowałam:

Kolarstwo górskie – dieta na sezon przygotowawczy

Z czego składa się idealne ciastko ryżowe?

Rice cakes robiłam już kilka razy, ciągle nie pasowała mi konsystencja i smak, makro też pozostawiało wiele do życzenia. Aż w końcu stworzyłam przepis idealny! Nie są słodkie, nie są wytrawne. Nie są twarde, nie kruszą się, ale i nie rozpadają – sprawdzone w różnych warunkach.

Ryż – idealne źródło węglowodanów

Pamiętaj by wykorzystać biały ryż, pełnoziarnisty ma zbyt wiele błonnika, a ten składnik nie jest potrzebny podczas wysiłku. Wszystkie przepisy na rice cakes, które tworzyłam używałam do nich ryżu:

  • arborio
  • do sushi
  • kleistego ryżu do mano sticky rice

 

Sól – naturalne źródło sodu

Tak, sól powinna występować w diecie sportowca. Oczywiście w dozwolonych ilościach. Jednak, jeśli na Twojej koszulce często pojawiają się białe ślady po treningu – co świadczy o dużym wydalaniu sodu z organizmu, to pamiętaj, że musisz go uzupełniać

Mleko kokosowe lub olej kokosowy – źródło tłuszczu nasyconego

Nie jestem zwolenniczką mleka kokosowego, jednak by utrzymać formę stałą ciastek jest ono najlepszym rozwiązaniem. Dodatkowo tłuszcz pozwoli na dłuższe uczucie sytości podczas trwania treningu, a jego względna ilość nie obciąży nadmiernie układu pokarmowego. W wielu przepisach nie dodaję do rice cakes mleczka kokosowego. Porcja ciastka ma wtedy mniej kcal i tłuszczu, a konsystencja jest nadal dobra. Wymaga to jednak wprawy w przygotowaniu rice cakes. Czasami ciasteczka rozpadają się z powodu nieprawidłowego ugotowania ryżu lub braku dociśnięcia masy w naczyniu. Warto dodać na początku swoich działań z rice cakes olej kokosowy.

***do ciastek można dodać również:

  • cynamon
  • orzechy
  • inne bakalie
  • sok jabłkowy / pomarańczowy
  • i wiele innych pomysłów, które jeszcze testuję – tak, będą przepisy! 🙂

Mam jeszcze kilka pomysłów na dodatkowe przepisy, na pewno pojawią się na mojej stronie w najbliższym czasie – obserwuj uważnie 🙂 – update: na blogu znajdziesz już więcej przepisów na rice cakes – sprawdź poniżej

Rice cake – idealny przepis na ciastka ryżowe – domowy baton dla kolarzy i biegaczy

Dlaczego rice cakes nie wychodzą? Jak zrobić rice cakes?

  • Przygotuj ryż: ja używam ryżu do sushi lub ryżu arborio – mają najlepsza kleistość
  • Wybierz pozostałe składniki: wykorzystaj węglowodanowe dodatki – suszone lub świeże owoce, miód, ciasteczka
  • Pamiętaj o mieszaniu: w zależności od wybranego ryżu i intensywności grzania ryż może się wypalić lub być zbyt miękki, potrzebujesz wprawy. Proporcja 200 gramów ryżu – 350 gramów wody jest idealna!
  • Odpowiednie naczynie: moje rice cakes zawsze lądują w tym samym naczyniu. Tworzę przepis na 8 porcji, bo tyle jest dla mnie i moich potrzeb idealnie. Wybieram prostokątne naczynie i mocno dociskam masę lub, jak w tym przepisie – układam masę na deskę i odpowiednio dociskam drugą deseczką do krojenia, dzięki czemu mam pewność, że masa jest zwarta i dobrze zbita.
  • W co zawinąć rice cakes: ja zawijam w papier do pieczenia lub papier śniadaniowy, możesz też wykorzystać folię aluminiową z papierem w środku – idealne rozwiązanie na długie treningi rowerowe i biegowe, a także na piesze wycieczki górskie.

Jak idealnie uformować rice cakes gdy nie masz odpowiedniego naczynia?

  • na deskę do krojenia połóż papier do pieczenia
  • wyłóż na papier masę ryżową i formuj w prostokątny blok za pomocą dodatkowej deseczki
  • zaginaj rogi prostopadle i dociskaj dłonią i deseczką, w ten sposób zachowasz prawidłowe rogi ułatwiające krojenie i formowanie kostek ryżowych
  • zawiń masę w papier i wstaw do lodówki lub do zamrażarki
  • po kilku godzinach – sugeruję by masa była dobrze schłodzona lub lekko zmrożona pokrój na równe kawałki i zawiń w papier do pieczenia – to ułatwi Ci zabranie ich na trening – jeśli zbywa Ci w domu folia spożywcza, to też możesz ją wykorzystać, ale nie kupuj nowej – dbaj o środowisko 🙂
Rice cake – idealny przepis na ciastka ryżowe – domowy baton dla kolarzy i biegaczy

Czy można mrozić rice cakes?

  • zamroź część ciastek – wypróbowałam tę metodę – sprawdza się świetnie na dłuższe wyprawy
  • ciastko jest wtedy lekko zamrożone, idealnie chłodzi, nadal pozostaje w idealnej konsystencji, nie kruszy się ani nie łamie

 

Kto może skorzystać z rice cakes?

Ciastka tworzę od wielu lat. Zostały wypróbowane przeze mnie, mojego partnera (uprawiamy kolarstwo górskie XC), a także sportowców z którymi pracuję od 2018 roku. Są to zawodnicy i zawodniczki:

  • kolarstwa szosowego, górskiego, przełajowego
  • biegów ultra
  • biathlonu
  • triathlonu
  • amatorzy górskich wycieczek
  • piłki nożnej (w trakcie przerwy w meczu lub treningu)
  • pływania
  • narciarstwa alpejskiego
  • open water

 

Ciasteczka ryżowe Rice Cakes idealne, nie tylko dla kolarzy

  • Ciasteczka nie zapychają, nie są rozkoszną przekąską, ale pełnią funkcję dostarczania paliwa z roślin, czyli uzupełniają glikogen w trakcie wysiłku
  • Nie kruszą się i idealnie przechowują w kieszeni spodenek lub tylnej kieszeni koszulki kolarskiej
  • Mogą być świetną przekąską przed planowanym treningiem, a także po jego zakończeniu – przed głównym posiłkiem

Rice cake – idealny przepis na ciastka ryżowe – domowy baton dla kolarzy i biegaczy

 

Nie tylko rice cakes kolarz żyje! 🙂 Szukasz smacznej, prostej w wykonaniu diety, to koniecznie kliknij tutaj:

 

Koniecznie wypróbuj mój przepis i daj znać czy smakują i dodają paliwa z roślin!

Rice cakes w wersji wytrawnej i owocowej

Znudził Ci się podstawowy przepis na rice cake? Koniecznie spróbuj pozostałych przepisów na wytrawne i słodkie rice cakes

Rice Cake z Pomarańczą – węglowodanowa przekąska na trening

 

Owocnych treningów na dobrym paliwie! 🙂

Wiesz jak ładować węglowodany? To nie tylko ciasteczka ryżowe! Sprawdź protokół ładowania i przygotuj się do wyścigu lub meczu:

Ładowanie węglowodanami w sporcie

Szukasz propozycji na śniadania przed treningiem / wyścigiem / meczem? Sprawdź co dla Ciebie przygotowałam:

30 pomysłów na posiłki przed treningiem

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)