Menu

Hiszpańska tortilla de patatas ze szparagami

26 sierpnia 2021
Hiszpańska tortilla de patatas ze szparagami
Czas przygotowania: 60 minut, 6 porcji
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 214 kcal
Białko 7,2 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 14 g

Składniki

  • jajka „zerówki” - 6 sztuk
  • małe ziemniaki - 4-5 sztuk
  • biała cebula - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • szparagi - 6 sztuk
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 8 łyżek
  • sól jodowana - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  1. Cebule obrać i pokroić na drobne piórka. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Ziemniaki obrać i pokrój w cienkie plastry.
  3. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać cebulę. Podsmażać do momentu uzyskania złotego koloru.
  4. Dodać czosnek i ziemniaki, przemieszać całość. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć około 15-18 minut aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się.
  5. Do dużej miski wbić jajka, dodać przyprawy. Ubijać jajka trzepaczką lub widelcem do momentu aż zaczną się pienić. Odstawić.
  6. Zdjąć z palnika patelnię. Jej zawartość przełożyć do masy jajecznej.
  7. Pokroić szparagi na mniejsze kawałki. Dodać na patelnię. Podsmażać je przez 3-4 minuty.
  8. Zdjąć patelnię z palnika. Szparagi dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  9. Wlać na patelnię. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć do momentu ścięcia się góry tortilli. Podważać od czasu do czasu jej brzegi za pomocą szpatułki, tak by masa nie przywierała do patelni.
  10. Odwrócić tortillę - przyłożyć od góry talerz o większej niż patelnia średnicy i przerzuć tortillę na talerz. Następnie zsunąć ją z powrotem na patelnię.
  11. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć tortillę przez kilka minut, aż będzie całkowicie zwarta.

Hiszpańska tortilla de patatas, to cudowny hiszpański omlet. W mojej wersji ze szparagami 😉

Gdy spróbujesz tego wspaniałego, hiszpańskiego specjału zamarzysz. by odtworzyć identyczny smak w domu… wydaje się trudne? Ależ skąd! Spróbuj mojej, prostej do wykonania wersji. Najtrudniejszym momentem jest odwracanie tortilli na patelni, a cała reszta to pestka!

Hiszpańska tortilla de patatas ze szparagami

  • Do przyrządzenia dania z przepisu użyłam patelnię o średnicy 24 cm – możesz użyć mniejszej i zrobić dwie tortille, które na pewno będzie łatwiej obrócić na drugą stronę.
  • Oryginalna tortilla jest tylko z cebulką, ziemniakami i jajkiem, ale nie musisz się ograniczać. 
  • Zamiast szparagów możesz dodać zielony groszek (świeży, nie konserwowy), pomidory (świeże lub suszone), a także ugotowaną fasolkę szparagową.
  • Poza sezonem szparagowym możesz wykorzystasz groszek, brukselkę, fasolkę, kalafior, brokuły, bób i każde inne warzywo, na które masz ochotę.  

Pomysł na szybki obiad

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i smaczny obiad lub kolację, to koniecznie zerknij na mojego bloga do sekcji “Przepisy”! Twojej uwadze szczególnie polecam:

 

Poznaj wspaniałe diety roślinne, które dla Ciebie przygotowałam:

Dieta wegańska całoroczna

 

Dieta wegetariańska całoroczna

 

Dieta fleksitariańska całoroczna

Udostępnij

Zobacz także

Newsletter

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy jadłospis fleksitariański na 2000 kcal

Unikatowe kody promocyjne, darmowe diety i ebooki oraz najważniejsze informacje dotyczące diety roślinnej i sportowej w pigułce - to wszystko otrzymasz zapisując się na mój newsletter!

Zgoda(wymagane)