Hiszpańska tortilla de patatas ze szparagami
26 sierpnia 2021
Czas przygotowania: 60 minut, 6 porcji
Wartość odżywcza | |
---|---|
Wartość energetyczna | 214 kcal |
Białko | 7,2 g |
Tłuszcz | 15 g |
Węglowodany | 14 g |
Składniki
- jajka „zerówki” - 6 sztuk
- małe ziemniaki - 4-5 sztuk
- biała cebula - 2 sztuki
- czerwona cebula - 1 sztuka
- szparagi - 6 sztuk
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 8 łyżek
- sól jodowana - 1 łyżeczka
- pieprz - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
- Cebule obrać i pokroić na drobne piórka. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Ziemniaki obrać i pokrój w cienkie plastry.
- Rozgrzać na patelni oliwę, dodać cebulę. Podsmażać do momentu uzyskania złotego koloru.
- Dodać czosnek i ziemniaki, przemieszać całość. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć około 15-18 minut aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się.
- Do dużej miski wbić jajka, dodać przyprawy. Ubijać jajka trzepaczką lub widelcem do momentu aż zaczną się pienić. Odstawić.
- Zdjąć z palnika patelnię. Jej zawartość przełożyć do masy jajecznej.
- Pokroić szparagi na mniejsze kawałki. Dodać na patelnię. Podsmażać je przez 3-4 minuty.
- Zdjąć patelnię z palnika. Szparagi dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Wlać na patelnię. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć do momentu ścięcia się góry tortilli. Podważać od czasu do czasu jej brzegi za pomocą szpatułki, tak by masa nie przywierała do patelni.
- Odwrócić tortillę - przyłożyć od góry talerz o większej niż patelnia średnicy i przerzuć tortillę na talerz. Następnie zsunąć ją z powrotem na patelnię.
- Przykryć patelnię pokrywką i smażyć tortillę przez kilka minut, aż będzie całkowicie zwarta.
Hiszpańska tortilla de patatas, to cudowny hiszpański omlet. W mojej wersji ze szparagami 😉
Gdy spróbujesz tego wspaniałego, hiszpańskiego specjału zamarzysz. by odtworzyć identyczny smak w domu… wydaje się trudne? Ależ skąd! Spróbuj mojej, prostej do wykonania wersji. Najtrudniejszym momentem jest odwracanie tortilli na patelni, a cała reszta to pestka!
Hiszpańska tortilla de patatas ze szparagami
- Do przyrządzenia dania z przepisu użyłam patelnię o średnicy 24 cm – możesz użyć mniejszej i zrobić dwie tortille, które na pewno będzie łatwiej obrócić na drugą stronę.
- Oryginalna tortilla jest tylko z cebulką, ziemniakami i jajkiem, ale nie musisz się ograniczać.
- Zamiast szparagów możesz dodać zielony groszek (świeży, nie konserwowy), pomidory (świeże lub suszone), a także ugotowaną fasolkę szparagową.
- Poza sezonem szparagowym możesz wykorzystasz groszek, brukselkę, fasolkę, kalafior, brokuły, bób i każde inne warzywo, na które masz ochotę.
Pomysł na szybki obiad
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i smaczny obiad lub kolację, to koniecznie zerknij na mojego bloga do sekcji “Przepisy”! Twojej uwadze szczególnie polecam:
- CROQUE MONSIEUR Z WĘDZONYM TOFU
- WEGAŃSKIE SPAGHETTI Z AROMATYCZNYM TOFU
- POMIDOROWA FOCCACIA Z ZIOŁAMI
Poznaj wspaniałe diety roślinne, które dla Ciebie przygotowałam: