Wysokobiałkowy krem kanapkowy z jagodami i chia
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 910 kcal |
Białko | 47 g |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 131 g |
Składniki
- dżem z jagód - 200 g
- ugotowana soja - 200 g
- napój sojowy waniliowy - 150 ml
- nasiona chia - 20 g
- babka jajowata - 10 g
Sposób przygotowania
- Soję wsypać do garnka, zalać zimną wodą i namoczyć przez noc (najlepiej przez około 12 godzin).
- Odlać wodę, wlać nową i ugotować soję do miękkości.
- Ugotować napój sojowy.
- Odcedzić soję, zostawić około szklankę wody z gotowania.
- Zblendować soję z napojem sojowym i wodą z gotowania.
- Dodać dżem, zblendować razem.
- Dodać babkę jajowatą i dokładnie wymieszać łyżką.
- Dodać chia i wymieszać.
Wysokobiałkowy krem kanapkowy, to świetna alternatywa dla sklepowych past i kremów do kanapek, naleśników, gofrów, tortilli czy pancakes. Wiele z nich bywa wzbogacanych odżywkami białkowymi i szumnego marketingu „dla sportowca”. Do innych dodaje się słodziki, orzechy czy kakao.
To super wybór, gdy nie mamy czasu, jedziemy w podróż i lubimy próbować nowych rzeczy. Jeśli jednak masz dość czasu, by namoczyć strączki i zrobić ten krem w domu, to zdecydowanie polecam, bo jest przepyszny!
Wysokobiałkowy krem sojowy z dżemem jagodowym z chia
- Soja – wzbogaca w białko.
- Napój sojowy o smaku waniliowym – nadaje przyjemnie słodkiego, waniliowego posmaku.
- Dżem jagodowy – wybrałam go, bo nie jest za słodki. Ty wybierz taki, który preferujesz.
- Babka jajowata – uzupełnia błonnik i nadaje konsystencję kremu.
- Ziarenka chia – sprawiają, że pasta jest przyjemnie chrupiąca.
Czy możesz zamienić składniki pasty? PEWNIE!
- Soję – jeśli jej nie tolerujesz, unikasz lub po prostu nie lubisz, możesz zamienić na ciecierzycę, chudy twaróg lub gęsty jogurt.
- Dżem jagodowy – możesz zamienić na wiśniowy, truskawkowy, malinowy, z czarnej porzeczki lub winogron.
- Chia – możesz zamienić na ziarna konopi lub orzechy włoskie (ważne, by były źródłem omega3).
- Napój sojowy o smaku waniliowym – możesz zamienić na ryżowe, migdałowe lub krowie.
- Babka jajowata – możesz ją zamienić na „żelek” z siemienia lnianego, choć warto ją pozostawić w przepisie ponieważ sprawia, że krem jest zwarty i idealnie smaruje się nim kanapki.
Roślinne pasty kanapkowe
Zapraszam Cię również po pozostałe przepisy na genialne pasty, które znajdziesz na mojej stronie. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam i daj znać, która Ci najbardziej smakuje.
Słodkie pasty
Wytrawne pasty
- z pieczonej papryki
- z czerwonej fasoli
- z soczewicy
- z bobu
- z zielonego groszku
- z soczewicy
- z fasoli mung
- z czarnej ciecierzycy
- hummus z czarnuszą
- z wędzoną papryką
A jeśli szukasz jeszcze więcej inspiracji na pyszne, roślinne posiłki, to zapraszam Cię do mojego sklepu! Czekają na Ciebie sezonowe diety roślinne w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i fleksitariańskiej.
A jeśli trenujesz sport, to koniecznie sprawdź diety sportowe! Są podzielone na dyscypliny i okresy treningowe, aby jeszcze skuteczniej pomóc Ci osiągać Twoje sportowe cele.